HomeFeaturedFocusUE amendeaza Asus (63,5milioane EUR!), Philips, Pioneer pentru ca au fortat vanzatorii...

UE amendeaza Asus (63,5milioane EUR!), Philips, Pioneer pentru ca au fortat vanzatorii online sa mentina preturi ridicate

UE amendeaza Asus
UE amendeaza Asus, Philips și Pioneer cu aproape 111 milioane EUR pentru că au forțat vânzătorii online să țină prețuri ridicate!

După ce a amendat Google cu suma record de 4,3 miliarde EUR, Comunitatea Europeană continuă să vegheze asupra intereselor consumatorilor și a anunțat că amendează Asus, Pioneer, Philips și Denon and Marantz pentru că au forțat vânzătorii online să mențină artificial prețuri riedicate pentru produsele lor. Nu există vreo alianță comună între acești producători, UE a anunțat toate amenzile deodată.

Fiecare dintre producători au recunoscut că au intervenit la vânzători pentru a menține prețuri ridicate în perioada 2011 – 2014 în Franța și Germania pentru monitoare și laptop-uri.

Denon și Marantz au făcut același lucru pentru căști și difuzoare în piețele din Germania și Olanda iar Philips a abuzat de poziția sa și a forțat prețuri ridicate pentru aproape toată gama sa de produse (de la aspiratoare la periuțe electrice sau mașini de tuns) vândute în Franța. Pioneer a intervenit în toate cele 12 piețe din UE și mai mult, a refuzat să livreze produse în afara UE, menținând în acest fel prețuri diferite în țările externe.

Faptul că cei implicați în aceste practici au cooperat cu UE le-a adus reduceri semnificative pentru amenzi, 40% pentru majoritatea, iar Philips cu 50%. Adică:

  • Asus plătește 63,5 milioane EUR
  • Denon și Marantz 7,7 milioane EUR
  • Philips 29,8 milioane EUR
  • Pioneer 10,1 milioane EUR

În fiecare caz, Comunitatea Europeană are ca scop protejarea intereselor cetățenilor din UE care au dreptul să cumpere liber bunuri, indiferent de locația în care se află. Acest principiu al liberei circulații pentru bunuri și servicii stă la baza instituției UE și dacă este încălcat, atunci apar amenzi.

La nivel teoretic sună bine, în practică UE face cam ce are chef, scoțând din când în când câte un țap ispășitor, pentru că practica nu este deloc una izolată. Să ne gândim doar la mâncare și produsele cosmetice vândute prin Europa de Vest de marii producători și variantele (mult mai slabe calitativ) vândute în Europa de Est, la prețuri cel puțin egale dacă nu chiar și mai mari.

Aștept să văd când dreptatea UE ajunge și în zona asta, nu doar când țări ca Germania, Franța sau Olanda sunt afectate!

via UE

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep