HomeFeaturedFocusCateva impresii despre acumulatorii portabili Sony CP-V10A si Sony CP-S15

Cateva impresii despre acumulatorii portabili Sony CP-V10A si Sony CP-S15

Se apropie (sau chiar a început) perioada vacanțelor, ceea ce presupune călătorii lungi cu mașina, zboruri cu avionul sau zile întregi petrecute pe sezlong, la malul mării. Sunt doar trei dintre situațiile în care, deși după părerea mea utilizatorii ar trebui să renunțe la dispozitivele lor mobile (și recunosc că sunt sfătos doar la nivel teoretic), rămân conectați și au nevoie de o autonomie uneori mai mare decât cea oferită de smartphone sau tabletă. Și atunci apare necesitatea unui acumulator extern, fie că este vorba de unul care să prelungească durata de viață a telefonului pentru aceia care au nevoie de mail și social media, fie că vorbim de un acumulator extern ceva mai mare, care să poată fi folosit și pentru tablete, astfel încât consumatorul de conținut multimedia să nu se plictisească.

Tocmai de aceea am ales două modele de la Sony, cu capacități diferite, care prin aspectul lor fizic să fie pretabile utilizării cu un smartphone (unul dintre ele) și exclusiv utilizării lângă o tabletă (celălalt). Aceste asocieri nu sunt obligatorii, ele își fac treaba indiferent de dispozitivul mobil pe care îl încarcă, ci doar vin ca sugestii, ținând cont de greutate și dimensiuni.

Este vorba despre modelele Sony CP-V10A si Sony CP-S15, pe care le-am primit la teste prin amabilitatea Sony România. Primul este momentan lipsă pe stoc la eMag, iar Sony recomandă pentru el un preț de 209 lei, în timp ce al doilea, Sony CP-S15 este disponibil pe eMag la 389 lei.

O să încerc să le abordez foarte pe scurt pe fiecare. Sony CP-V10A este cel mai finuț dintre ele, pe care eu l-am asociat cu utilizarea pentru un smartphone, pentru că are dimensiuni destul de apropiate de un telefon, chiar dacă este mai gros. Are 72,0 x 127,0 x 17,5 milimetri și o greutate de 242 grame.

Vine cu o capacitate nominală de 10.000 mAh (3,7 V), acumulator cu polimeri de litiu-ion care, în mod teoretic, ar trebui să suporte chiar și trei încărcări complete de smartphone. Lucrurile nu sunt însă chiar așa de simple și, în practică, am reușit să obțin o încărcare completă, de la 3% rămas din bateria telefonului și încă una, de la 5% până la 87%. După care acumulatorul s-a oprit și încercările de a-l reporni, fără a-l conecta la un încărcător, nu au mai dat rezultate. Am folosit acest acumulator cu un Samsung Galaxy S7 cu acumulator cu capacitate de 3000 mAh.

Chiar dacă nu a corespuns cu teoria, eu am fost destul de mulțumit de comportamentul lui din acest punct de vedere. Acumulatorul vine cu suport pentru încărcare rapidă (1,5 A output), ceea ce îl face destul de eficient.

Din punct de vedere fizic, este disponibil doar în culoarea neagră și propune o construcție care aduce destul de mult cu cea a unui smartphone, cu o față plată și ceva mai lucioasă (care se pare că este protejată de un strat rezistent la zgârieturi) și cealaltă ușor rotunjită. Atât cei doi conectori (USB și microUSB, câte unul din fiecare), cât și butonul de pornire/oprire și led-urile care arată stadiul încărcării sunt poziționate pe una dintre muchiile mai mici ale acumulatorului. În mod oarecum surprinzător, cablul de încărcare este alb (și poate prea scurt, dar aici se poate compensa cu cel al telefonului pentru cei care doresc acest lucru).

În plus aduce și câteva tehnologii care ar trebui să îl facă mai fiabil. Astfel, datorită tehnologiei Hybrid Gel, încărcătorul portabil Sony CP-V10A se poate reîncărca până la 1.000 de ori.

Date fiind dimensiunile sale și forma, a fost preferatul meu, chiar dacă avea o capacitate mai mică.

Modelul Sony CP-S15 vine cu o capacitate nominală mai mare, de 15.000 mAh. Propune aceeași formă, cu o suprafață perfect plană și una mai rotunjită, însă acum vine cu o construcție metalică, un soi de unibody, realizată din aluminiu.

Este sensibil mai mare și mai greu, cu dimensiuni de 124 x 176 x 33 milimetri și o greutate de 390 grame.

Oferă două porturi USB, ceea ce înseamnă că poate încărca simultan două dispozitive mobile (deși în pachet este inclus un singur cablu, la fel de scurt, tot alb, care de această dată se potrivește cu culoarea argintie a bateriei). Încărcarea se face tot în sistem Fast Charge (output 3,9 V), chiar și pentru tablete.

Dispunerea celor trei porturi, a butonului de pornire/oprire și a ledurilor care arată starea încărcării este similară, pe una dintre laturile scurte ale acumulatorului.

Se păstrează și tehnologia Hybrid Gel, care asigură până la 1000 de încărcări ale acumulatorului. Mai trebuie spus că niciunul dintre cei doi acumulatori nu a venit cu adaptorul pentru priză inclus, ceea ce este destul de normal, nu am văzut acumulator extern care să vină cu acest adaptor în pachet.

La nivel de comportament, folosind același Samsung Galaxy S7 cu acumulator de 3000 mAh am reușit o primă încărcare completă de la zero, cu telefonul care nu mai pornea, o a doua încărcare de la 4% capacitate rămasă pe telefon, până la 100%, la două zile distanță și, la încă două zile distanță, o a treia încărcare până la 66%, după care acumulatorul a cedat și a trebuit reîncărcat. Nu știu dacă aceste teste practice sunt cele mai concludente, dar am preferat să folosesc acumulatorii în condiții cotidiene de utilizare, nu în teste care să se îndepărteze de realitate.

Pe Sony CP-S15 vreau să îl mai folosesc și cu o tabletă (și poate chiar și cu două dispozitive simultan), pentru a-i studia comportamentul și în alte scenarii.

Cei doi acumulatori de la Sony sunt doar două exemple de astfel de accesorii care, după părerea mea, nu ar trebui să lipsească dintr-o călătorie, deplasare sau vacanță. Și, ca sfat personal venit în urma unor experiențe de utilizare, este de preferat ca ei să fie produși de un brand cunoscut, pentru că am avut câteva no name-uri care m-au dezamăgit crunt.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep