HomeFeaturedFocusVoi va dati seama cat de multe stiu companiile online despre voi?

Voi va dati seama cat de multe stiu companiile online despre voi?

image

”În momentul în care am renunțat să ne mai pese ne-am pierdut libertatea.”

Azi am văzut citatul ăsta pe Twitter și mi-am adus aminte de niște discuții avute cu mai mulți cunoscuți care îmi spuneau că pe ei nu îi interesează că diverse companii sau guverne ne supraveghează, ne iau datele personale și fac ce vor cu ele. E normal să procedăm așa?

Unii zic simplu: ”orice aș face, ăștia au ajuns să știe oricum, orice despre noi”. Alții speră că încă nu au divulgat toate datele și că mai au o șansă să scape de monitorizare. Iar alții înțeleg foarte bine că sunt la cheremul unor organisme cu care e destul de greu să lupți sau să câștigi.

Am o întrebare pentru voi: ”Realizați dimensiunea nivelului de supraveghere/control/manipulare la care suntem expuși zilnic pe internet?”

Ca să vă ajut puțin, vă recomand să urmăriți prezentarea lui Mikko Hypponen, CFO la F-Secure de la re:publica 2015: ”Is our online future worth sacrificing our privacy and security?” în special de pe la minutul 13:00.

Înainte de a zice orice, urmăriți prezentarea că merită. Apoi trageți ce concluzii vreți.

Acum vă este mai clar de ce o companie X cumpără Y sau de ce vă treziți că ajungeți să cumpărați un produs A în locul lui B? Sau de ce mereu, atunci când căutați ceva dați fix peste aceleași rezultate?

Totul a pornit de la serviciile ”gratuite” oferite de marele și binefăcătorul Google, ce a vrut să lupte contra corporațiilor reprezentate de ”răul” Microsoft. A fost de ajuns ca utilizatorii să fie atrași în mirajul chestiilor gratuite pentru ca ei să își piardă libertatea.

Mereu am zis asta: atunci când alegeți să folosiți un produs gratuit, ați făcut o evaluare a costului real pe care îl plătiți? Poate că în urmă cu 10 ani eram cu toții mai tineri și mai naivi. Dar acum merită să sacrificăm libertatea online, intimitatea și să ne lăsăm controlați?

Ce putem face să schimbăm?

Cred că primul pas este să fim conștienți de pericolul existent. Următorul este să găsim breșele din sistemul lor și să le exploatăm și apoi să creăm reguli care să îi împiedice să mai facă așa ceva.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

  1. Dap, imi dau seama…dar exista o mica diferenta…eu de la google primesc ceva…gratis…Pe cand le la microsoft, nici nu primesc nimic gratis (hai sa nu numim Windows- ul Sistem de operare…eventual o caricatura nereusita)…si trebuie sa si platesc pentru toate porcariile lui.
    Mai mult, Chiar si cu google…nimeni nu te obliga sa-i folosesti in totalitate produsele (de ex, pe telefon am cyanogenmod…si am blocat tot…inclusiv accesul la internet). Ia incearca schema astsa pe un windows phone…prin urmare…diferenta-i urmatoare: produsele sunt si f***t si cu banii luati…cu google…doar f***t daca nu te pricepi.
    Hai nu arunca cu noroi gratuit. Si inainte de a face o acuza…hai sa ne documentam putin…stiu ca-ti doresti o lume in care doar microsoft exista (wrong…nu o sa mai primesti atatia bani…dar cheltuielile o s-ati creaca exponential…si ciuciu evolutie).
    Sau mai simplu: ai doua variante:
    A) te belesc astia de bani periodic, ciuciu viata privata, ciuciu produse de calitate, ciuciu flexibilitate/posibilitati de a alege….si revolutii periodice (adica ciuciu stabiltiate, ciuciu produse finisate, un etern pre-Alfa)
    sau
    B) Ciuciu viata privata daca nu te pricepi…dar ai produse, relativ gratis (relativ), ai flexibilitate si posibilitatea de a alege…si ai si o permanenta evolutie

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep