HomeMobileAndroidCateva impresii despre Moto G6. Cinci argumente in favoarea acestui telefon

Cateva impresii despre Moto G6. Cinci argumente in favoarea acestui telefon

impresii despre Moto G6

După o perioadă destul de lungă de utilizare, am adunat câteva impresii despre Moto G6. De asemenea, o să încerc să vă ofer o scurtă listă cu argumente în favoarea acestui terminal, pentru că ele există și este păcat să nu fie cunoscute. Motorola pare că a găsit rețeta pentru o familie de mid-range-uri care are toate șansele să cucerească tot mai mulți fani și care oferă alternative pentru orice buzunar.

L-am testat și pe Moto G6 Plus, fratele cel mai puternic din această familie, însă mi se pare că Moto G6 oferă cel mai bun raport preț/specificații/performanțe. Și, cu toate îmbunătățirile la nivel de design pe care le-a adus noua familie Moto G6, îl consider un telefon destul de complet și de atractiv pe segmentul său de preț. Avem o configurație care pare capabilă să satisfacă cerințele unui utilizator mediu de Android, avem o construcție modernă din sticlă, cu muchii rotunjite, avem un display alungit (aspect 18:9) cu margini foarte subțiri, mai ales în lateral și avem pe partea din spate un sistem dual camera care se descurcă chiar bine atunci când ne uităm la rezultate. Totul la un preț chiar competitiv. Pare rețeta ideală și, în linii mari, chiar este.

impresii despre Moto G6

În plus, la toate acestea se mai adaugă mici plusuri pe care ajungi să le sesizezi doar în momentul în care utilizezi terminalul și te lovești de anumite probleme. O să vă dau un exemplu. Slotul pentru SIM, care poate acomoda și un card microSD, dar și două SIM-uri în același timp. Pentru un utilizator de dual-SIM este chiar important.

impresii despre Moto G6

O să trec acum la lista cu argumente în favoarea telefonului, o să expun câteva impresii despre Moto G6 și o să încerc să explic de ce cred că Motorola s-a mișcat foarte bine cu seria Moto G6 (asta în condițiile în care am testat și terminalele din generația anterioară) și de ce îl consider pe Moto G6 ca fiind cel mai potrivit din această familie.

Însă înainte de asta va trebui să ne aruncăm scurt privirea peste configurația telefonului.

Specificații tehnice complete

Așadar, lista cu specificații tehnice complete ale lui Moto G6:

  • Ecran: IPS LCD
  • Diagonală: 5,7 inchi
  • Rezoluție: 2160 x 1080 pixeli (aspect 18:9)
  • Densitate: 434 ppi
  • Protecție: Gorilla Glass 3
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon 450
  • Procesor: octa-core 1,8 GHz (Cortex-A53)
  • GPU: Adreno 506
  • Sistem de operare: Android 8.0 Oreo (cu update la 8.1)
  • Memorie RAM: 3 GB
  • Memorie internă: 32 GB
  • Slot microSD: Da
  • Cameră foto spate: sistem dual camera (12 MP, f/1.8, 1.4µm, PDAF + 5 MP, f/2.2, depth sensor)
  • Cameră foto frontală: 8 MP (f/2.2)
  • Senzor pentru citirea amprentei: Da, frontal
  • Acumulator: 3000 mAh (Li-Ion)
  • Dual-SIM: Da
  • Altele: USB Type-C, FM Radio, rezistență la stropire
  • Construcție: Suprafețe de sticlă cu ramă de aluminiu
  • Culori: Deep Indigo, Silver, Blush, Black
  • Dimensiuni: 153,8 x 72,3 x 8,3 mm
  • Greutate: 167 g

Cam acestea sunt specificațiile complete ale lui Moto G6. Există și o variantă ceva mai puternică, cu memorie RAM de 4 GB, capacitate internă de stocare de 64 GB și cameră foto frontală de 16 megapixeli, însă eu am descris modelul testat de noi (și cred că singurul Moto G6 disponibil în România în mod oficial).

impresii despre Moto G6

Benchmark și performanțe

În mod automat, după configurația unui smartphone, se ridică două întrebări. Prima dintre ele este legată de performanțele de care este capabilă configurația descrisă. Dacă ne plac comparațiile și cifrele seci, atunci apelăm la o aplicație de benchmark.

Vă propun un material video în care Moto G6 rulează AnTuTu Benchmark alături de fratele său mai mic, Moto G6 Play. Scorul realizat de cele două terminale ar trebui să îi mulțumească pe cei aflați în căutarea unui parametru care să poată fi comparat cu rezultatele obținute de alte telefoane. Mie nu îmi plac aceste comparații, așa că mă opresc aici cu benchmark-urile.

Îmi plac însă performanțele unui smartphone privite prin perspectiva experienței de utilizare pe o perioadă mai lungă de timp. Iar aici Moto G6 s-a descurcat foarte bine, ceea ce mă face să evidențiez acest lucru ca pe un prim argument în favoarea sa. În peste o lună de zile l-am folosit la convorbiri, cu două SIM-uri în el, unul de Vodafone și unul de Telekom, cu datele mobile pornite, cu conectare la wireless pornită mereu, între două rețele (cea de acasă și cea de la birou), pentru browsing, social media și mai ales mail-uri.

L-am avut în concediu, am folosit navigația pe el, am făcut poze, m-am conectat la rețelele teraselor sau plajelor (în Muntenegru este ceva mai dificil cu roamingul), copiii s-au uitat pe YouTube atunci când a fost nevoie. Și-a făcut treaba cu brio, nu s-a blocat, nu s-a resetat și nu s-a încins deloc. Cred că asta spune multe despre performanțele sale.

impresii despre Moto G6

De acord, nu l-am folosit pentru gaming, nu sunt genul care să se joace pe telefon. Am făcut totuși un scurt test de Guns of Boom (un online shooter de Android), un singur meci, la insistențele fiului meu. Și am trecut fără probleme și peste acest hop. Nu am documentat eu momentul, dar a făcut-o el, așa că profit de ocazie pentru a-i face o scurtă promovare. 🙂

Așa că îi ofer o primă bilă albă pentru performanțele sale așa cum îmi place mie să le analizez. Evident, acestea trebuie privite tot timpul prin perspectiva prețului. Și aici ajungem la cel de-al doilea argument în favoarea lui Moto G6.

Prețul

Moto G6 costă 999 lei la eMAG.ro. Este un preț competitiv dacă ne uităm la alte terminale din același segment. Motorola pare să intre într-o luptă destul de strânsă cu Huawei atunci când vine vorba despre segmentul mid-range și terminalele disponibile pe piața din România în mod oficial. Și până la urmă acest lucru este benefic pentru utilizatorul final.

Prețul lui Moto G6 este cu atât mai atractiv cu cât în cutia telefonului poate fi găsită și o husă de protecție din silicon transparent. Un accesoriu pentru care nu mai trebuie să plătiți suplimentar în momentul achiziției.

impresii despre Moto G6

Pentru cei mai pretențioși, am prezentat și alte carcase și huse de protecție pentru Moto G6, pe care le-am primit spre testare de la partenerii noștri de la MobileDirect.

Însă trecând peste această scurtă paranteză, chiar și fără husa de protecție inclusă în pachet, prețul lui Moto G6 mi se pare un argument clar în favoarea acestui terminal. Dintre terminalele apropiate ca specificații, singurul care s-a apropiat de acest preț a fost Huawei Mate 10 Lite (1199 lei).

Interfața software

Dacă tot am marșat mai sus pe comparația cu Huawei, s-a conturat cel de-al treilea mare argument al lui Moto G6 în fața competitorilor. Interfața software foarte curată. Telefonul vine cu Android 8.0 Oreo, dar primește update-ul la 8.1. Mai mult, Moto G6 a fost inclus de Motorola pe lista terminalelor care vor primi în toamnă update-ul pentru Android 9.0 Pie.

impresii despre Moto G6

Însă ceea ce contează cu adevărat este interfața folosită. Motorola a ales să rămână destul de aproape de un Android stock, ceea ce, din punctul meu de vedere este o decizie extrem de înțeleaptă. Tot i-am pomenit pe cei de la Huawei, diferența este evidentă. Chiar și Sony (fac referire aici la telefoanele testate recent) are multe aplicații și funcții Xperia adăugate inutil.

Tocmai de aceea, stilul minimalist abordat de Motorola, care îi permite fiecărui utilizator să își instaleze aplicațiile dorite, fără să îi bage pe gât bloatware nedorit și care nu încarcă interfața grafică cu widgeturi inutile, mi se pare un mare câștig pentru utilizatori. O nouă bilă albă.

Autonomia

Un alt argument în favoarea acestui terminal este, fără îndoială, autonomia sa. Acumulatorul de 3000 mAh nu pare mare atunci când treci cu privirea peste el, în specificațiile tehnice ale lui Moto G6. Însă, într-un ritm de utilizare deloc gentil, pe care l-am descris mai sus, își face treaba cu brio. Trece lejer de bariera celor 24 de ore, ceea ce conferă un grad de siguranță și liniște pentru un utilizator care își pune problema autonomiei de dimineață până seara.

impresii despre Moto G6

O să încerc să explic mai în detaliu. De când a sosit update-ul la Android Oreo pe Samsung Galaxy S7 (un telefon pe care folosesc doar SIM-ul personal, din comoditate, cu datele pornite, wireless, social media si tot tacamul), am început să rămân fără baterie înspre seară. Îmi place să fotografiez cu telefonul clădirile din centrul vechi al Brașovului, însă de multe ori, la plimbările de seară, constatam că nu mai am destulă baterie și preferam să o economisesc, ca să nu rămân fără telefon.

La Moto G6 nu este cazul, telefonul duce lejer o zi lumină. Și asta este, după părerea mea, bariera sensibilă pe care orice terminal ar trebui să o treacă. Tot ce este peste, este un mare plus. Iar subiectul nostru a avut momente în care a trecut și de 48 de ore între două încărcări. Da, în weekend îl folosesc mai puțin la convorbiri, pentru că în el am SIM-urile de la job, însă contirile de social media merg, datele sunt pornite, poze fac cu el, pentru că îmi place să compar rezultatele, mail-uri vin.

impresii despre Moto G6

În condițiile ăstea, o autonomie medie de aproximativ 36 de ore între două încărcări este chiar OK, motiv pentru care am decis să îi acord o nouă bilă albă lui Moto G6.

Camera

Am lăsat la final unul dintre aspectele pe care eu le consider ca fiind cele mai importante la un smartphone, dacă nu chiar cel mai important. Este vorba despre camera foto. Tot mai des ne bazăm pe telefon, inclusiv pentru fotografiile de concediu.

impresii despre Moto G6

Așa cum v-am spus, l-am luat pe Moto G6 la o plimbare prin Muntenegru și l-am pus la treabă. Poate că sunt aspecte care ar putea să îi fie reproșate, poate că și fotografului i se pot imputa multe, însă rezultatele au fost peste așteptările pe care le aveam eu. M-a surprins plăcut, așa că iată un nou argument în favoarea acestui telefon.

Mai jos aveți câteva fotografii făcute în Budva, în condiții ideale de iluminat. O să vă rog să analizați calitatea lor prin perspectiva prețului pe care îl are Moto G6 (999 lei). Sunt conștient că există telefoane care fac poze mult mai bune, însă pe un alt palier de preț.

impresii despre Moto G6

Chiar și seara, la exterior, în ciuda luminii mult mai slabe, rezultatele sunt bune. Două exemple de fotografii în momentul întoarcerii de la plajă.

Focusul funcționează destul de OK, alterează puțin lumiozitatea fundalului.

Ușoare dificultăți/rateuri pot fi observate la fotografiile de interior, cu iluminare ceva mai slabă.

Însă culorile vii sunt redate destul de fidel, chestie pe care am văzut-o destul de rar la telefoanele din acest segment de preț.

Și partea de macro oferă rezultate acceptabile.

Toate fotografiile sunt disponibile la rezoluții mai mari pe pagina de Facebook MOBzine Romania.

Mentiune specială: ecranul

Nu am insistat prea mult cu display-ul, însă mie mi-a plăcut calitatea lui. Am avut telefoane Huawei sau Asus care, cu luminozitatea la maxim, nu redau culorile suficient de bine și ridicau probleme în condiții de lumină puternică. La Motorola (toate telefoanele din seria Moto G6) nu am avut problema asta. Cel mai bine poate fi văzută această comparație în materialele video pe care le-am tot urcat pe canalul de YouTube.

Design și construcție

Aici este o parte subiectivă, de aceea am evitat să o pun la argumente în favoarea lui Moto G6. Gusturile sunt specifice fiecărui utilizator. Eu nu mă împac foarte bine cu suprafețele de sticlă, mi se pare că sunt adevărați magneți pentru urmele de degete. Îmi place mai mult o construcție metalică, mată, dacă se poate în altă culoare decât negru. Tocmai de aceea, la nivel strict legat de construcție și materiale, m-am simțit mai atras de Huawei Mate 10 Lite.

Nu pot să nu remarc totuși că Motorola a făcut o treabă foarte bună din acest punct de vedere cu seria Moto G6, care a trecut la sticlă. Diferențele față de generațiile anterioare sunt evidente, senzația (pe bună dreptate) este de lucru mai de calitate.

Muchiile și finisajele sunt atent lucrate, trecerile sunt line între suprafețe și rama laterală, butoanele sunt pe gustul meu. Din punct de vedere fizic îmi place mai mult Moto G6 Play, care nu mai are buton fizic frontal. Dar încă o dată, este o chestiune de gusturi.

Sfatul meu este ca înainte de a achiziționa un telefon, indiferent care va fi el, să încercați să interacționați cu el (un showroom sau un magazin de operator s-ar putea să fie locuri ideale pentru așa ceva). Contactul direct este foarte important pentru aprecierea designului, a formelor și contează foarte mult în impresia pe care o veți avea despre acel terminal.

Concluzii

Sper că am reușit să conving publicul de faptul că Motorola a făcut câțiva pași mari cu această nouă serie și că Moto G6 este un terminal care propune un raport preț/specificații/performanțe chiar atractiv. În zona de telefoane disponibile oficial pe piața din România, Moto G6 este undeva destul de sus în lista cu opțiuni la 1000 de lei. Și asta fără să existe împachetări cu serviciile de abonamente, pentru că aici Motorola mai are de lucrat, la relația cu operatorii locali. S-ar putea ca deschiderea unor astfel de oportunități să fie un push pentru vânzările companiei. Am discutat cu oameni de la Motorola și se lucrează din plin la aceste relații.

impresii despre Moto G6

Una peste alta, Moto G6 este o recomandare serioasă din partea mea pentru cei care vor să țină sub control bugetul investit în achiziția unui smartphone și vor să scoată cât mai mult din acesta. Costă puțin, își face treaba bine, nu arată rău deloc și, până la urmă contează și acest lucru, poartă un nume care a făcut istorie în industria comunicațiilor mobile.

1 COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep