HomeMobileAndroidRomania este in Top 10 al tarilor cu utilizatori atacati cu troieni...

Romania este in Top 10 al tarilor cu utilizatori atacati cu troieni pentru mobil

Atacuri dispozitive mobile cu troieni

Combinația dintre folosirea în procent covârșitor a telefoanelor Android ieftine, pentru care producătorii nu oferă patch-uri de securitate pentru sistemul de operare și predilecția românilor după aplicații ”gratuite” face ca țara noastră să fie în TOP 10 al țărilor celor mai atacate cu troieni de tip ransomware. Acest lucru se întâmplă pe fondul menținerii epidemiei WannaCry în fruntea listei malware-ului celui mai agresiv din ultimul an, conform unui comunicat de presă Kaspersky.

La un an și jumătate după izbucnire, ransomware-ul WannaCry se află în fruntea listei celor mai răspândite familii de programe de criptare și a atacat 74.621 de utilizatori unici din toată lumea. Aceste atacuri au fost responsabile de 28,72% dintre incidentele provocate utilizatorilor de programe de criptare în T3 2018. Procentul a crescut, fiind mai mare cu peste două treimi față de cel din T3 2017, când era de 16,78%.

Am zis că merită să amintesc de statistică pentru că e acel moment din an în care mulți dintre voi se gândesc să își schimbe telefonul. Dacă tot o faceți, orientați-vă către niște branduri și modele despre care știți că oferă patch-uri de securitate în mod constant (Google, Samsung, HTC, Huawei). În afară de asta, încercați să nu cedați tentației de a instala orice aplicație din Play Store sau și mai rău, din surse terțe (de la prieteni sau de pe diverse site-uri care oferă astfel de aplicații) pentru că din combinația sursă necunoscută și găuri ale sistemului de operare apar infecțiile pe orice dispozitiv, cu atât mai mult pe Android, despre care se știe că are probleme majore de securitate, probleme care chiar dacă sunt reparate de Google, patch-urile nu ajung pe toate dispozitivele.

În plus, dacă vi se criptează fișierele, nu este recomandat să plătiți infractorilor cibernetici, pentru că îi încurajează să își continue activitatea și să infecteze mai multe dispozitive ale utilizatorilor. Este mai bine să găsiți un program de decriptare pe Internet – unele sunt disponibile gratuit aici: https://noransom.kaspersky.com/.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep