HomeMobileAndroidMegatest: Galaxy S8 Plus vs LG G6 vs HTC U Ultra vs...

Megatest: Galaxy S8 Plus vs LG G6 vs HTC U Ultra vs Huawei P10. Partea 4, autonomie

Intro_autonomy

Care este autonomia lui Samsung Galaxy S8 Plus? Dar a lui LG G6? Sau cea a lui HTC U Ultra respectiv Huawei P10? Haideți să vedem.

Am ajuns la al patrulea capitol al megatestului nostru Galaxy S8 Plus (venit în teste prin Orange Smartphone Tester) vs LG G6 vs HTC U Ultra vs Huawei P10 în care am măsurat autonomia aparatelor. După comparația la nivel de design și dimensiune, testul de display și testul comparativ de performanță ajungem să discutăm de un element extrem de important: autonomia. Poate cel mai important lucru pe care trebuie să îl avem în vedere când discutăm despre un flagship.

Până la urmă, de ce am vrea un smartphone ultra rapid, cu ecran deosebit, dacă nu ne putem bucura de el și îl ținem mereu la încărcat?

Tocmai asta o am încercat să vedem în testul de față: bateria ține măcar o zi? Ne putem baza pe smartphone într-o zi normală de lucru?

Specificații

Dacă ne uităm pe specificațiile tehnice ale celor patru smartphone-uri vedem că simpla citire a capacității bateriei nu este un indicator suficient pentru că nu vorbim de același timp de consumator în ceea ce privește procesorul și display-ul, cei doi mari ”flămânzi” dintr-un telefon.

Ar fi simplu dacă am ordona pur și simplu telefoanele în funcție de capacitatea bateriei și am zice că aparatul cu cea mai mare baterie are și cea mai bună autonomie. Dar oare așa e?

Smartphone Capacitate baterie (mAh)
Samsung Galaxy S8 Plus 3500
LG G6 3300
HTC U Ultra 3000
Huawei P10 3200

O măsurătoare reală a autonomiei unui smartphone este destul de greu de făcut pentru simplul fapt că același aparat, folosit de mai multe persoane (pe tipicul fiecăruia), va avea autonomie diferită. Explicația vine de la faptul că nu toți folosim același lucru la un telefon, în aceiași proporție. Unii vor să aibă display-ul mai luminos, dar folosesc mai puțin aparatul. Altul preferă să aibă un display mai închis, dar vorbesc mult la el. Alții vor și display luminos și să stea toată ziua pe Facebook și să asculte muzică.

Ca să putem face totuși un clasament am apelat din nou la un test care să poată fi repetabil (cu abaterea de rigoare, bineînțeles) și care să ne ajute să ne dăm seama de ce poate fiecare aparat în parte.

PC Mark Work 2

Soluția pe care am folosit-o de această dată este rularea benchmark-ului Work 2 din PC Mark, pentru testul de baterie. Acest test rulează în buclă până când bateria ajunge la 20%, oferindu-ne o idee despre cât de mult am putea să folosim smartphone-ul într-o zi.

În mod normal, căutarea unei valori maxime a autonomiei trebuie să se bazeze pe activarea tuturor opțiunilor de power saving și totodată reducerea tuturor consumatorilor inutili. Știți că pentru cazuri extreme unii producători ne recomandă să dezactivăm orice înseamnă conectivitate pe smartphone și să oprim toate aplicațiile care ar putea rula în fundal și vor consuma baterie.

Realitatea este că nu vrem asta. Vrem să putem folosi smartphone-ul și să ne bucurăm de tot ceea ce poate să ne ofere, sau în mare parte de tot ceea ce ne poate oferi.

Așa că am plecat să facem măsurătoarea autonomiei alegând să oprim toate conexiunile (bluetooth, 4G, WiFi, NFC), am lăsat locația activă și am redus la valoarea minimă luminozitatea ecranului. Drept urmare am obținut următoarele valori pentru un consum de baterie de la 100% la 0 (presupunând că avem o curbă liniară de consum de la 20% la 0% pentru valorile afișate de PC Mark) pe configurația standard, cu rezoluția maximă:

image

Pentru o comparație mai clară am inclus în test și Samsung Galaxy S7 Edge cu un ROM Android 7 Nougat (Superman) optimizat pentru autonomie.

Galaxy S8 Plus, cu a sa baterie de 3500 mAh nu a dezamăgit. Cu toate că are cel mai puternic procesor și cel mai mare display, a oferit cea mai bună autonomie. Următorul este Huawei P10 care după ultimul update de firmware face o figură excelentă în acest sens. S7 Edge (cu o baterie de 3600 mAh) nu se descurcă la fel de bine.

LG G6 și HTC U Ultra au obținut valori sensibil mai mici în acest sens.

Din ceea ce am testat într-o folosire normală, cu 4G activ, display-ul la rezoluție maximă, strălucirea pe auto și sincronizarea activă, bateria lui Samsung Galaxy S8 Plus ține liniștit de la de dimineața de la ora 07:00 până seara la 22:00. Același lucru e valid și pentru Huawei P10. Pe modelele LG G6 și HTC U Ultra testate trebuie să avem pornite opțiunile de Power Saving pentru ca putea rezista o zi.

Așa că avem următorul clasament:

Smartphone Autonomie măsurată Punctaj obținut
Samsung Galaxy S8 Plus 13:46 4
Huawei P10 12:10 3
LG G6 9:35 2
HTC U Ultra 8:23 1

Câștigător este Samsung Galaxy S8 Plus, urmat de Huawei P10, LG G6 și HTC U Ultra.

Extinderea autonomiei

Există câteva setări pe care le puteți face pentru a prelungi autonomia unui smartphone cu Android 7 Nougat. Știți deja despre oprirea sincronizărilor, dezactivarea locației și a traficului 4G, respectiv reducerea strălucirii.

Ce probabil nu știți încă este că pe Nougat e posibil să se reducă rezoluția display-ului, chestie pusă la dispoziție de opțiunile speciale de pe fiecare aparat în parte – intrați în Settings, Device Maintenance și le veți găsi.

În cazul lui Galaxy S8 plus de exemplu, din Settings, Device Maintenance și apoi Battery puteți alege niște combinații de setări care să crească autonomia. De exemplu pentru Medium power saving se va reduce rezoluția, se activează limitarea frecevenței de procesor și se dezactivează opțiunea ”always on” a display-ului.

S8Plus_autonomyS8Plus_battery

Prin urmare ar fi posibil ca peste cele 11:01 minute măsurate de la 100% baterie la 20% să mai adăugăm câteva ore – teoretic vreo 2.

Ceva similar e posibil și pe LG G6:

LGG6

Și pe HTC U Ultra:

HTCUUltraHTCUUltra_battery_1

Sau Huawei P10:

HuaweiP10HuaweiP10_battery

Am testat opțiunile în utilizarea zilnică și vă pot spune că merită să le activați când vreți să obțineți o autonomie cât mai bună.

Și încă ceva: dincolo de valorile măsurate trebuie să știți că S8 Plus, G6, P10 și U Ultra au fast charging și cu încărcătoarele din dotare vă permit ca în doar câteva minute (să zicem în pauza de masă) puteți adăuga rapid 30-50% în baterie, suficient cât să vă ducă până la finalul zilei!

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep