HomeEvenimenteBUILDWindows si Cortana revin in consolele masinilor

Windows si Cortana revin in consolele masinilor

image

Una din sesiunile care mi-au atras atenția la BUILD 2014 a fost cea legată de ”Windows and the Internet of Things” unde Microsoft a dat ceva mi multe detalii despre cum noul runtime Windows va putea să fie instalat și pe alte sisteme care nu arată chiar așa cum suntem obișnuiți: nu au tastaturi, poate că nu au nici monitoare, dar sunt capabile să ruleze programe. Viitorul Internet of Things e frumos și nelimitat, iar Microsoft începe să fie prezentă și în zona asta, alături de Oracle cu Java.

În 2020 undeva între 50 și 75 de miliarde de aparate vor face parte din Internet of Things. E o piață imensă pe care niciunul dintre jucătorii actuali nu o poate rata. Ideea de a crea rapid o aplicație în Visual Studio, cu instrumentele pe care deja le cunoști și a o putea trimite prin internet să ruleze pe orice device de genul ”Internet of Things” e foarte puternică și justifică mesajul Microsoft de la BUILD:

”este o perioadă excelentă de a fi dezvoltator pe Windows, mai cu seamă dezvoltator de .NET”

Cel mai apropiat și mai palpabil domeniu în care ”Internet of Things” va putea fi folosit este cel al entertainmentului din mașini. Trendul e clar: Google are soluții pentru dashboard, Apple are, de ce să nu aibă și Microsoft? De-a lungul timpului Microsoft a avut sisteme implementate de Kia, Ford, BMW, Nissan, Fiat. La BUILD 2014 Microsoft a arătat soluția de interfață METRO care împreună cu Cortana vor oferi accesul la sistemul multimedia și setările mașinilor. La fel ca în cazul CarPlay de la Apple, sistemul Microsoft va putea fi interconectat cu telefonul, afișând informațiile direct pe dashboard-ul mașinii.

În momentul de față Microsoft folosește pentru conectivitate tehnologia Mirrorlink, existentă deja pe aparatele Nokia cu Symbian și Sony Xperia X. Volkswagen, Honda, Toyota, Citroen au deja în mașini suport pentru Mirrorlink.

Theverge a extras din toată prezentarea de la BUILD doar bucata în care putem vedea cum arată Windows METRO în dashboard:

În mașină, dashboard-ul va fi similar cu interfața Windows 8.1, cu tile-uri și posibilitatea de a instala aplicații direct din market-ul dedicat. Funcționalitatea va fi și ea aceiași cu cea din actualul Windows 8.1, inclusiv legarea aplicațiilor de servicii complete și complexe din cloud-ul Azure, unde de fapt e miza cea mai mare: dezvoltatorii pot crea serviciile în cloud și folosindu-se de Visual Studio să poată crea rapid interfețe pentru orice tip de device.

Deocamdată conceptul de Windows METRO pentru dashboard-ul mașinilor este în stadiu de dezvoltare. Nu există încă o dată de lansare, lucrurile fiind în dezvoltare.

Vă recomand să urmăriți întreaga sesiune de Windows and the Internet of Things de la BUILD ca să vedeți mai multe detalii despre cum Windows o să ajungă pe Internet of Things.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep