HomeFeaturedFocusAu trecut 7 ani de cand folosesc Android zilnic. Voi de cand...

Au trecut 7 ani de cand folosesc Android zilnic. Voi de cand ati inceput?

HTC_Dream_G1

Se împlinesc 7 ani de când folosesc Android aproape zilnic. Îmi aduc aminte extrem de bine toamna lui 2008, atunci când primul smartphone Android – HTC Dream (sau G1 cum îi spune acum) a văzut lumina zilei. A fost momentul în care am spus ”cool! ia uite ceva nou ce are șanse să dea la o parte autonomia Nokia cu al său obosit Symbian” și m-am apucat să folosesc și să promovez Androidul în România aproape fără întrerupere. Aș îndrăzni să spun că am fost printre primii 10-15 oameni care au avut oportunitatea să vadă un smartphone Android și să îl testeze în România Am văzut HTC-ul cu Android și am rămas fan HTC – smartphone-ul meu Android e întotdeauna unul HTC: Dream, primul Google Nexus, Hero, Sensation, toată seria One …

HTC_Dream_Orange_FR

Da, au trecut 7 ani. Timp în care Androidul este de departe cel mai folosit sistem de operare pentru zona mobilă și a reușit ceea ce nimeni nu credea că e posibil: să detroneze Nokia și să înlocuiască sistemul de operare Symbian. Peste 1 miliard de smartphone-uri Android se vând anual și câteva miliarde de utilizatori îl folosesc și îl apără cu fanatism în ciuda problemelor serioase de perfomanță și securitate pe care le are.

Totul a început cu HTC Dream. Un smartphone hibrid care îmbina funcționalitatea de BlackBerry (DA! Androidul ca sistem de operare a fost inventat să contracareze BlackBerry și a fost schimbat din ”zbor” să concureze iOS-ul și iPhone-ul. Din acest motiv se mișcă încă destul de prost pe anumite modele – sistemul de introducere de date a fost conceput să fie tastatura fizică și nu modul touch) cu cea iPhone, adică tastatură fizică și ecran glisant touch.

Sunt sigur că pentru mulți dintre voi HTC Dream (T-Mobile G1) nu spune absolut nimic. Știu și nu e nicio problemă. Vreau doar să vă dați seama de unde a plecat revoluția Android.

Dream era un smartphone cu display de 3,2 inci, display TFT glisant, avea 117 x 55.7 x 17.1 mm și o baterie de doar 1150 mAh. Rezoluția display-ului era de 320 x 240 pixeli, beneficia cum am mai spus de o tastatură fizică QWERTY, venea cu protecție Gorilla Glass, un procesor ARM 11 la 528 MHz pe cipset Qualcomm MSM7201A, cu GPU Adreno 130, 192 MB RAM și doar 256 MB pentru stocare, suport microSD și un trackball care să permită folosirea pentru navigare.

Camera foto era de doar 3,15 MP și abia dacă putea să facă niște poze decente. Beneficia de accelerometru și compas, Bluetooth și WiFi.

În 7 ani Androidul a ajuns să funcționeze pe sisteme octa-core la 2,15 GHz, 3 GB RAM, 32/64 GB pentru stocare, camere foto de 20 MP, o grămadă de senzori și facilități. În sine Androidul atunci putea funcționa decent cu 256 MB pentru stocare, acum ocupă peste 8 GB și dacă nu ai un minim de încă 8 GB liberi s-ar putea să ai probleme în funcționare.

Saltul e imens și replică aproape identic evoluția lui Windows 95/XP și a componentelor hardware pentru PC-uri – cred că sunt printre voi cititori ce își aduc aminte de treaba asta și pot să confirme. Și tot la fel de bine pot confirma probleme de securitate de pe 95/XP care acum par să apară pe Android.

De ce vă spun toate astea?

Nu neapărat pentru că sunt nostalgic. Ci pentru că am văzut Tweet-ul de ieri seară al @HTC în care felicită Android-ul la aniversarea a 8 ani (da, sistemul de operare Android a fost prezentat în 2007) și vorbește de inovație. Nu mă pot abține să nu remarc că dacă acum 7 ani HTC era partenerul ideal pentru Google, inovând și folosindu-și echipa de ingineri să facă aparate faine pe care piața le-a luat și le-e eficientizat, acum, în 2015, HTC a ajuns să se laude cu inovație și diferențiere apropo de un produs care seamănă extrem de mult cu … iPhone-ul.

Fatalist, e de rău. Unde a fost HTC și unde a ajuns.

Optimist … e de bine. HTC One A9, actualul meu Android e un smartphone care arată bine, se mișcă decent și care se poate folosi eficient. Deci e speranță ca lucrurile să meargă într-o direcție bună.

 

 

HTC

Astea fiind zise, aș fi curios să știu când ați folosit prima dată un Android și ce v-a făcut să îl încercați. Cum a fost experiența și ce branduri vă plac?

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

2 COMENTARII

  1. Si eu tin minte cand citea despre Dream si ma gandeam daca o sa ajung sa ma joc cu unul (l-a avut un prieten si asa am intrat in contact prima data). Primul meu Android a fost HTC Magic, cea mai ieftina versiune la vremea aceea care folosea acelasi trackball ca pe Dream, pe care il adoram. Dupa el am folosit pana de curand un Desire X si acum stau cu un telefon chinezesc bunicel, dar visez tot la HTC, ca al tau, ca sa fiu mai exact :).

  2. Primul contact cu smartphone a fost in 2009 cand am cumparat un iPhone 3GG. A urmat in 2010 iPhone 4 si in 2011 am trecut la Android cu Galaxy Nexus. Am trecut la Android din cauza restrictiilor iOS pe partea de share. De atunci am ramas fidel Android si gama Nexus pana in 2014 cand am cumparat HTC One M8 si imi place. Sense este super.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep