HomeFeaturedFocus5 motive sa instalati noul Windows 10 April 2018 Update (1803), ce...

5 motive sa instalati noul Windows 10 April 2018 Update (1803), ce se va lansa azi

Incepând de astăzi de la ora 20:00 a României se va lansa următoarea versiune de Windows 10, denumită April 2018 Update. Dacă până acum ați fost înrolați în programul Insider Preview, este momentul să îl părăsiți și probabil aveți deja noul Windows 10 April 2018 Update (1803) instalat pe sistem.

Pentru cine nu a fost aproape de Insider Preview, iată care sunt noutățile aduse de Windows 10 April 2018 Update (1803).

1.Windows Timeline

Probabil cea mai interesantă nouă opțiune introduse în Windows 10 odată cu April 2018 Update este Timeline.

Pentru mulți utilizatori Windows Timeline este o îmbunătățire a actualului Task View din Windows, permițând identificarea aplicațiilor deschise pe sistemul de lucru și/sau crearea de desktop-uri virtuale. Însă Windows Timeline este foarte utilă pentru aceia care folosesc în mod frecvent mai multe sisteme, pentru că vor putea vedea ce aplicații/fișiere aveau deschise pe toate dispozitivele unde erau conectați cu același cont Live ID. Așa vor putea relua instant lucrul de acolo de unde l-au lăsat.

Cine folosește aplicații Microsoft (Edge, OneNote, Word) pe iOS/Android va putea să beneficieze de Windows Timeline și pe aceste dispozitive mobile.

2.Îmbunătățiri la nivelul browser-ului Edge

A doua zonă importantă unde Microsoft a adus îmbunătățiri semnificative este browser-ul Edge. În ultima perioadă Microsoft a lucrat mult la Edge și s-a străduit să îl transforme într-un browser care poate rivaliza cu Chrome, Firefox sau Opera. Odată cu Windows 10 April 2018 Update, Edge permite acum mutarea tab-urilor ca in Chrome și știe să salveze și să completeze automat datele de autentificare pentru plata online.

Edge a fost optimizat pentru a putea fi folosit mai bine în deschiderea documentelor electronice (fișierele ePub pot fi salvate local), funcția Reading Mode primind suportul pentru corecția gramaticală.

Totodată browser-ul Edge a primit elemente de grafică din Fluent Design, cu transparențe mai pronunțate și reliefarea mai bună a textului. Împreună fac experiența de lucru mai plăcută.

3.Fluent Design

Deja am menționat Fluent Design, noul design din Windows 10, introdus parțial anul trecut. Acum vedem mai mult Fluent Design în mai toate aplicațiile Windows, făcând interfața mai interesantă și mai prezentabilă.

Windows 10 April 2018 Update (1803)
Windows 10 April 2018 Update (1803): Fluent Design.

Odată cu Windows 10 2018 April Update, elementele Fluent Design apar în mai multe locuri din Windows, de la Start Menu,Settings, Messaging la My People și taskbar – înainte putea fi văzut în Calculator și Groove Music. Cine folosește o tabletă sau un sistem hibrid cu Windows 10, cu noul update vor observa că și tastatura virtuală are acum Fluent Design.

Mie unul îmi place foarte mult cum se vede Fluent Design pe laptop și mă gândesc că de data asta Microsoft o să țină mai mult noul concept de design și nu o să aibă soarta Aero, introdusă cu Vista și omorâtă două versiuni mai încolo.

După ce instalați Windows 10 2018 April Update, mergeți la Settings -> Personalization -> Colours și de acolo More Options și activați Transparency Effects.

4.Near Share

Near Share o modalitate mai simplă de a partaja date între dievrse dispozitive ce folosesc Windows 10 2018 April Update – Near Share este o funcție similară AirDrop și merge prin Bluetooth, către PC-urile aflată în raza de acțiune.

Windows 10 April 2018 Update (1803)
Windows 10 April 2018 Update (1803): Near Share.

Odată activată conexiunea, utilizatorii pot să partajeze fișierele mult mai ușor. Uneori e mult mai simplu să folosești tehnologii mai vechi care îți rezolvă mai repede o problemă decât să apelezi la cloud.

5.Focus Assist

Pentru că Windows 10 nu este doar pentru distracție ci este și cel mai folosit sistem de operarare pentru mediul enterprise, Focus Assist este o funcție binevenită: permită activarea unui mod similar cu Do Not Disturb de pe smartphone, unde toate notificările și elementele care ne-ar putea distrage sunt blocate automat. Focus Assist se poate seta să se activeze automat între anumite ore, după ce se iese din Focus Assist, utilizatorul primește o listă cu ceea ce s-a întâmplat în timp ce el era concentrat să lucreze: emaul-uril, update-uri etc.

Și tot ca pe smartphone la Do Not Disturb, Focus Assist poate fi configurat să permită totuși întreruperi de la anumite persoane – doar nu vrem ca șeful să vorbească degeaba, nu?

Alte noutăți:

Windows 10 2018 April Update aduce și multe schimbări și îmbunătățiri, dincolo de cele prezentate mai sus. Este continuat procesul de îmbunătățire a descărcării și instalării update-urilor, de exemplu download-ul poate continua când PC-ul este in sleep mode. Asta înseamnă că dacă este conectat la curent și instalează/descarcă un update, Windows 10 2018 April Update va ști să nu îl închidă în timpul procesului de instalare.

Bara Windows Game are acum suport pentru teme negre și deschise, cu ceva elemente Fluent Design.

Multe schimbări sunt introduse alături de Cortana pentru a face interacțiunea non touch/tastatură mai amplă. Narrator merge în Safe Mode, comenzile vocale via Cortana fiind mai ușor de folosit.

O altă opțiune nouă din Windows 10 2018 April Update este Dication – acum e mult mai simplu ca PC-ul să recunoască ceea ce vorbim și să se ocupe el singur de transcrierea documentelor.

Cum se folosește: puneți focusul pe orice căsuță de text din Windows 10 sau aplicațiile din WIndows 10, apăsați Windows +H și începeți să vorbiți. Windows 10 va înregistra ce vorbiți și va transforma automat în text ceea ce ați zis – bine, cu un grad mai mic sau mai mare de acuratețe, în funcție de limba folosită.

Lista de noutăți poate continua mult și bine, multe dintre schimbări fiind mici și vor fi descoperite în timp – de exemplu dacă vă încântă ideea de a folosi emoji-uri sub Windows 10, noul update o să vă aducă câteva surprize plăcute.

Ca de obicei la orice lansare de Windows, se ridică întrebarea dacă merită să fie instalat sau nu?

Răspunsul meu este simplu: DA. Merită. Este un progres și aduce elemente noi de funcționalitate și rezolvă probleme de securitate, optimizează funcționarea. Mai ales că Windows este deja în modul Windows as a Service, nu văd ce vă împiedică să faceți trecerea.

Să îl puneți începând de azi? Aici depinde. Eu îl voi instala și pe sistemul meu principal (Apple MacBook Air) chiar din seara asta, imediat ce va fi disponibil și o să revin cu informații. Oricând este posibil să apară probleme, așa că dacă în trecut ați avut probleme cu update-urile de Windows, poate ar fi bine să mai așteptați puțin să vedeți ce se întâmplă.

În oricare altă situație, fiți pregătiți să porniți instalarea și nu uitați două lucruri extrem de importante:

I. Fiți siguri că aveți suficient spațiu liber pe disk (15-20 GB) ca să puteți descărca update-ul și să îl aplicați.

II. NU porniți update-ul decât după ce v-ați făcut copii de siguranță pentru documentele și setările din Windows, mai ales cele păstrate pe partiția root (C probabil). În caz că ceva merge prost și sunteți nevoiți să ștergeți Windows-ul și să îl instalați pe curat, să nu pierdeți nimic!

Spor la treabă și ne mai auzim diseară!

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

7 COMENTARII

  1. Deci nimic nou cu impact semnificativ – Windows as a Service e de fapt o serie perpetua de update-uri mici. Il pun diseara.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep