HomeFeaturedFocusCum am ajuns eu avocatul Apple

Cum am ajuns eu avocatul Apple

Atunci când un material începe cu frază de genul celei de mai jos, chiar dacă nu sunt deloc un fan al companiei din Cupertino (și mai ales al politicilor și strategiilor acesteia), trebuie să nu fiu de acord și, plin de revoltă, să trag un semnal de alarmă despre cum se încearcă, chiar și de către o organizație cu scopuri nobile (cel puțin la prima vedere) ca Amnesty International, manipularea opiniei publice:

“The battery inside your Apple iPhone could have been manufactured with the help of children as young as seven years-old. That’s according to a report published today by Amnesty International. “

Iar cei de la PhoneArena, care fabrică rapid și un titlu bombastic căruia îi mai asociază și o fotografie lacrimogenă, fără să disece vreo clipă tot acest material, sunt instrumentul perfect pentru asemenea tentative de aburire a consumatorilor.

Ca o scurtă paranteză legată de titlu, am totuși scuza că au atras în acest raport și numele celor de la Samsung și Sony.

Ideea este foarte simplă. Aproximativ 40.000 de minori, unii cu vârste chiar și de 7 ani, lucrează în minele din Republica Democrată (democrată pe dracu) Congo. Cifra este înaintată de UNICEF și face referire la toată țara (a doua ca suprafață din Africa). O parte din aceste mine exploatează (și probabil sortează) și minereu brut de cobalt. Acesta merge spre prelucrare, materia primă care rezultă fiind componentă a unor acumulatori. Companiile care produc acești acumulatori pot fi și probabil sunt furnizori și pentru Apple.

A simplifica tot acest lanț la o chestie mult mai sonoră ca dea din citatul de mai sus, mi se pare de-a dreptul o mârlănie. Cu atât mai mult cu cât vine din partea Amnesty International. Mai mult, din toate numele vehiculate, Apple mi se pare cel mai puțin probabil să interacționeze în mod direct cu această problemă (în ciuda scandalului de acum ceva vreme cu Foxconn-ul), șansele fiind mai mari la Samsung, de exemplu, care își produce proprii acumulatori. Însă, dacă atragi numele Apple într-un scandal, ai automat parte de mai multă atenție. Până la urmă a făcut-o chiar și Donald Trump, de ce nu ar face și Amnesty International așa ceva.

Încă odată, scopul acestui raport poate fi unul nobil și problema ridicată de el este cât se poate de reală. Însă maniera în care el a fost comunicat către opinia publică este de-a dreptul josnică. Iar o acțiune serioasă ar trebui să umble la cauză, nu la efect! Iar în Congo, sunt niște probleme mult-mult mai grave de rezolvat.

via PhoneArena

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep