HomeOpiniiWindows 10 Mobile Technical Preview build 10080: cum arata interfata si primele...

Windows 10 Mobile Technical Preview build 10080: cum arata interfata si primele impresii

imageimage

După cum am apucat să vă spun ieri seară am instalat Windows 10 Mobile Technical Preview build 10080 pe un Lumia 920 ce avea deja pus build-ul precedent de Windows 10 Mobile. Operația de upgrade a durat ceva (aproape 30 de min aș zice) dar nu am avut probleme.

Vorbim de o versiune de test pentru Windows 10 Mobile, ce are încă (multe) probleme. Până la versiunea finală mai e destul, timp suficient ca multe din actualele probleme să fie remediate.

Imediat ce s-a făcut configuarea și am avut acces la ecranul principal (relativ spus) a început distracția. În momentul de față văd că există un bug destul de enervant care împiedică ecranul principal să fie afișat corect (se rezolvă cu hardware reset – volum jos și power).

imageimage

După vreo câteva minute în care Lumia 920 s-a mișcat extrem de greu am decis că merită să îi dau factory reset și să pornesc de la zero cu instalarea de aplicații, configurarea de conturi. Zis și făcut: hardware reset pe Lumia 920 și după vreo 15 minute am reușit să intru înapoi în interfața Windows 10 Mobile și să încep configurarea.

imageimage

Văd că față de build-ul precedent interfața e mult mai coerentă în sensul că dimensiunea butoanelor și a fontului e cam aceiași în majoritatea ecranelor (mai sunt încă situații în care nu se respectă asta).

imageimage

Faptul că am ales să fac un factory reset a dat roade: Lumia 920 se mișcă semnificativ mai bine, nu însă așa cum m-aș fi așteptat.

imageimage

După cum puteți vedea din imaginile din articol, interfața sistemului de operare arată cam la fel cu cea de pe desktop, cel puțin pe zona de setări.

imageimage

În build-ul 10080 Microsoft a introdus posibilitatea folosirii mausului și a tastaturii – dacă aveți unele pe Bluetooth le puteți instala să vedeți dacă merge.

imageimage

În continuare nu se face conectarea automată pe rețeaua wireless chiar dacă sunt cunoscute contul și parola.

imageimage

imageimage

Pentru perioada testării am rămas pe setările de limbă engleză – chiar și așa serviciul Cortana nu e activ.

imageimage

 

Outlook: mult îmbunătățit

Clientul Outlook se mișcă ceva mai bine (îl am conectat cu 4 conturi pentru email, contacte și calendar). Fiind vorba de aplicația Universal ce rulează și pe PC pot să zic că sunt surprins de cât de bine merge pe Lumia 920, un smartphone vechi de 3 ani imediat.

imageimage

Partea de Calendar, integrată în Outlook arată binișor și se mișcă la fel. Încă am observat probleme de afișare.

imageimage

Managementul mailurilor e mult mai bun – dacă folosiți Outlook de Android sau iOS atunci aveți deja o idee despre cum arată și clientul Outlook din Windows 10 Mobile.

imageimage

Funcționează la fel de bine cu contul Outlook.com cât și cu GMAIL.

imageimage

imageimage

 

Microsoft Office Universal Apps Preview

Atenție, aplicațiile Microsoft Office Universal App NU sunt instalate direct în build-ul 10080. E nevoie să fie activat Store Beta și descărcate manual de acolo.

imageimage

imageimage

 

Word Preview: puterea (aproape) completă a Word-ului de pe PC. Fișierele se pot crea, edita, folosi șabloane care apoi să fie modificate.

imageimage

imageimage

Răspunde destul de bine la comenzi cu toate că mi-a crăpat de câteva ori.

image

Excel Preview: lucrurile devin interesante

Excel-ul parcă e mai rapid decât Word Preview. Și aici se pot folosi șabloane sau fișiere încărcate din OneDrive.

imageimage

image

image

PowerPoint: schimbare majoră față de vechiul client

Cel mai mult îmi place noul PowerPoint unde saltul de la versiunea precedentă pare a fi mai mare. Și aici se preiau documente din OneDrive sau se pot crea unele noi din șabloane.

imageimage

imageimage

image

image

Chiar și fără tastatură și maus aplicațiile Office Preview se pot folosi destul de bine măcar pentru citirea informației. E dovada că Microsoft a investit multă energie în direcția asta – doar viitorul e touch, clar.

 

Concluzie: pe drumul cel bun

Build-ul 10080 de Windows 10 Mobile e mai finisat decât cel precedent. Se văd îmbunătățiri la nivelul performanței și a funcțiilor utile, se apropie de momentul în care va putea fi folosit mai bine în lucrul zilnic.

Încă sunt probleme de performanță, stabilitate și destul de multe bug-uri. Poate din cauza asta bateria de pe Lumia 920 s-a consumat extrem de repede (în 8 ore, fără să fie pornit sau folosit altfel decât WiFi pornit și internet activ a ajuns la 10% de la 100%).

Ce pot zice acum e că aplicațiile Office Preview arată bine, la fel și Outlook că interfața e mai coerentă.

NU recomand încă instalarea pe aparatul principal și folosirea zilnică. Dacă vreți să testați, rămâneți pe un aparat secundar de care vă puteți lipsi.

Eu încă nu îl pun pe al meu Lumia 1520. Poate după următorul build de Windows 10 Mobile.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

  1. Pentru Cortana caută ink în settings, deschide Speech, Inking, & typing și activează ”Get to know me”. La următoarea apăsare prelungită pe Search, Cortana ar trebui să îți răspundă.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep