HomeFeaturedFocusPiata europeana de smartphone este saturata, vedem primele scaderi in vanzari

Piata europeana de smartphone este saturata, vedem primele scaderi in vanzari

vanzari smartphonePrimul trimestru din 2018 nu a fost deloc unul bun pentru piața smartphone din Europa, pentru prima dată vedem o scădere de 6.3% față de perioada similară a anului trecut, cu Europa de Vest fiind cea mai afectată: scădere de 13.9% cu ”doar” 30,1 milioane de unități vândute. În contrast, Europa Centrală și de Est, deși formează o piață mult mai mică, crește în continuare: cu 12.3% până la 15.9 milioane de unități vândute, fruntașa fiind piața din Rusia.

Cea mai afectată piața a fost cea din Marea Britanie, cu o scădere semnificativă de 29.3%, urmată de Franța cu 23.2%, Germania fiind doar la un minus de 16.7%.

Pe acest fond, Huawei și Xiaomi au înregistrat creșteri în ceea ce înseamnă vânzările. Huawei a reușit un plus de 38.4% iar Xiaomi a explodat, cu o creștere de peste 999%, având 5.3% din vânzări.

vanzari smartphoneÎn continuare Samsung rămâne brandul ce vinde cel mai bine, cu 15.2 milioane de unități vândute și o cotă de piață de 33.1%, urmată de Apple cu 10.2 milioane unități și 22.2% din piață.

Foarte interesant este că Nokia ajunge pe locul 5 la vânzări, cu 1.6 milioane de bucăți și 3.5%.

Nu pot să zic că mă suprind creșterile înregistrare de Huawei, Xiaomi și Nokia, pe fondul în care piața Europei Centrale și de Est se menține încă pe creștere, aici modele de buget vândute de cei trei fiind foarte ușor acceptate și dorite în piață.

Cel mai bine vândut smartphone din regiune, conform raportului Canalys, este nimeni altul decât iPhone X, acel smartphone cu preț foarte mare, despre care ”specialiștii” au spus că nu se va vinde.

vanzari smartphone

Este interesant de văzut și care sunt preferințele consumatorilor: aparatele cu display de peste 5.5 inci au o creștere a vânzărilor de peste 50%. Modelele cu mai puțin de 4GB RAM se vând mai prost, cele cu peste 4GB având o creștere de peste 80% în vânzări.

Sistemul dual de camere foto pare să fie un important criteriu pentru achiziție, numărul aparatelor cu dual/triple camera are o creștere de 155% de la 5 milioane în Q1 2017 la 13 milioane în Q1 2018.

Rezultatele publicate de Canalys vizavi de vânzările de smartphone-uri ne arată că e posibil ca în 2018 să vedem că ritmul de creștere se stabilizează și nu ar fi exclus să vedem și o primă comprimare datorată saturării și prețurilor tot mai mari ale flagship-urilor, ceea ce trage automat în sus și prețul celorlalte categorii.

În tot acest peisaj Apple pare să fie compania care suferă cel mai mic impact, contracția vânzărilor părând să fie contracarată de prețul mai mare la care s-a vândut chiar bine iPhone X.

E de urmărit ce se va întâmpla de acum încolo.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep