HomeFeaturedFocusReview Gigabyte Saga S3: un phablet dual-SIM, quad-core Android accesibil

Review Gigabyte Saga S3: un phablet dual-SIM, quad-core Android accesibil

DSC_5569

Într-o avalanșă de produse venite la testare în ultima săptămâna am regăsit și un produs în premieră în România: smartphone-ul Gigabyte GSmart Saga S3, un quad-core Android care mai este și dual-SIM. Teoretic, un phablet de dorit pentru toți cei folosesc mai multe SIM-uri.

Saga S3 este primul smartphone Android de la Gigabyte pe care am ocazia să îl testez după mai bine de 5 ani – iar atunci mă jucam cu modelele Windows Mobile. Undeva în spate, Saga S3 păstrează ceva din specificul Gigabyte în materie de smartphone-uri.

Saga S3 este un phablet de 6 inci cu o dimensiune de 168 x 83 x 8.5 mm, ce cântărește 190 g. Un colos în adevăratul sens al cuvântului, în interiorul căruia și-au găsit loc două cititoare de SIM și unul pentru un card microSD, dotări binevenite pentru toți cei ce au nevoie de un smartphone accesibil care pe deasupra poate să ofere funcționalitatea a două smartphone-uri. Sau aproape.

DSC_5578

Aspect: clasicul format rotunjit cu carcasă mată

Gigabyte Saga S3 este construit pe un design deja tipic: formă rotunjită, finisări bunicele (mult mai bune decât am văzut la alte modele similare), un display IPS LCD cu o rezoluție de doar 720 x 1280 (densitate de 245 ppi) și o cameră de 8 MP.

DSC_5516DSC_5512

Gigabyte Saga S3 nu e un aparat urât, dar parcă nici frumos nu pot să îi spun. Cred că e decent construit pentru gama de preț în care se încadrează: sub 1000 de lei, mai ales că vorbim de un phablet Android cu dual-SIM.

Puteți observa în imaginile de mai sus forma rotunjită de care vă spuneam. Pe partea din față Saga S3 nu are niciun buton hardware, ele fiind prezente doar pe laterale: volum, pornire/oprire.

DSC_5515DSC_5511DSC_5565

Pe anumite porțiuni de pe marginea laterală Gigabyte Saga S3 beneficiază de o bandă metalică a cărei contribuție la un aspect plăcut este decisivă.

DSC_5581

Ținând cont de preț, consider că Saga S3 este inspirat construit, combinația de display ce acoperă toată suprafața din față, bordură metalică și capac de plastic fiind ideală pentru utilizator.

Saga S3 beneficiază (după modelul Samsung Galaxy) de un capac de plastic, destul de subțire  și rezistent pentru funcția sa: să acopere bateria și să ofere un acces rapid și simplu la SIM-uri și cardul microSD.

Remarcați că am zis SIM și nu micro sau nano. E o premieră și recunosc că mi-a fost puțin dificil să procur două SIM-uri cu care să pot testa telefonul.

DSC_5575

Display: IPS LCD, 720 x 1280 pixeli

Display-ul de pe Gigabyte Saga S3 este unul normal. Nici prea rău, nici prea bun. Îmi place că e suficient de luminos și culorile se văd foarte bine. Nu îmi place că rezoluția de 720 x 1280 pixeli pe o diagonală de 6 inci e puțin cam mică – însă din nou trebuie să punem în balanță prețul și să concluzionăm că alegerea este una inspirată. La nivel de touch (e construit pentru a prelua simultan cinci puncte de touch), am avut niște mici probleme de care am reușit să scap după un reset și o recalibrare.

Mia jos puteți să vedeți cum arată Gigabyte Saga S3 (cel din dreapta) alături de un Sony Xperia Z2 (mijloc) și un Nokia Lumia 925 (cel din stânga). Nu s-ar spune că sunt mari diferențe, nu?

DSC_5543

Totuși, țineți cont că în soare puternic, nu prea vedeți nimic pe ecranul lui Gigabyte Saga S3.

Hardware: să înțelegem specificațiile de marketing

Saga S3 face parte din categoria produsele de mijloc, din zona de 1000 de lei, care oferă informațiile clasice de marketing: quad-core, dual-SIM, Android, 8 MP.

Vă sfătuiesc că fiți atenți la tot ceea ce producătorii anunța ca fiind important și să citiți dincolo de informația seacă. Saga S3 deși funcționează cu un procesor quad-core Cortex A7, e cam departe de performanțele generației de anul trecut a smartphone-urilor de top. De ce?

De jos în sus: Gigabyte Saga S3, Sony Xperia Z2, Nokia Lumia 925.

DSC_5545

Pentru că în spate are de fapt un cipset Mediatek MT6582 și niște memorii semnificativ mai lente decât cele ce se găsesc acum în smartphone-urile de TOP ale momentului. Pe partea de grafică, Gigabyte Saga S3 e dotat cu un GPU Mali-400MP2, și el destul de lent. Împreună dau o performanță decentă, fără probleme în utilizarea zilnică, departe de ceea dată de un Galasy S5 sau HTC One M8.

Saga S3 mai are în dotare o cameră de 8 MP (dezamăgitoare), receptor radio FM, receptor GPS, accelerometru și senzor de proximitate, wiFi 802.11 b/g/n, dual-SIM, cititor microSD, Bluetooth, USB, și suport HSDPA (cu viteze de până la 21 Mbps). Bateria e una impresionantă, de 3000 mAh.

Multimedia: se putea mult mai bine

Dacă vă entuziasmează cei 8 MP ai camerei de pe Gigabyte Saga S3 e momentul să vă spun că lucrurile nu stau chiar așa de bine precum ați crede. Cu tot cu autofocus, LED Flash și o rezoluție de 3264 x 2448 pixeli, rezultatele vor fi bune doar atunci când soarele va fi prietenul nostru. În orice alte condiții, rezultatele lasă mult de dorit.

Vedeți mai jos ce vreau să vă spun: o poză făcută într-o zi întunecată în Brașov.

IMG_20140516_131607

Și una fără prea multă lumină.

IMG_20140519_175351

Rezultatele nu sunt foarte rele, dar nici nu aș putea spune că se ridică la nivelul cerut de un senzor de 8 MP. Încă o dovadă că de fapt nu doar numărul de megapixeli contează într-o cameră foto, indiferent dacă e sau nu de smartphone.

DSC_5514

La nivel de înregistrare video am observat că focalizarea are puțin de suferit când lumina nu este cea mai potrivită.

Sunetul generat de Gigabyte Saga S3 este redat printr-o singură fantă de pe spatele carcasei. Lucrul asta are un impact negativ în ceea ce privește nivelul maxim al sunetului redat precum și calitatea, ele situându-se în zona medie.

Pe Saga S3 este prezent și un receptor radio FM, excelent pentru cei ce au de gând să asculte muzica pe radio-urile clasice, nu pe internet.

Performanță: la nivelul unui Galaxy S3

Gigabyte Saga S3 e promovat ca un aparat quad-core a cărui frecvență a procesorului este la 1,3. GHz. Informația sună bine citită pe cutie.

Ce trebuie voi să știți este că performanța reală a lui Gigabyte Saga S3 este egală cu cea a smartphone-urilor de top de acum doi ani. Pe toate benchmark-urile pe care le-am folosit, aceasta a fost rezultatul.

De exemplu în Quadrant, Gigabyte Saga S3 a obținut 6876 de puncte, față de cele 25512 ale lui Galaxy S5 sau 5472 ale lui Galaxy S3.

Calculul Benchmark PI a generat un rezultat în 482 ms, față de 162 ms în cazul lui Galaxy S5 sau 420 ms pentru Nexus 4.

Cu toate astea, să nu credeți că Saga S3 nu poate face față unui Android 4.2. Din contră, se descurcă chiar bine și în majoritatea timpului nici nu veți băga de seamă că viteza de procesare este o problemă. Bineînțeles, dacă nu îl veți folosi exclusiv să vă jucați jocuri ce necesită o putere de calcul crescută.

Pentru email, browsing, redare de filme, social media și citit știri, Gigabyte Saga S3 se descurcă onorabil. Chiar și cu o rezoluție de doar 720p, ecranul de 6 inci e excelent pentru a citi informația căutată.

Acolo unde Gigabyte Saga S3 mai are de lucru este autonomia. Cei 3000 de mAh ai bateriei în combinație cu procesorul la doar 1,3 GHz ar fi trebuit să facă o figură mai bună. Din păcate nu se întâmplă asta și veți vedea că în condiții de utilizare intensivă, Saga S3 nu trece de o zi. Cel puțin asta am pățit eu pe parcursul testării.

Software: Android 4.2 și un pic de Gigabyte

Pe Saga S3 veți regăsi un Android 4.2 fără prea mari modificări din partea Gigabyte. Icon-uri deja clasice, un shell rapid și o mică personalizare la nivel de notificări.

115

Asta e de bine pentru toți cei ce preferă un Android pur în defavoarea unor shell-uri personalizate. În cazul de față sunt și eu pro, modul în care Gigabyte a pus Android-ul în valoare e de apreciat.

23

Majoritatea setărilor sunt simplu de regăsit și activat, nu e nevoie de multă pregătire în domeniu ca să poți să rezolvi rapid operațiile pe care ți le-ai propus.

Saga S3 este un produs dual-SIM, ceea ce diferă față de un smartphone normal fiind informația legată de SIM-ul de pe care vine un anumit apel sau de pe care e primit. În rest, experiența Android e bună pentru gama de preț căreia i se adresează aparatul.

10png14

Concluzie: la banii săi, mai bun decât produsele concurente

Lucrurile s-au aranjat în așa fel încât am avut ocazia să testăm Gigabyte GSmart Saga S3 în paralel cu alte două phablet-uri ce țintesc oarecum aceiași piață. Vă putem spune fără ezitare că dacă e important să aveți un aparat dual-SIM, Gigabyte Saga S3 nu e o alegere rea. Puteți face rabat la calitatea pozelor și autonomie?

Atunci mergeți către Gigabyte Saga S3 și nu veți regreta. La sub 1000 de lei este un produs care face o figură bună.

DSC_5568DSC_5564

Are câteva minusuri, dar nu putem avea pretenția să fie la fel de bun ca un HTC One M8, al cărui preț e de trei ori mai mare, nu?

Mi-a plăcut la el faptul că vine cu modul dual-SIM și că Androidul de mișcă binișor pe el. Design-ul nu e rău iar calitatea materialelor e în ton cu prețul. Mi-ar fi plăcut să aibă o autonomie mult mai bună – până la urmă, dacă vrei un telefon cu dual-SIM ai cam avea nevoie și de autonomie, căci altfel mai bine cari după tine doua aparate, a căror autonomie combinată va fi mult mai mare decât cea obținută pe Saga S3. Iar camera foto, 8 MP ar fi trebuit să însemne mai mult.

Informații: Gigabyte

Preț: aproximativ 1000 de lei

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

2 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep