HomeFeaturedFocus5 lucruri PRO tableta hibrid Lenovo Yoga Book cu Windows 10

5 lucruri PRO tableta hibrid Lenovo Yoga Book cu Windows 10

LenovoYogaBookW10

Spre finalul anului trecut am avut plăcerea să folosesc câteva zile tableta hibrid Lenovo Yoga Book cu Windows 10 și combinația de stylus și blocnotes magnetic prin care notițele pot să fie luate în paralel și pe hârtie și digital, folosind pixul. Inițial văzusem tableta la expoziția hardware de la Microsoft Summit 2016 și încă de acolo am zis că este o soluție foarte interesantă pentru un elev/student. Ulterior, după testare, ipoteza mi s-a confirmat.

Dacă aș fi în căutarea unui laptop care să fie folosit de un elev/student în procesul de învățare (exclud aici jocurile!) nu aș ezita să mă orientez către Lenovo Yoga Book cu Windows 10 (și nu varianta cu Android) din mai multe motive. Haideți să vă spun și de ce:

Specificații Tehnice Lenovo Yoga Book

CPU: Intel® Atom™ x5-Z8550 Processor(2M Cache, Quad-Core, Up to 2.4 GHz)

Sistem de operare: Windows 10 Home

Sunet: Dolby Audio™ Premium

Memorie: 4 GB LPDDR3 RAM, 64 GB pentru stocare, microSD până la 128 GB

Baterie: Li-ion Polymer, 8500 mAh

Dimensiuni: 256.6 x 9.6 x 170.8 mm

Greutate: 690 g

Display: 10.1″ FHD IPS (1920 x 1200 pixeli), 16.7 milioane culori, 400 nits

Touch: On Screen : Capacitive Touch cu AnyPen Technology / Create Pad : Capacitive Touch and EMR Pen Technology

Material: metal

Camera:  8 MP Auto-Focus frontală, 2 MP Fixed-Focus, secundară

Senzori: Vibrator, G-Sensor, Ambient Light Sensor, Hall Sensor, GPS

WLAN: 802.11 a/b/g/n/ac; Dual Channel (2.4 GHz și 5 GHz)

1. Dimensiune mică, greutate redusă

LenovoYogaBookW10(19)

Primul lucru pe care îl remarci la tableta hibrid Lenovo Yoga Book este faptul că e construită să pară mică, solidă și ușoară. Cu o dimensiune de 256.6 x 170.8 mm e puțin mai mare decât o foaie A4, venind cu o grosime de sub 1 cm (atât ecranul cât și tastatura fiind mai subțiri de 0,5 cm), adică puțin mai mult decât un smartphone – în imaginea de mai sus vedeți diferența de grosime dintre phablet-ul Lumia 950 XL cu Windows 10 Mobile și Lenovo Yoga Book.

Totodată, cu o greutate de 690 g, tableta hibrid este aproape la fel de ușoară ca oricare alta de pe piață, având avantajul că se poate transforma rapid în ultrabook, oferind o experiență desktop decentă.

Se poate căra fără nicio problema într-un rucsac sau o mapă, deci excelentă pentru a putea fi folosită în procesul educațional.

2. Stylus și blocnotes magnetic

LenovoYogaBookW10(9)

Cea mai tare chestie a Lenovo Yoga Book, alături de modalitatea ingenioasă de prindere a display-ului de tastatură (cam la fel cu cea folosită de Microsoft la Surface Book) este combinația de stylus și blocnotes magnetic, prin care informația scrisă pe hârtie este preluată prin sistemul touch și via OneNote for Windows este transformată instant într-una digitală. Lenovo livrează în pachet un stylus și un blocnotes digital, care se prinde simplu de tastatură și pe care se poate atașa hârtie.

Lenovo

Gândiți-vă că sunteți elev și luați notițe la școală, scriind pe hârtie. Automat informația este adusă în OneNote și prin Windows Ink e transformată instant în text, diagramă sau poză, fără să fie nevoie să se facă nimic special. E puterea Windows 10 cu Ink și a opțiunilor touch.

Datorită acestei inovații Lenovo, Yoga Book cu Windows 10 e un produs special, fără niciun competitor real în zona sa de caracteristici și preț.

LenovoYogaBookW10(6)

În scurta perioadă în care am putut testa tableta Lenovo Yoga Book fetele mele aproape că nu s-au dezlipit de ea, umplând practic OneNote-ul de desene. Mă bucur că am avut ocazia să obțin (fără să îmi propun neapărat) în format digital unele dintre primele mesaje scrise de fetița mea.

3. Laptop cu Windows 10 plus suita Microsoft Office și tabletăLenovoYogaBookW10(14)

În primul rând Lenovo Yoga Book este o tabletă cu display de rezoluție și strălucire bună, cu culori bine definite pe care touch-ul merge excelent, cu sau fără stylus. Windows 10 cu Ink pune excelent în valoare opțiunile touch pentru luarea de notițe. Pentru browsing, multimedia și parcurs email-uri, browser-ul Edge, VLC de Windows 10 și suita Microsoft Office plus Flipboard oferă o experiență mobilă deosebită. Performanța este excelentă dacă este să mă raportez la alte tablete cu Windows (în special Surface 2, pe care o folosesc zilnic).

Când evaluați oportunitatea unui Lenovo Yoga Book luați în considerare că nu aveți în față doar o tabletă ci și un laptop cu Windows 10, care permite folosirea aplicațiilor clasice la un nivel de performanță decent. Browsing? Merge fără probleme, Skype și Facebook? Fără probleme. Multimedia? Nicio grijă. Office? mai mult decât suficient pentru o utilizare în școală/facultate.

LenovoYogaBookW10(10)

Chiar și aplicații clasice de Windows ceva mai complexe pot să fie rulate, cei 3GB de memorie si procesul Atom x5-Z8550 Processor (2M Cache, Quad-Core, Up to 2.4 GHz) reușind să facă față cu brio chiar și unor situații mai ”încărcate”. De exemplu, pentru multimedia am folosit Lenovo Yoga Book să redau via DLNA prin WiFi un film 1080p pe televizor și experiența a fost fluentă.

4. Display excelent

LenovoYogaBookW10(2)

Mi-a plăcut mult display-ul de pe Lenovo Yoga Book, atât ca și nivel de strălucire cât și pentru modul în care sunt redate culorile. Cu 10.1 inci Full HD IPS (1920 x 1200 pixeli) tableta se ridică la cerințele momentului – e clar că o rezoluție mai mare nu ar fi stricat, doar că ar fi fost cam greu de folosit pe Windows 10.

După cum am mai spus, touch-ul merge excelent, atât pe display cât și pe tastatură. Că veni vorba, trebuie să știți că există un buton touch prin care tastatura poate să își schimbe funcția între cea clasică, cu taste touch, sau o tablă de desen.

LenovoYogaBookW10(4)

Asta permite ca ori de câte ori este nevoie să desenați ceva mai migălos, puteți să transformați tastatura în tablă de desen și cu ajutorul stylus-ului să faceți schițele dorite. Via OneNote sau oricare alt program de desen care știe Windows Ink, desenul va fi transferat automat în format digital.

LenovoYogaBookW10(3)

5. Autonomie bună

LenovoYogaBookW10(22)

Când i-am dat drumul tabletei și am văzut autonomia estimată de aproape 16 ore am zis că gata, am dat lovitura și în sfârșit am găsit produsul pe care îl caut de multă vreme. Doar că vorbim totuși de Windows 10 și pe măsură ce am folosit tableta am ajuns să descopăr că cele 16 ore de autonomie scad repejor spre 10, 8 și mai apoi spre 6.

Din păcate nu am testat tableta suficient de mult încât să vă pot spune cu siguranță care e autonomia pe Windows 10, în mod tabletă, cu opțiunea de Power Saving activă și display-ul setat pe auto. În cele 4 zile de folosire am reușit să scot peste 6 ore de autonomie, pe utilizare intensă pentru citit, vizionat filme, browsing și multimedia. În momentul în care foloseam stylus-ul și OneNote am observat că autonomia se diminua ceva mai repede.

Pot să zic cu siguranță că bateria de 8500 mAh plus CPU-ul Intel Atom și Windows 10 sunt o combinație care pot să ofere liniștit o zi de folosire (adică peste 8 ore) pe tabletă, în condiții normale. În modul laptop, cred că autonomia reală e undeva la 4-5 ore, ceea ce nu e chiar rău pentru că încărcarea se face destul de repede.

 

EXTRA: Și aș mai adăuga un lucru: combinația de metal și o îmbinare ingenioasă dau senzația unui produs închegat, care nu se va deteriora ușor.

LenovoYogaBookW10(7)

Singurul lucru care e oarecum discutabil în cazul acestei tablete este prețul. Afară este undeva la 550 USD (fără taxe), la noi ajunge la aproape 2900 de LEI, varianta cu Windows 10 fiind puțin mai scumpă. Vorbim totuși de o soluție hibrid, tabletă și laptop cu Windows 10, iar dacă analizăm cu atenție performanța pe fiecare dintre cele două fațete, prețul se justifică.

 

În concluzie, dacă sunteți în căutarea unui sistem pe care să îl oferiți unui student/elev ca să fie folosit pentru școală, Lenovo Yoga Book cu Windows 10 mi se pare un produs ideal din toate punctele de vedere. Nu e nici pe departe perfect, dar oferă ceea ce se așteaptă de la el.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep