HomeFeaturedFocusCe e nou in iOS 12 - noul sistem de operare e...

Ce e nou in iOS 12 – noul sistem de operare e lansat oficial si poate fi instalat

Ce e nou in iOS 12
Ce e nou in iOS 12?

Imediat după ora 20:00 a României noul sistem de operare iOS 12, lansat oficial de Apple în această seară, a putut fi instalat și de utilizatorii din România și pentru că știm că sunteți curioși să aflați ce e nou in iOS 12, am pregătit materialul de mai jos.

În primul rând trebuie să știți că iOS 12 vine cu foarte multe schimbări, prea puține sunt însă vizibile imediat la nivelul interfeței. De data aceasta avem de a face cu îmbunătățiri la nivel funcțional, menite să facă utilizarea mai simplă și mai eficientă.

Ce e nou in iOS 12
Ce e nou in iOS 12: lista aparatelor compatibile.

Pachetul de update are 1,65 GB (ar fi bine să folosiți o conexiune WiFi pentru download) și poate fi instalat pe următoarele aparate:

  • Toate modelele iPad Pro
  • iPad Air, iPad Air 2, iPad 2017, iPad 2018
  • iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4
  • iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR
  • iPod touch (generația a șasea)

Așa că dacă aveți un aparat din lista de mai sus puteți trece la treabă și să incepeți descărcarea iOS 12 (mergeți în Settings/General/Software Update).

ios12

Ce aduce nou iOS 12?

Lista de noutăți (schimbări) e foarte lungă, am ales să vi le prezint pe cele mai importante, într-o ordine aleatoare.

GROUP FACETIME

image

Group FaceTime vă permite să realizați un apel în care să fie prezenți până la 32 de participanți simultan. Pentru că acum e integrat în iMessage, un apel de grup FaceTime poate fi lansat de aici.

Funcționează pe iPhone, iPad, and Mac.

 

APP-LEVEL DATA

O chestie foarte utilă ce a fost adăugată în iOS 12 este cea prin care se poate vedea consumul de date individual pentru fiecare aplicație. Mergețu în Settings > Cellular.

 

Datele de localizare pot fi trimise automat serviciilor speciale de tip 112

iOS 12 beneficiază de o funcțe nouă care permite localizarea mai ușoară a aparatului în cazul unei urgențe. Opțiunea trimite automat datele despre locație serviciului 112. Serviciul combină localizarea GPS, WiFI șcu cea a celulei de telefonie.

 

Schimbarea rapidă a aplicațiilor

iOS 12 permite închiderea aplicațiilor prin simplu swype direct din app swticher.

 

Informații despre baterie

Introdusă cu iOS 11.3, opțiunea de observare a detaliilor legate de baterie oferă acum informații mai detaliate (Settings > Battery) într-o manieră similară celei Android cu defalcare pe ultimele 24 de ore sau două zile. Battery Health vă dă și detalii despre care mai este capacitatea maximă a bateriei.

 

Schimbări legate de modul de fotografiere Portrait

Mulți dintre voi vor aprecia noul mod de fotografiere Portrait din aplicația Camera, capabilă să realizeze portrete mai bune datorită includerii unei funcții speciale care încearcă separarea subiectului de fundal.

 

Performanță mai bună

image

iOS 12 a fost construit ca să ofere o performanță mai bună și din ce am citit de pe urma celor ce au folosit versiunea beta, se pare că i-a și ieșit. Apple livrează un sistem de operare mai rapid și care se mișcă mult mai bine în operațiile uzuale. În mod special modul de activare/dezactivare a performanței maxime a fost optimizat, acum fiind posibil ca instant procesorul să ajungă la performanța maximă și apoi să revină la valori mai mici, dacă nu mai este nevoie.

 

Un nou format AR pentru fișiere

Apple dorește să impună ideea de realitate augumentată pe iOS și de asta a introdus un nou format de fișiere care se numește USDZ, realizat în parteneriat cu Pixar.

 

Aplicație de măsurare

Cu aplicația Measure puteți măsura relativ ușor obiectele din jur: selectați un obiect și îi desenați conturul. Aplicația vă va oferi detalii despre dimensiune. Cred că o să fie o funcționalitate cu care mulți se vor distra. Sau enerva, dacă rezultatele nu sunt cele scontate.

 

PHOTOS

image

Aplicația Photos a primit mai multe îmbunătățiri, inclusiv Search Suggestions unde pozele sunt evidențiate pe baza unor evenimente sau categorii (diferite activități, tipuri de elemente identificate etc.). Apple spune că are algoritmul AI bine pus la punct și poate identifica cam 4 milioane de activități. Tab-ul For You va include cele mai faine fotografii și vă oferă sugestii despre cum le puteți îmbunătăți.

 

DO NOT DISTURB

image

Cu noul Do Not Disturb nu o să vă mai treziți cu o tonă de notificări, până la dezactivarea modului nu veți mai vedea niciun fel de notificare. Iar cine vrea, poate activa funcția după un anumit program.

 

Notificări grupate

image

În loc să arate o lungă listă de notificări ca până acum, iOS 12 știe să le grupeze – chestie pe care Windows și Android o fac de multă vreme, dar e bine că acum Apple s-a gândit să o aducă și pe iOS. În schimb gruparea se poate face nu numai în funcție de aplicație dar și în funcție de topic.

 

Managementul timpului alocat pe telefon

image

Pentru că brusc și Apple și Google încep să se preocupe că lumea stă prea mult pe telefon, iOS 12 și Android 9 Pie aduc niște funcții care vin să ne ofere niște statistici legate de cât de mult stăm cu ochii în telefon. Funcția din iOS 12 va da statistici clare legate de activitatea săptămânală, pe fiecare aplicație în parte.

Cine e foarte îngrijorat poate să activeze App Limits unde va seta timpul maxim pe care vrea să îl poată pierde cu o anumită aplicație. La fel, părinții pot face ceva similar pentru copii lor via Downtime.

 

Și shortcut-uri pentru Siri

image

Siri Shortcuts e implementarea Apple vizavi de funcționalitatea IFTT, oferind o modalitate simplă de automatizare a unor operații repetitive. Prin Siri și shortcuts puteți crea operații în care să fie implicate mai multe aplicații și să adăugați comenzi speciale prin care Siri să facă cât mai multe lucruri.

Nu e ceva neapărat rău, însă nu sunt sigur câți vor găsi această funcționalitate ca interesantă.

 

Pe lângă toate cele de mai sus nu lipsesc o grămadă de chestii noi legate de emoji și animoji pe care eu nu vi le voi detalia pentru simplu fapt că le consider stupide. Dar voi le puteți folosi în voie.

Acestea fiind spuse, dacă v-am deschis apetitul pentru iOS 12, spor la download și install! Și aștept impresii: ce vă place, ce nu?

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep