HomeFeaturedFocusO parere despre Orange TV Stick: solutia de vizionare TV de pe...

O parere despre Orange TV Stick: solutia de vizionare TV de pe internet

Screenshot_2015-07-20-22-07-46

Pentru serviciul TV Go Orange România a lansat un stick HDMI prin care utilizatorii au posibilitatea să vadă emisiunile Orange TV la care sunt abonați direct prin Internet. Este o soluție utilă pentru cei ce sunt mai mereu plecați sau care doresc să folosească un singur abonament Orange TV pe mai multe televizoare.

Cum am avut în teste de la Orange un abonament TV Go am cerut și un stick să văd cum merge combinația de HDMI, acces la Internet, un smart TV LG cu webOS 2.0 și Orange TV Go. Merită?

Haideți să vedem.

Ce este Orange TV Go?

image

Înainte de toate trebuie să lămurim ce este Orange TV Go: este vorba despre facilitatea de a urmări pe Internet canalele din abonamentul Orange TV pe un dispozitiv mobil și/sau laptop, folosind o aplicație dedicată respectiv direct din browser. Pentru smartphone/tabletă se descarcă aplicația dedicată din App Store (iOS) sau Play Store (Android) și în urma autentificării cu contul Orange asociat abonamentului Orange TV este posibil să se acceseze prin internet (anumite) canale din abonament.

Orange detaliază așa:

Cu noua aplicaţie Orange TV Go poţi urmări în direct, pe telefonul mobil sau pe tabletă, posturile TV preferate, precum şi filme şi videoclipuri de la DailyMotion. În plus, ai acces la ghidul TV complet, în care poţi găsi uşor programele care te interesează: ştiri, muzică, filme, desene animate, emisiuni de sport sau ştiinţifice. Abonează-te la notificări pentru a afla când începe emisiunea ta preferată sau recomand-o prietenilor pe Facebook, Twitter, e-mail şi SMS.

ce trebuie să ştii
  • aplicaţia este gratuită, însă traficul de internet efectuat pentru descărcarea ei se taxează conform planului tarifar activ
  • poţi folosi aplicaţia atât prin 3G, cât şi prin Wi-Fi, dacă eşti client Orange şi te afli pe teritoriul României
  • în roaming, pentru traficul de net efectuat se vor aplica tarife corespunzătoare ţării în care te afli
  • pentru accesul în aplicaţie trebuie să foloseşti numele de utilizator al contului tău online Orange
  • dacă ai deja un abonament Orange TV, intră în contul tău şi asociază abonamentul pe care îl ai cu numele tău de utilizator înainte de a folosi aplicaţia
  • accesul la canalele TV şi traficul de net consumat pentru accesarea acestora se taxează conform planul tău tarifar

Poţi urmări canalele Kanal D, TVR 1, TVR 2, National TV, TVR 3, TVR International, B1, RomaniaTV, Realitatea, N24 Plus, TVR news, Euronews, Nickelodeon HD, DuckTV HD, Minimax, Disney Channel, Disney Junior, Baby TV, Eurosport HD, Eurosport 2 HD, Trace Sport HD, Fuel TV HD, Fightbox HD, Discovery Turbo Xtra HD, Discovery Showcase HD, Discovery Science HD, Animal Planet HD, National Geographic HD, National Geographic Wild HD, Neptun TV, Viasat History/Nature HD, Dokubox HD, Discovery Channel, Viasat Nature, Viasat History, Viasat Explorer, Filmbox HD, TV 1000, Comedy Central, BBC Entertainment, Bollywood HD, Favorit, Etno, Taraf, Trace Urban HD, Mezzo, MTV Live HD, Fashion One HD, TLC, Trinitas, prin aplicaţia Orange TV Go în funcţie de oferta ta:

  • dacă ai un abonament Orange TV, intră pe orange.ro/tv/abonamente/ şi vezi la ce canale ai acces
  • dacă ai un abonament de voce Panteră, intră pe orange.ro/abonamente-de-voce/pantera/ şi vezi lista de canale bonus pe care le poţi accesa prin Orange TV Go: în plus, tot pentru abonamentul Panteră primeşti 1 GB de trafic de internet suplimentar pentru navigarea în aplicaţia Orange TV Go, pe site-ul tvgo.orange.ro şi pe site-ul dailymotion.com.

Cu alte cuvinte în loc să pornești televizorul la care e conectat receiver-ul Orange TV îți pornești tableta sau smartphone-ul și te uiți la canalele favorite și/sau filmele alese.

Ce este Orange TV stick?

Orange TV stick este o soluție care vine în completarea Orange TV Go și care face posibilă redarea direct pe televizor, pe HDMI, posturile disponibile prin Orange TV Go. Să fiu mai exact: dacă vreodată veți dori să puneți filmul de pe tabletă via Orange TV Go pe un televizor atunci nu aveți nevoie de Miracast sau un cablu microHDMI, puteți folosi direct stick-ul Orange TV plus o conexiune wireless securizată.

DSC_1427

În practică asta înseamnă așa: că Orange oferă un stick HDMI, asemănător dacă vreți Google Chromecast, pe care îl legăm pe portul HDMI la televizorul nostru și îl alimentăm dintr-un slot USB (de pe televizor) sau din priză direct. Prin conectarea pe wireless securizat a stick-ului Orange TV la un smartphone/tabletă cu Orange TV Go activat și funcțional se poate ca transmisia să fie redirecționată către televizor, via WiFi fără să mai treacă prin tabletă/smartphone.

20150720_220629_HDR

Din această cauză există un proces foarte simplu de configurare a stick-ului Orange TV de pe smartphone/tabletă cu ajutorul aplicației Orange TV Stick. În cazul acestui test am folosit un LG G4 cu Android, o conexiune RDS și un smart TV LG cu webOS 2.0.

20150720_220654_HDR

Activarea stick-ului Orange TV presupune în prealabil conectarea directă a smartphone-ului către stick (odată pus stick-ul în televizor și mutată imaginea pe canalul HDMI aferent apar și pașii ce trebuie urmați) și configurarea automată prin aplicația Android/iOS Orange TV Stick.

Screenshot_2015-07-20-22-07-13Screenshot_2015-07-01-19-21-29

Stick-ul este văzut, se fac setările de rigoare în mod automat și ansamblul e pregătit pentru a fi folosit. Înseamnă că porniți aplicația Ornage TV Go de pe telefon, selectați canalul pe care vreți să îl urmăriți și apoi îl trimiteți (apăsați pe butonul ce are un icon cu un televizor) către stick-ul Orange TV.

Screenshot_2015-07-20-22-07-56

E obligatoriu ca smartphone-ul/tableta să fie în aceiași rețea WiFi cu stick-ul Orange TV. După ce a pornit stream-ul pe televizor puteți să deconectați de la WiFi smartphone-ul/tableta și să urmăriți liniștiți canalul selectat direct pe televizor. Vă dați seama că asta înseamnă că până nu opriți stream-ul, stick-ul Orange TV va folosi conexiunea WiFi la internet ca să aducă stream audio/video pe televizor.

Screenshot_2015-07-20-22-08-06

Înseamnă că atunci când nu mai vreți să urmăriți canalul respectiv sau filmul selectat va trebui să reporniți aplicația Orange TV Go pe smartphone/tabletă și de acolo să opriți stream-ul de pe stick.

Screenshot_2015-07-20-22-11-05

La ce e bun Orange TV stick?

M-am jucat destul de mult cu Orante TV stick și în diverse scenarii. Cerința de bază ca să aveți o experiență de vizionare plăcută este să folosiți o conexiune la internet bună și un router wireless de calitate (N neapărat) pentru că un stream video HD (pentru cei ce vor să se uite la conținut HD) ocupă mult din banda disponibilă și în același timp duce și la solicitarea la maxim a hardware-ului. De asta s-ar putea să apară și o încălzire accentuată a stick-ului Orange TV.

Screenshot_2015-07-20-22-10-15Screenshot_2015-07-20-22-08-25Screenshot_2015-07-20-22-07-29

Presupunând că treaba legată de lățimea de bandă e rezolvată, sunt câteva scenarii în care Orange TV stick poate să fie util.

Primul, cel mai interesant din punctul meu de vedere este cel în care plecați în vacanță prin țară și vreți să vedeți un anumit canal (turul Italiei pe Eurosport de exemplu) iar acolo unde mergeți canalul nu e disponibil. E posibil să aveți un televizor cu un port HDMI și o conexiune decentă la internet – scoateți stick-ul Orante TV, îl activați împreună cu aplicația de pe smartphone și vă uitați liniștiți la  emisiunea favorită.

Un al doilea scenariu, la fel de eficient, este cel în care aveți mai multe televizoare în casă, dar un singur receiver Orange TV. Cu un stick Orange TV și Orange TV Go puteți să aveți conținutul de pe abonamentul Orange și pe un alt televizor, fără să trebuiască să inventați modalități de a împărți semnalul de la receiver.

Și sunt sigur că se mai pot găsi și alte scenarii de folosire pentru că în final ideea e simplă: ai net suficient de rapid, un router WiFi cu conexiune securizată și un monitor/televizor cu port HDMI, atunci poți să folosești serviciul Orange TV via Orante TV Go și Orange TV stick oriunde dorești.

Cum este experiența de vizionare?

După cum am mai spus, experiența de vizionare și calitatea imaginii ține direct de calitatea conexiunii la internet și de viteza rețelei wireless. Pentru momentul actual, o conexiune RDS și un router N pe care ați dat mai mult de 200 de lei ar trebui să fie ingrediente suficiente ca să aveți o experiență plăcută.

Pe un televizor cu diagonala de 47 inci sau mai mare, la care priviți de la o distanță de minim 2 m, calitatea e foarte bună, similară cu cea dată de stream-ul video de pe YouTube. Cât timp am avut stick-ul și pe canalele pe care le-am urmărit nu am avut probleme majore de decompresie, de fapt nici nu mi-am dat seama că în loc să folosesc aplicațiile de pe Smart TV mă uitam la un canal venit prin stick-ul Orange TV.

Cât costă?

Dincolo de abonamentul Orange TV și serviciul Orange TV Go e nevoie să cumpărați și stick-ul Orange TV. Îl puteți lua la 16 EUR sau 40 EUR, depinde de ce alte servicii Orange mai folosiți.

image

Așa cum am zis și la început alternativele ar fi un cablu microHDMI legat de la smartphone/tabletă la televizor, folosirea Miracast (dar asta nu merge așa cum trebuie pe stream video Full HD), fiecare cu avantajele și dezavantajele sale.

Ce mai trebuie știut?

De pe site-ul Orange vă redau lucrurile ce mai trebuie știute vizavi de folosirea Orange TV stick:

  • poți folosi stickul Orange TV cu orice televizor care are un port HDMI
  • conexiunea Wi-Fi utilizată trebuie să fie securizată, altfel stickul nu va funcționa
  • în cazul în care portul USB al televizorului tău nu are suficientă capacitate de alimentare, poți folosi adaptorul din pachet pentru a conecta stickul direct la priză
  • pentru a reseta stickul Orange TV, apasă butonul lateral al acestuia timp de 30 de secunde. Acest lucru este necesar atunci când:
  • stickul s-a conectat la o altă rețea Wi-Fi decât cea dorită
  • parola rețelei Wi-Fi la care ai conectat stickul a fost modificată
  • aplicațiile Orange TV Go sau “stick Orange TV” au fost actualizate
  • stickul s-a blocat
  • în cazul în care ai mai multe telefoane sau tablete conectate la aceeași rețea Wi-Fi, poți controla și cu acestea stickul Orange TV, iar pe televizor se va difuza conținutul selectat de ultimul utilizator
  • în cazul în care dispozitivul Wi-Fi este departe de televizor, iar semnalul recepționat de stick este diminuat, folosește cablul prelungitor din pachet pentru a conecta stickul la portul HDMI, astfel încât acesta să nu se mai afle în spatele televizorului
  • în timpul utilizării, temperatura stickului poate crește
  • stickul funcționează pe frecvențele 2,4 și 5 GHz. Dacă gateway-ul tău de internet le folosește pe ambele, stickul Orange TV va selecta automat semnalul cel mai puternic.

Concluzie: o soluție interesantă, utilă și accesibilă

În concluzie, dacă vreți să aveți la purtător o soluție de acces la abonamentul Orange TV atunci combinația net, smartphone, televizor/monitor cu HDMI și Orange TV stick este ceea ce vă trebuie. Costul stick-ului nu este un capăt de țară, experiența obținută merită investiția.

Sistemul este robust, ușor de instalat și folosit de către oricine. De asta vă și recomand soluția.

Informații: Orange

Preț: 16/40 EUR

 

PRO CONTRA
+ full HD
+ ușor de instalat/folosit
+ stream-ul video vine direct pe stick
– se incalzeste
– există alternative, poate mai ieftine
Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

  1. Salut,

    Ma interesa daca stickul poate reda pe televizor youtube (din aplicatia youtube de pe telefon) sau sa redea imaginea din browserul de pe telefon (sa zicem un site de filme online legale – daca intru browser pe telefon si vad acolo un film online apare iconita de a trimite imaginea pe TV? Cum apare la Chromecast de ex.?

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep