HomeWindowsSecuritateDespre viitorul tehnologiilor pentru securitatea datelor

Despre viitorul tehnologiilor pentru securitatea datelor

Securitatea datelor este într-un punct de inflexiune. Odată cu creșterea amenințărilor la care consumatorii, afacerile și țările sunt expuși, necesitatea unori soluții inteligente de securitate care să încorporeze silicon și componentă software devine vitală.

Astăzi, combaterea amenințărilor înseamnă mai mult decât scanarea fișierelor după viruși cunoscuți și centralizați într-o bază de date. Un model reactiv a fost creat prin combinarea analizei în timp real, folosind modele complexe, analize de comportament și inteligență artificială ce poate discerne rapid între un malware și aplicație validă. Aceste modele nu ar fi posibile fără un suport hardware ce constă în computere high-scale, cu performanțe foarte ridicate echipate cu mai multe procesoare CPU, GPU și cipuri de securitate.

Generația urmatoare de tehnologii pentru securitatea datelor se va baza pe inteligență artificială și cipuri dedicate. Ramona Prodea, SEE Manager, AMD

resize_IMG_0672 full

Securitatea reprezintă o provocare adresată inginerilor pentru că o implementare corectă presupune analizarea mai multor factori, totul necesitând un nivel ridicat de putere de calcul. Luați de exemplu cazul classic de securitate – autentificarea, și conceptul general cum că persoana care accesează datele respective este, defapt, autorizată să facă asta. În mod traditional acest proces presupune validarea unui nume de utilizator și o parolă, verificate într-o bază de date. Mai nou putem face autentificări folosind elemente biometrice cum ar fi amprenta sau recunoașterea facială prin intermediul camerelor web, toata acestea având nevoie de o procesare detaliată, puternică, pentru a oferi o experiență plăcută utilizatorului.

Autentificarea este doar o componentă a securitații create pentru utilizator, și cu toate că vedem o serie de îmbunătățiri în acest sens, amenințările persistă după momentul verificării datelor de autentificare. Numărul de amenințări de securitate detectate zilnic este de neimaginat, cu companii care activează in acest domeniu cum ar fi F-Secure, Trend Micro și Kaspersky Labs ce oferă date în timp real despre numărul de atacuri generate. Aceste cifre nu ar trebui doar să șocheze, dar în același timp ilustrează faptul că securitatea reprezintă o problemă in timp real; dacă utilizatorul s-a autentificat acum două minute nu înseamna că amenințările au dispărut.

Provocarea generării in timp real a unui mediu securizat poate fi adresată prin combinarea de echipamente hardware inteligente și aplicații. O abordare tot mai des întâlnită in acest caz este utilizarea unui AI (Inteligență artificială) și analiza comportamentală a unei aplicatii. Putem privi lucrurile printr-o asociere medicală: dacă firewall-ul și scanarea antivirus reprezintă ciocanul si dalta chirurgicală, Inteligența artificială și analiza de comportament sunt bisturiul și penseta chirurgului – ce acționează cu precizie asupra potențialelor probleme.

Analiza comportamentului reprezintă abilitatea de a gestiona modul în care acționează utilizatorul sau aplicația prin compararea acestora cu activități anterioare și crearea unui punctaj de încredere aflat la baza autentificării. Un sistem similar se regăsește în Google reCAPTHCA. Sistemul ia în considerare caracteristici ale modului de tastare, mișcări ale mouse-ului sau alți metrici pe care îi compară cu cele asociate profilului de utilizator și permite ulterior autentificarea.

În timp ce Inteligența artificială și analiza comportamentală sunt două metode inteligente de a crește securitatea, ele necesită o cantitate semnificativă de putere de procesare pentru a putea proteja utilizatorul, oferindu-I în același timp și o experiență plăcută. Sistemele ce vor alimenta nivelul de siguranță al utilizatorului vor fi un mix de CPU, GPU și procesoare dedicate pentru securitate. Configurația hardware va fi susținută de un ecosistem software ce va permite consumatorilor și mediului de afaceri accesul la capabilități avansate de securitate.

Alături de consumatori și mediul de afaceri, securitatea inteligentă este vitală pentru guverne și infrastructura țărilor. Echipamentele IT si puterea de procesare a fost utilizată încă de la începuturi pentru dezvoltarea economică a statelor și protecția propriilor cetățeni, granițele digitale reprezentând un nou nivel într-o scară ierarhică a siguranței unei națiuni.

Observăm o creștere a complexității amenințarilor odată cu apariția a tot mai multe soluții de securitate ce se bazează pe noi descoperiri în materie de inteligență artificială, provocarea fiind adresată acum producătorilor de silicon ce vor alimenta acești algoritmi.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep