HomeFeaturedFocusPana in 2020 Big Data aduce un potential de crestere de 206...

Pana in 2020 Big Data aduce un potential de crestere de 206 mld EUR pentru UE

image

”Orașul Barcelona din Spania a vrut să aibă o analiză mai bună a eficienței funcționării guvernului. Pentru asta a avut nevoie să colecteze și să combine/analizeze date din surse proprii alături de cele din surse publice cum ar fi social media, fișiere log, date GPS”.

Pentru că e considerat un oraș inovator în turism, IT și arhitectură, autoritățile din Barcelona s-au gândit că e momentul să se asigure că își vor păstra această postură și în următoarea perioadă, folosindu-se de tehnologie. Mai exact de modul în care cloud-ul, puterea de procesare și instrumentele moderne de BI oferite de platforma Microsoft Azure sunt în stare să ”macine” informația și să ofere răspunsuri la întrebări încă nepuse, oferind perspective interesante în ceea ce privește oportunitățile de creștere economică.

Un raport despre impactul economic al Big și Open Data (datelor mari si deschise in traducere) în Europa ne arată că impactul estimat în economia europeană este de circa 206 miliarde de euro până în 2020 – mai exact, echivalentul unei creșteri de 1,9% a Produsului Intern Brut al Uniunii Europene. Raportul în cauză este sponsorizat de Microsoft, solicitat de demosEUROPA și elaborat de Institutul pentru Studii Economice din Varșovia fiind prezentat la Bruxelles în cadrul unui eveniment găzduit de Parlamentul European – dacă vă interesează să îl consultați, poate fi descărcat de pe www.bigopendata.eu.

La nivel mondial bazele de tip Big și Open Data sunt tot mai multe, puse la dispoziția celor ce au nevoie de informații complete din diferite domenii. De exemplu la nivelul orașului New York există baze de date publice din care se pot extrage informații complete despre apelurile locuitorilor la numărul 311 – când, din ce zonă, în ce problemă etc.

În România, seturile de baze de date Open sunt foarte restrânse, un exemplu ar fi CityNext. În mod clar există necesitatea de așa ceva, iar dacă se va ajunge să se pună elementele de bază pentru seturi de date publice, construite coerent, mai mult ca sigur că vor exista și oportunități pentru ca dezvoltatorii software să scrie aplicații utile ce se folosesc de date mari si publice.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep