HomeFeaturedFocusStandardul WPA3 e gata, conexiunile Wi-Fi vor beneficia de securitate crescuta

Standardul WPA3 e gata, conexiunile Wi-Fi vor beneficia de securitate crescuta

Standardul WPA3
Standardul WPA3 este gata și începe procesul de certificare pentru dispozitivele care îl vor folosi.

Despre standardul WPA3 am mai vorbit cu ceva vreme în urmă, acum vreau să vă spun că Wi-Fi Alliance (organizația care are grijă de standardele Wi-Fi) l-a anunțat oficial și a început procedura de certificare a aparatelor care vor fi compatibile cu WPA3.

Lansarea și adopția WPA3 este probabil cea mai importantă schimbare din lumea tehnologiilor fără fir, mai ales dacă ne gândim că protocolul de criptare WPA2 (predecesorul lui WPA3) este activ de aproape 15 ani (din 2004).

Noul protocol de criptare aduce schimbări așteptate pentru asigurarea protecției conexiunilor wireless, cea mai importantă fiind legată de blocarea posibilității de ghicire a parolei Wi-Fi prin forță brută. Pentru utilizatorul obișnuit nu vor exista schimbări evidente odată ce router-ele și aparatele vor primi update-ul (DACĂ ÎL VOR PRIMI).

Nu vă așteptați ca de mâine să vedeți update-uri pentru smartphone și/sau router care să aducă suportul pentru WPA3. Probabil că o să treacă ceva ani până când toți producătorii vor implementa schimbarea dar mă aștept ca unele companii să încerce să câștige cotă de piață și credibilitate aducând rapid WPA3 pe propriile produse – așa s-a întâmplat cu standardul N, care multă vreme a fost implementat în varianta draff și nu în cea finală.

În același timp e clar că nu toate gadget-urile noastre vor primi suportul pentru WPA3, ceea ce înseamnă că și dacă router-ul va suporta WPA3 e posibil să fim nevoiți să menținem criptarea WPA2 pentru a asigura compatibilitate cu acele boxe/televizoare smart/console care nu vor primi poate niciodată update pentru WPA3.

Oricum e prematur să discutăm acum. Ideea de bază e că WPA3 e gata și că s-a început certificarea. Vă ținem la curent cu noutățile.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep