HomeFeaturedFocus„Voci pentru maini”, o aplicatie pentru persoanele cu deficiente de auz

„Voci pentru maini”, o aplicatie pentru persoanele cu deficiente de auz

Voci pentru maini

Aplicația a fost lansată în premieră națională cu ajutorul Fundației Orange. Este o aplicație mobilă, completată și de o platformă web prin care persoanele cu deficiență de auz din România pot apela video un interpret, pentru servicii de interpretare mimico-gestuală în timp real.

Serviciul a fost dezvoltat de Asociația Națională a Surzilor din România – Filiala București, cu o finanțare din partea Fundației Orange, prin fondul „Lumea prin Culoare și Sunet”

Voci pentru maini

Aplicația se numește „Voci pentru maini”, poate fi accesată aici sau descărcată gratuit din App Store și Google Play și este la dispoziția oricărei persoane cu deficiențe de auz, pe baza unui cont de utilizator pe care și-l poate crea în platformă

Persoanele cu deficiențe de auz întâmpină dificultăți mari de comunicare atunci când merg la bancă, la avocat, la un oficiu poștal sau în alte interacțiuni cu autoritățile statului ori servicii comerciale. De aceea, au nevoie frecvent de un interpret în limbaj mimico-gestual.

Până acum, deficientul de auz putea să solicite să fie însoțit de interpret, care intermedia această comunicare la fața locului, însă distanța, agenda încărcată sau indisponibilitatea interpretului făceau dificile sincronizările deficienților de auz cu interpreții.

„Persoanele surde au adesea nevoie de un interpret, când simt că nu pot să controleze o discuție cu persoanele tipice și, până acum, nu ne puteam ocupa de toate cererile pe care le primeam. Practic aplicația este soluția noastră digitală la o problemă geografică, de spațialitate, pe care am întâmpinat-o.” a spus Ion Muntean, Director Executiv A.N.S.R. – Filiala București.

Voci pentru maini

După logare, aplicația oferă o serie de situații prestabilite, prin care persoana surdă poate să descrie contextul în care se află și pentru care solicită sprijin: farmacie, poliție, bancă, primărie etc. Selectând una dintre aceste opțiuni, deficientul de auz lansează un apel către toți interpreții în limbaj mimico-gestual disponibili în acel moment în platformă. Cel care este disponibil în momentul respectiv preia apelul și traduce în timp real conversația dintre persoana surdă și interlocutorul său.

„Este primul proiect de acest fel din România și vine să acopere o nevoie deja cunosută a deficienților de auz. Voci pentru maini este un proiect inovativ și demonstrează, încă o dată, că digitalul și tehnologia pot aduce soluții eficiente și sustenabile în sprijinul integrării persoanelor cu deficiențe.”, a spus Amalia Fodor, Director Executiv al Fundației Orange.

Proiectul are o valoare totală de 42.000 euro, din care 89,5% a fost acoperită din finanțarea Fundației Orange, prin fondul de finanțare Lumea prin Culoare și Sunet, ediția 2017.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep