HomeFeaturedFocusWindows Phone Internals: si asa incepe noua epoca a ROM-urilor custom pe...

Windows Phone Internals: si asa incepe noua epoca a ROM-urilor custom pe Windows 10 Mobile

windowsphoneinternals

Cu mai bine de 10 ani în urmă când tot omul era fan Symbian și Nokia erau cele mai bune telefoane de pe Pământ iar statusul se arăta prin afișarea celui mai noi smartphone Nokia, existau niște împătimiți (printre care mă număr și eu) care știau că dacă vrei să scoți maximul dintr-un smartphone îți iei un Windows Mobile (da, pe atunci sistemul de operare al Microsoft pentru mobil tot Windows Mobile se numea) și pui pe el un ROM custom, optimizat pentru ceea ce ai TU nevoie.

Între timp locul aparatelor HTC/QTEK de atunci e luat de noile HTC/Samsung iar pasionații care făceau ROM-uri personalizate de Windows Mobile s-au reorientat către Android.

Încă o dată e posibil ca lucrurile să se schimbe: a ieșit Windows Phone Internals, un instrument capabil să deblocheze bootloader-ul majorității aparatelor Lumia cu Windows Phone sau Windows 10 Mobile și să instaleze pe ele ROM-uri personalizate. Windows Phone Internals este rezultatul muncii de mai multe luni a lui HeathcliffXDA și poate să fie motivul pentru care mulți să decidă de (re)încerce Windows 10 Mobile.

Pentru că în momentul de față modelele de smartphone Lumia sunt mult mai accesibile la preț și oferă o performanță mult mai bună decât soluții similare pe Android. Cu posibilitatea de a avea ROM-ul modificat și optimizat, aceste aparate pot oferi o funcționalitate net superioară alternativelor pe Android. Că de iOS nu poate fi vorba, pentru moment ROM-uri custom de iOS nu există și nici nu văd să existe în viitorul apropiat.

Îmi aduc aminte cu plăcere de momentele în care puneam ROM-uri terțe pe aparatele HTC/Qtek pe care le foloseam și vedeam cum viteza de lucru de dublează iar facilitățile introduse, altături de optimizări, făceau ca lucrul cu respectivele device-uri să fie extrem simplu.

Cu ajutorul Windows Phone Internals sunt șanse să pot face din nou același lucru pe Lumia. Pentru că după deblocarea aparatelor și obținerea accesului cu contul de administrator multe chestii faine se pot face.

HeathcliffXDA a creat două materiale video în care explică ce este și cum se folsosește suita Windows Phone Internals. Vă recomand să urmăriți prima dată materialul prezentat mai sus și apoi să treceți la ”Windows Phone Internals – Create a Custom ROM with Root Access”:

Dacă vă simțiți în stare dați-i drumul și experimentați singuri!

ATENȚIE! Operația în sine pare simplă și fără pericole prea mari, dar mereu pot să apară probleme care să facă aparatele de nefolosit. Așa că dacă decideți să încercați Windows Phone Internals să știți că vă asumați riscul de a vă face aparatul nefolosibil și fără posibilitatea de a fi dat la garanție.

Pe măsură ce lucrurile vor înainta voi începe și eu să folosesc instrumentul de mai sus. Aștept primele ROM-uri interesante și o să vă țin la curent cu noutățile.

Iar dacă vreți să știți mai multe despre subiect și să descărcați Windows Phone Internals o puteți face urmând link-ul de aici care o să vă ducă pe wpinternals.net.

Și aștept impresii legate de experiența de lucru sau idei de ROM-uri interesante.

UPDATE: Modelele de smartphone-uri Lumia ce pot fi folosite cu actuala versiune Windows Phone Internals sunt:

  • Lumia 520
  • Lumia 521
  • Lumia 525
  • Lumia 620
  • Lumia 625
  • Lumia 720
  • Lumia 820
  • Lumia 920
  • Lumia 925
  • Lumia 928
  • Lumia 1020
  • Lumia 1320
Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

  1. Felicitari pt articolv Ionut !!! Mda, m-au napadit amintirile cu htc, qtek, eten si multe altele cu ale lor custom rom. Ce frumos ar suna: Lumia 925 with rom custom based Windows 10 Mobile !

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep