HomeFeaturedFocusO parere despre mini drona Parrot Rolling Spider

O parere despre mini drona Parrot Rolling Spider

Parrot Spyder 05

De când am văzut anunțul Orange legat de comercializarea mini dronelor Parrot Rolling Spider și Jumping Sumo am vrut să văd cum funcționează și dacă merită investiția pentru un cadou destinat copiilor (sau copiilor din noi). Și am avut și ocazia să îmi îndeplinesc dorința: pentru aproape o lună m-am jucat (împreună cu fetele mele) cu Rolling Spider, păianjenul zburător și Jumping Sumo, drona pe roți ce știe să și sară.

M-am concentrat pe Rolling Spider: o mini dronă de forma unui păianjen, cu dimensiuni de 140 x 55 x 85 mm și o greutate de 55 g fără roțile de amortizare și 65 g cu tot cu roți.

Cum funcționează

Parrot Spyder 01

Rolling Spider e o dronă care poate să zboare timp de aproximativ 8 minute (modelul pe care l-am avut la teste avea o autonomie de puțin peste 1 minut), perioadă în care poate fi controlat relativ simplu de pe un smartphone Android sau iOS, respectiv o tabletă cu Windows 8.1. Și  mai nou și pentru Windows Phone.

Rolling Spider e dotat cu patru motoare, dispuse ca în imaginea de mai jos. Legătura cu controller-ul care e de fapt smartphone-ul pe care se pune aplicația FreeFlight 3. Din ea se poate controla viteza motoarelor, operațiile de decolare/aterizare și mișcările față/spate și rotire.

image

La început o să fie nevoie de o mică perioadă de acomodare atât pentru că trebuie să învățați să manevrați drona cât și pentru că va fi nevoie să înțelegeți cum se face conectarea între FreeFlight 3 și dronă.

Parrot Spyder 03

Încep cu partea a doua: porniți smartphone-ul Android sau iOS (sau tableta, că merge la fel de bine) și descărcați FreeFlight 3. Lansați aplicația și apoi deschideți conexiunea Bluetooth. Nu vă chinuiți să legați smartphone-ul de dronă folosind setările sistemului de operare că e inutil. Așteptați ca drona să fie detectată (cu aplicația FreeFlight 3 pornită) și pe ecran veți vedea informații legate de stabilirea legăturii.

După ce ea s-a realizat, FreeFlight 3 vă dă voie să lansați interfața de control a dronei Parrot Rolling Spider. Setările disponibile în aplicație permit alegerea vitezei de rotație a elicelor motoarelor, modul de control (se poate opta pentru varianta în care smartphone-ul devine și instrument de înregistrare a zborului, practic urmăriți ce se întâmplă cu drona direct pe ecran). Nu vă entuziasmați că nu veți vedea informația transmisă de camera de pe dronă – merge doar să faceți fotografii, camera de 2 MP are o rezoluție mică. Doar primiți opțiunile de comandă peste overlay-ul peste aplicația de înregistrare video.

Parrot Spyder 02

Controlul mini dronei Rolling Spider e fin, toate operațiile se fac touch. Mi-a luat câteva zboruri ca să mă prind cât de ample trebuie să fie mișcările de pe ecran pentru ca drona să funcționeze așa cum îmi doresc. Când am stăpânit asta am putut să o conduc relativ simplu pe unde am vrut.

Nu e greu deloc, de altfel și fetița mea a reușit din a doua încercare să țină mini drona în aer și să o conducă unde a vrut. E distractiv până la un anumit punct.

Construcție: plastic moale, materiale detașabile

Parrot Spyder 07

Mini drona Parrot Rolling Spider e construită din plastic. Carcasa e dintr-un plastic moale, foarte ușor. Sistemul de prindere pentru motorașe și elicele sunt din plastic mai tare, rezistent la șocuri. Tot pentru protecție și rezistență la șocuri se pot monta pe dornă două roți cu rol de amortizare a șocurilor și sunt chiar foarte indicate în perioada de acomodare cu drona. Vă recomand să le folosiți.

Parrot Spyder 21

Elicele se pot detașa de pe motoraș, bateria la fel. În cazul elicelor cu siguranță va trebui să le schimbați la un moment dat pentru că în urma căzăturilor/lovirilor de obiectele tari ce apar în calea mini dronei, se vor îndoi.

Bateria de pe Parrot Rolling Spider are o capacitate redusă, teoretic ține 8 minute fără roți și cam 6 cu roți. În realitate probabil că veți obține un maxim de 5 minute iar în timp, când apare uzura, durata de folosire scade dramatic. Încărcarea se face direct pe dronă, folosind un cablu microUSB. O încărcare completă durează aproximativ 90 de minute, depinde de încărcătorul folosit.

Tot prin cablul microUSB puteți conecta drona la PC și să extrageți pozele de pe memoria internă sau să faceți operațiile de update de firmware – pe perioada utilizării am făcut vreo două, mai rapid așa decât pe Bluetooth.

Parrot Spyder 19

Extra

Mini drona Parrot Rolling Spider e dotată cu un giroscop pe 3 axe și un accelerometru, tot pe rei axe plus un senzor de presiune. Împreună permit o stabilitate mai bună în zbor. În plus, camera din dotare preia 60 cadre pe secundă și poate să măsoare viteza.

Rolling Spider poate fi controlată pe o distanță de maxim 20 m. Ce are fain este sistemul automat de aterizare: când simte că nu mai are baterie sau când se află la o înălțime prea mare poate să oprească motoarele și astfel mini drona să aterizeze – aici sunt excelente roțile, care amortizează foarte bine impactul.

image

Am folosit mini drona și în casă și afară. Teoretic o puteți folosi și afară, nu recomand asta: când vântul e destul de puternic o zboară imediat. În casă condițiile sunt stabile și zborul poate să fie controlat mult mai bine. Aș zice că mini drona Parrot Rolling Spider e una de casă, mai ales că roțile și sistemul de pilotaj permit dronei să ”meargă” pe tavan.

Parrot Spyder 11

Înainte de a porni la joacă, faceți-vă timp și urmăriți setul de tutoriale video de aici, legate de cum se pilotează Parrot Rolling Spider.

Pe site-ul Parrot există deja și o comunitate de fani, unde se găsesc poze și filme făcute cu Rolling Spider. Aici găsiți toate detaliile.

Concluzie: merită jucăria?

Am luat mini drona în test tocmai în ideea că vroiam să le fac fetelor mele un cadou interesant. După ce m-am jucat cu ea suficient de mult timp nu sunt foarte convins că merită investiția (109 EUR la Orange).

E faină ideea de a avea o mini dronă pe care să o pilotezi și cu care să îți omori timpul liber. Prinde cu siguranță la copii, asta e clar. Vor fi foarte încântați de ea, nu e niciun fel de îndoială aici.

Am în vedere doar faptul că e foarte ușoară și cu toate sistemele de protecție se poate deteriora dacă nu e condusă corespunzător și e lovită în mod constant de obstacole. Să zicem că elicele nu ar fi o problemă, dar carcasa și bateria sunt.

image

Pentru cei ce vor să facă un cadou interesant unor copii de peste 5 ani, Parrot Rolling Spider poate să fie o alegere bună. Ținând cont că alte produse similare sunt cam la jumătate de preț și nu sunt chiar așa ușor de folosit, aș zice că merită banii. Vă veți face copilul fericit, dar cumpărați încă măcar o baterie ca să nu ajungeți să fiți frustrați de autonomia mică.

Pe de altă parte, veți vedea că pe măsură ce vă antrenați o să vă doriți ceva mai mult: o dronă adevărată, care poate să zboare mai sus, de la care primiți informații în timp real pe telefon, prin camera video atașată și care are o autonomie mult mai bună. Evident e și mult mai scumpă.

Se apropie sărbătorile și dacă aveți puncte strânse pe fidelizare la Orange, cred că ați putea să faceți un cadou interesant unui copil.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep