HomeFeaturedFocus25 de ani de PDF, standardul pentru documente electronice

25 de ani de PDF, standardul pentru documente electronice

25 de ani de PDF25 de ani de PDF 25 de ani de PDF

Mulți folosesc aproape zilnic formatul PDF (Portable Document Format) dar puțini știu că acest standard a fost inventat acum 25 de ani și de a atunci a evoluat mereu. Crează, trimite, deschide, citește sunt lucruri normale acum.

Asta a dorit Adobe atunci când l-a însărcinat pe Bob Wulff la începutul anilor 1990 ca să creeze un format de document electronic, cross-platform, care să poată fi folosit fără restricții pe orice tip de arhitectură – încă de atunci era Windows, MAC, UNIX și MS DOS. Puțini dintre noi își mai amintesc ce însemna acum 30 de ani simpla operație de a trimite un document electronic cuiva. Acum e normal să salvezi ceva în format PDF și să îl trimiți pe email, pentru că nu te interesează dacă respectivul îl va deschide pe iOS, Android, UNIX, Windows sau MacOS – oricare e platforma folosită, informația din PDF va fi văzută exact la fel.

Prima versiune de Adobe Acrobat, programul ce putea citi formatul PDF a fost lansată pe 15 iunie 1993, fix acum 23 de ani. Tot atunci Adobe a cumpărat 8 pagini de reclamă în The Wall Street Journal ca să anunțe lumii realizarea.

Poate deloc întâmplător, începutul adopției PDF a fost foarte lent – poate pentru că inițial Adobe Acrobat era un produs pe bani și nu unul gratuit ca acum. Cine vroia să creeze PDF-uri trebuia să scoată bine peste 600 USD din buzunar ca să cumpere soluția. Iar cine vroia sa deschidă și să folosească fișierele PDF trebuia să plătească la rândul său cam 60 USD.

Adobe nu a renunțat însă și odată cu răspândirea internetului și scăderea costurilor de acces, PDF-ul a început să ia avânt, ajungând standardul de facto pe care îl cunoaștem cu toții acum ce poate fi protejat și cu semnătură electronică. Drumul nu a fost ușor și din păcate în ultima vreme a fost presărat și cu foarte multe probleme de securitate, odată cu mutarea atenției hacker-ilor de la problemele de Windows la cele ale Adobe (PDF & Flash) & Oracle (Java).

Punctul culminant a fost în 2007 când formatul PDF a fost lăsat în grija International Organization for Standardization (ISO).

De reținut că PDF a costruit pentru consumul pe PC și din acest motiv pe telefoanele mobile și/sau eBook reader-e nu este chiar cea mai bună/elegantă soluție și de aceea Amazon & Co au decis că e nevoie să creeze alte tipuri de formate electronice în care să stocheze documentele, mai ales pentru cărți și/sau reviste. În ceea ce privește documentele folosite în organizații, PDF-ul râmâne încă un standard folosit de mai bine de 20 de ani.

În condițiile în care materialele video și VR-ul încep să ne sufoce, oare cât o să mai folosim PDF-ul așa cum îl știm acum?

via Adobe

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep