HomeFeaturedFocusCe se mai poate ataca: sistemele de monitorizare pentru bebelusi

Ce se mai poate ataca: sistemele de monitorizare pentru bebelusi

image

A mai apărut ceva cu care hackerii se pot juca: dispozitivele de monitorizare pentru bebeluși. De cele mai multe ori acestea au posibilitatea de a reda și stream video, nu doar comunicație audio în două sensuri. Și dacă e o cameră web și un microfon, conectate la internet, de ce să nu poată fi sparte?

Săptămâna trecută the Mail a anunțat că o familie americană (Heather și Adam Schreck din Ohio) au raportat că sistemul lor de monitorizare wireless a fost spart de către un atacator care nu numai că a urmărit imaginile cu copilul dormind, transmise de camera video, dar a și țipat în microfon pentru a-l trezi.

Sistemul în cauză este unul Foscam IP.

Cred că de fapt problema de hacking a fost una foarte simplă: folosind setările implicite pentru user și parolă oricine ar fi putut să se conecteze pe sistem, mai ales dacă rețeaua wireless nu era corect protejată – când zic corect am în vedere minimal o criptare WPA2, dacă nu și sisteme de filtrare pe bază de IP și MAC.

Puteți să vă dați și voi seama de următorul lucru: cu cât tehnologia cea mai nouă e accesibilă publicului larg, probabil neinformat, ea trebuie prezentată într-o formă atrăgătoare, adică ușor de instalat și manevrat. Ori asta înseamnă de cele mai multe ori folosirea de setări predefinite, ceea ce în sine este o vulnerabilitate.

Ce se poate face într-o situație de acest gen? Răspunsul e simplu: nu lăsați active setările implicite! Schimbați parola și contul de utilizator implicit, luați-vă măsurile de securitate pentru a proteja rețeaua wireless (criptare WPA2, dezactivare DHCP, filtrare IP și MAC etc.). Nu uitați să aplicați rapid orice update disponibil!

Sau mergeți pe variante de monitorizare mai sigure – adică acelea care nu se conectează la cloud prin internet și pot realiza doar conexiuni directe cu celălalt terminal.

Cu toată tehnologia asta pe cap ar fi bine să conștientizăm și riscurile la care ne expunem. În cazul de față, un hacker a putut intercepta fluxul video transmis de camera de monitorizare a unui bebeluș, permițându-i să vadă direct în camera copilului.

E ceva ce ați vrea să vi se întâmple și vouă? Eu cred că nu.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep