HomeCloud & MobilityGoogle primeste de la EU o amenda record de 4.3 miliarde EUR...

Google primeste de la EU o amenda record de 4.3 miliarde EUR pentru fortarea preinstalarii aplicatiilor Android

Google forțează preinstalarea propriilor sale aplicații pe toate aparatele Android.

Google va primi o amendă record (4.3 miliarde EUR) din partea EU pentru că s-a folosit de poziția dominantă pe piață și a forțat producătorii de telefoane mobile să preinstaleze toată suita sa de aplicații pe smartphone-urile vândute. Sunt vizate preinstalarea Chrome și folosirea motorului de căutare Google direct pe sistemul de operare și în afară de asta, i-a blocat pe producători să folosească versiuni terțe de Android.

Amenda este rezultatul anchetei UE din ultimul an în urma plângerilor venite de la rivali (Nokia, Microsoft și Oracle) în 2013. Dacă Microsoft și Google și-au încheiat disputa pe patente (cea în care Google și producătorii de telefoane Android plăteau licențe la Microsoft, iar Google a refuzat să ofere aplicațiile proprii pe Windows 10 Mobile), Comunitatea Europeană a continuat ancheta.

Suma de 4.3 miliarde EUR este una foarte mare pentru o amendă, insignifiantă pentru Google și avantajele imense pe care le-a obținut în urma politicii anticoncurențiale. Probabil că nu va avea nicio problemă să plătească pentru că până la urmă scopul e atins: Android este cel mai popular sistem de operare pentru telefoanele mobile și majoritatea utilizatorilor folosesc aproape exclusiv serviciile Google.

Deci oricum o dăm Google a câștigat.

Asta înseamnă că va fi foarte important să vedem ce urmează după amendă, pentru că la fel ca în cazul Microsoft cu Media Player și Internet Explorer, mă aștept că Google să fie forțată ca pe toate aparatele Android să negocieze oferirea de alternative pentru GMAIL, YouTube, Chrome, Google Docs etc., adică toate aplicațiile pe care le oferă pentru a facilita conectarea cu serviciile proprii.

Rămâne de văzut dacă se va întâmpla asta.

Voi ce părere aveți: e ok atitudinea UE?

via bloomberg

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

2 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep