HomeFeaturedFocusE bine de stiut: o colectie de 1.4 miliarde de parole circula...

E bine de stiut: o colectie de 1.4 miliarde de parole circula pe internet

password-reuse-list

Vă dați seama că nu umbla la propriu, era doar o figură de stil. Mesajul este că hackerii (și oricine altcineva e interesat) au acces la o colecție de peste 1.4 miliarde de parole reale, folosite de internauti.

De ce vă spun asta? Pentru că ar fi indicat să nu mai folosiți aceiași parolă la toate conturile pe care le folosiți pe internet și dacă se poate, la un interval regulat să vă schimbați parolele. Așa aveți o șansă să rezistați în fața atacurilor.

Lista în cauză, descoperită pe 5 decembrie pe un forum underground, este considerată cea mai mare a momentului, disponibilă la download. Are doar 41 GB, dacă vă interesează.

Partea bună este că ea nu a apărut ca urmare a vreunei noi probleme de securitate ci este o simplă agregare a parolelor extrase ca urmare a celor 250+ leak-uri anterioare de la Bitcoin, Pastebin, LinkedIn, MySpace, Netflix, YouPorn, Last.FM, Zoosk, Badoo, RedBox, sau jocuri precum Minecraft sau Runescape, plus liste de la Anti Public, Exploit.in.

image

Nu numai că parolele există în plain text, gata de a fi citite și folosite de oricine, dar se pare că multe dintre ele sunt încă valide, posesorii lor neavând încă habar că au conturile și parolele expuse.

Ca fapt divers, primele cele mai folosite 21 de parole arată cam așa:

image

Cu 123456, 123456789, qwerty pe primele trei locuri.

În concluzie: poate că e momentul să vă gândiți să vă schimbați parola de la conturile folosite, sau măcar să alegeți una care este măcar mai lungă și poate puțin mai complexă.

Pentru că această lista cu parole va putea fi folosită pentru atacuri de forță brută de oricine știe să citească cum să folosească un instrument de atac automatizat.

via THN

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep