HomeFeaturedFocusEXPERIMENT: Cat consuma un incarcator lasat in priza

EXPERIMENT: Cat consuma un incarcator lasat in priza

O să vorbim, în primă fază, despre încărcătoare pentru dispozitive mobile, în speță telefoane smart. Am o grămadă de cunoscuți care, din comoditate, folosesc câte un încărcător în fiecare loc în care petrec mai mult timp. Unul acasă, unul la birou. Și eventual, unul în mașină. O să vorbim acum despre primele două, cele care aproape în permanență stau băgate în priză. Să nu îmi spuneți că voi nu aveți niciun prieten care nici nu mai scoate încărcătorul din priză. Măcar unul!

Ei bine, asociat cu acest obicei de a lăsa încărcătoarele în priză, vine în mod aproape automat și întrebarea cheie: dar nu consumă curent? Ei bine, nu! Răspunsul la întrebarea din titlu este unul cât se poate de simplu. Un încărcător lăsat în priză nu consumă curent atâta timp cât niciun dispozitiv mobil nu este conectat la el. Și pentru ca micul nostru test să fie cât mai grăitor, am folosit ambele metode de verificare aflate în dotare. Atât smart-plug-ul celor de la Edimax, modelul SP-2101W, despre care am mai vorbit, cât și soluția de back-up provenită de pe filiera chineză.

IMAG0949

IMAG0952

Toate teoriile care afirmă opusul sunt doar pentru a speria utilizatorul. Cu toate că, din punctul de vedere al consumului de energie electrică, nu este nicio problemă cu lăsatul încărcătoarelor în priză, obiceiul este totuși unul nesănătos, care implică anumite riscuri.

În perioada următoare o să încerc să găsesc un încărcător de dispozitiv mobil cu led de semnalizare, se pare că au devenit destul de rare în ultima perioadă. Sunt convins că acolo vom avea un mic consum. Dar această discuție o vom purta ulterior.

13 COMENTARII

  1. Nu pot inregistra aparatele dvs. consumul. Ca sa va edificati, masurat cu un miliampermetru curentul tras din retea de aparate. Restul e matematica.

  2. Fata de anul publicari vin tarziu cu o observatie. Cand pun mana pe incarcator a douazi sau a treia acesta esye cald. Asta nu inseamna ca el totusi consuma ceva curent de se mentine cald ?

    • cand bagi altceva la incarcat in aceasi priza, (doar in momentul cand bagi ceva, nu si cand este bagat si ramane acolo) 10% din curent intra in incarcator iar, curentul neavand unde sa se duca stagneaza pana cand se ripiseste, incalzindu-se incarcatorul. renergia care stacneaza acolo este de maxim 0,02KWh deci, asta inseamna cau un ban (nu un leu, un ban).
      deci incarcatorul mai pe scurt nu consuma.

  3. Cu siguranta consuma si un incarcator lasat in priza fara telefon doar ca este un consum asa de mic incat nu poate sa fie inregistrat de aparatul tau. Cea mai bine varianta ar fi sa introduci in acelasi timp mai multe incarcatoare in priza. In plus trebuia sa pui si incarcatorul cu un telefon la incarcat dar care sa nu aiba bateria 100% si probabil ca observi si atunci ca nu consuma.

    • O sa las un incarcator in priza pentru o perioada mai lunga de timp. Ambele aparate folosite pentru masurare au posibilitatea de a contoriza un total pentru mai multe zile. Vom vedea ce iese, o sa public rezultatele!

  4. Poti sa explici mai pe larg de ce obiceiul este “unul nesanatos”? Cred ca sunt multi care practica aceasta metoda si ar ajuta sa stim ce pericole pot aparea. Multumesc.

    • In primul rand (dar asta este o parere personala) este o chestie de estetica. Apoi, pot aparea riscuri mai ales atunci cand vorbim de un incarcator de o calitate indoielnica. In plus, sunt sanse mai mari de a lovi incarcatorul si de a misca/smulge priza din perete. Crede-ma, le-am vazut pe toate cu ochii mei 🙂

      • OK, aveam impresia ca ar fi ceva din categoria “campuri electrice/radiatii”. Si cum tin cam multe prostii in priza m-a alarmat putin partea cu nesanatos 🙂 Apropo, poate ceva articole si in legatura cu eventualelor probleme de sanatate cauzate de WiFi, routere, device-uri conectate la WiFi. Cam la ce distanta ar trebui tinute, e ok daca daca avem asa ceva prin dormitor etc. 🙂

  5. Partial adevarat. Am cateva incarcatoare care consuma sigur chiar si atunci cand nu au nimic infipt la celalalt capat. Se aud rezistoarele bazaind cand merg in gol. Electronica proasta… deh

    • Acum fac un test cu un incarcator cu led-uri, de provenienta indoielnica (China), care mai scoate si niste zgomote ciudate… O sa il las pentru o perioada mai lunga de timp, pentru ca in modul instant imi arata consum zero!

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep