HomeFeaturedFocusGoogle s-a asigurat ca YouTube se incarca de 5 ori mai lent...

Google s-a asigurat ca YouTube se incarca de 5 ori mai lent pe Edge si Firefox decat in Chrome

Pentru că Google își permite să lovească în concurență de câte ori vrea, s-a asigurat că pagina YouTube se încarcă de aproape 5 ori mai lent în browser-ele concurente Edge și Firefox decât în Chrome. Și după aceea vine cu sugestia de a descărca și folosi Chrome în locul acestor browser-e.

Informația ne este dată de Chris Peterson, Program Manager la Mozilla pe Twitter. Odată cu schimbările de design lansate anul trecut, Google a modificat și modul în care pagina se încarcă pe browser-ele concurente Edge și Firefox. Dacă folosiți unul dintre acestea atunci cu siguranță ați văzut că pagina e lentă la încărcare.

Problema nu e legată de performanța browser-elor Firefox sau Edge, așa cum punctează Chris Peterson, ci constă în faptul că Google folosește un API pensionat DOM, care mai ”trăiește„ doar în Chrome, ceea ce face ca celelalte browser-e să se chinuie cu randarea paginii YouTube.

Lui Google începe să îi fie frică de concurență și apelează la orice mijloace de a ține departe utilizatorii de Firefox sau Edge. Să ne amintim că o atitudine similară a avut și vizavi de Google Meet, Allo, Google Earth, ca să nu mai vorbim de refuzul de a aduce aplicațiile Mail, Maps și YouTube pe platforma Windows 10 Mobile. Asta ne arată cât de verticală și open este atitudinea Google în acest moment, motiv pentru care amenda cu care tocmai a fost pocnită de către UE este cât se poate de justificată.

Așa că dacă vă gândeați că YouTube merge greu din cauza conexiunii la Internet sau a browser-ului, răspunsul este că ”vina” aparține Google și nu dați rapid curs invitației de a folosi Chrome în locul Firefox sau Edge.

În acest moment Google încă folosește Polymer 1 (lansată în 2015) pentru YouTube și nu are de gând să treacă la versiunea 2.0 sau 3.0 pentru că are de câștigat de pe urma ei. Doar ei sunt compania ”care încurajează progresul, nu?”. Și mai ales libera competiție.

Ce se poate face pentru ca YouTube să meargă bine și pe celelalte browser-e? Soluția este să folosiți un addon de Firefox denumit YouTube classic extension care forțează site-ul YouTube să se încarce cu interfața veche, mult mai rapidă. Pentru Edge și Safari puteți descărca și folosi Tampermonkey.

Pentru Edge:

  1. Download Tampermonkey din Microsoft Store
  2. Activați Tampermonkey din Edge, de la settings > extensions
  3. Descărcați și folosiți acest  script pentru a încărca YouTube cu interfața veche

Pentru Safari:

  1. Descărcați Tampermonkey pentru Safari
  2. Safari o să vă ofere o fereastră de dialog pentru a confirma instalarea și activarea Tampermonkey
  3. Descărcați și folosiți acest script pentru a încărca YouTube cu interfața veche

Succes!

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep