HomeFeaturedFocusDe ce aleg Surface Pro 4 in fata Surface Book

De ce aleg Surface Pro 4 in fata Surface Book

Book vs Pro 4

A trecut o săptămână de când Microsoft a prezentat Surface Book prin vocea lui Panos Panay și lumea IT-ului a reînceput să vorbească pozitiv despre compania din Redmond. Am fost surprins să văd că persoane care au o oarecare legătură cu IT-ul și nu știau până acum mai nimic despre Surface, fac deja asocierea cu super laptop-ul lansat de Microsoft și știind că sunt pasionat de domeniu, mi-au cerut părerea despre acest produs.

E bine pentru compania fondată de Bill Gates că, prin Surface Book (care nu știu de ce îmi aduce aminte de proiectul Courier al aceleiaşi companii, vedeți niște imagini mockup mai jos), lumea știe că Microsoft produce primul său laptop-tabletă. Rezonanța Book – MacBook va face bine vânzărilor (dacă nu cumva Apple va decide că e prea similar și va dori ceva compensații).

microsoft-courier-qgx-800

Ideea din spatele Surface Book nu e nouă, chestii de genul acesta a încercat Asus ceva mai înainte prin Transformer Book (din nou numele de Book e prezent) cu un succes relativ. Ceea ce a făcut bine Microsoft (și zic asta din ceea ce am citit până acum, căci nu am pus încă mâna pe un Surface Book) a fost să aleagă corect materialele de construcție, design-ul și modul de îmbinare a tabletei. Am minți dacă am spune că nu ne așteptam la un Surface Book: ideea de convertibil era deja familiară, iar oamenii au început să fie atrași către produse premium la prețuri simțitor mai mari.

Din punctul de vedere al specificațiilor hardware Surface Book e cam visul oricărui pasionat de IT, avid după putere de calcul: display de 13,5 inci cu o rezoluție de 3000 x 2000 de pixeli (doar un 267 ppi), SSD de la 128 GB în sus, sistem GPU dual cu Intel HD 520 pentru tabletă și Nvidia GeForce, 8 sau 16 GB RAM, WIFi, Bluetooth, TPM, Intel Core i5 sau i7 din a șasea generație, două USB-uri, tastatură completă, TPM, minidisplay port plus toți senzorii clasici dintr-o tabletă. Cu alte cuvinte, prin Surface Book, ai un laptop rapid, subțire și nu foarte greu (1,5 Kg), care, la nevoie, devine o tabletă și pentru care ai o autonomie declarată de 12 ore.

În momentul de față e o alternativă extrem de bună pentru MacBook Pro, oricare din variante, sistem pe care l-am avut în vizor pentru a face upgrade-ul de la actualul MacBook Air 13.

Știu chiar câteva persoane care au făcut deja precomandă pentru Surface Book, varianta cea mai scumpă (2699 USD). (Apropo, uitându-mă pe site la Microsoft, Surface Book cu 8 GB RAM e out of stock deja).

surface-book-front-back-100620178-orig

Dar parcă dincolo de toate aceste chestii faine legate de Surface Book sunt câteva lucruri care mă opresc să îl prefer în fața tabletei Surface Pro 4.

În primul rând e vorba despre preț: Surface Book e cu vreo 600 USD mai scump decât Surface Pro 4. Da, primești mult mai multă performanță, tastatura e inclusă (și dacă adaugi 180 USD la prețul Surface Pro 4 pentru tastatură, tot rămân vreo 420 diferență), poate ceva mai multă autonomie și 4 GB RAM în plus.

Merită să dai acei 420 USD pentru performanța câștigată? Cred că e discutabil. Pentru mine, în mod cert nu se justifică. Cu toate mașinile virtuale pe care le pot face pentru teste, cu Visual Studio încărcat și rulând proiecte, Surface Pro 3 (ca să nu mai zic de 4) își face treaba fără probleme. Deci sporul de performanță pe care l-aș primi nu ar fi relevant.

Știu sigur că sunt utilizatori pentru care puterea de calcul nu e niciodată suficientă. Ei probabil vor aprecia tot ceea ce oferă Surface Book din acest punct de vedere.

microsoft-surface-pro-4

Și în al treilea rând, la o importanță egală cu prețul și performanța, pun faptul că tableta Surface Pro 4 are o autonomie foarte bună (față de doar 4 ore în cazul Surface Book), de aproape 6-8 ore, depinzând de scenariul de folosire. Am ajuns să îmi placă foarte mult ideea de a lua laptop-ul cu mine și de a-l folosi pe post de tabletă la întâlniri, prezentări.

Discutând cu câteva persoane cărora le-am recomandat Surface Pro 3 în cursul anului 2015, toți mi-au zis același lucru: pentru munca de developer/consultant din zona BI, Surface Pro 3 e ideală atât ca și greutate/mobilitate cât și ca performanță. Unii au renunțat la modele high-end de la Lenovo sau Apple pentru ea și nimeni nu regretă trecerea.

Din cauza asta Surface Pro 4, a doua generație de Surface cu display de 12 inci dacă vreți, e mult mai potrivită. Pentru că la final, orice achiziție de gadget-uri IT moderne trebuie să îmbine două elemente: raportul preț/performanță și nivelul de satisfacție pe care îl oferă utilizatorului. De multe ori al doilea criteriu primează în fața primului.

Nu și la mine. Mereu m-am ghidat pe principiul utilității înaintea aspectului. De asta am folosit Android când nimeni nu știa ce e aia și de aia am trecut pe Windows Phone/Mobile când Android-ul a început să prindă caimac și lumea a început să îl folosească/vorbească despre el.

Aștept sfârșitul de an și o oportunitate din SUA ca să îmi înnoiesc și eu PC-ul. Sau tableta. Scuze, pe amândouă!

Voi ce părere aveți: Surface Book sau Surface Pro 4?

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep