HomeFeaturedFocusHMD prinsa ca aparatele Nokia 7 Plus trimit date personale ala utilizatorilor...

HMD prinsa ca aparatele Nokia 7 Plus trimit date personale ala utilizatorilor direct in China

Fondul finlandez HMD este prins că trimite date personale ale utilizatorilor de Nokia 7 Plus direct în China.

Alții care sunt prinși că încearcă din toate puterile să spioneze utilizatorii sunt finlandezii de la HMD, grupul ce a reînviat povestea Nokia. Site-ul norvegian NRKbeta a descoperit că aparatele Nokia 7 Plus vândute de HMD în Europa trimit date personale ale utilizatorilor direct în China. Bineînțeles că HMD a venit repede cu o justificare: ”din greșeală am livrat aparate cu software ce trebuia folosit în altă țară”.

Analiza făcută de NRKbeta a demonstrat că aparatele Nokia 7 Plus trimiteau în China informații cu IMEI, MAC ID și SIM ICCID, elemente unice de indentificare ce pot fi folosite pentru urmărirea utilizatorilor. Totodată pe lângă acestea mai mergeau în China și date despre locație și ID-ul celei mai apropiate antene GSM la care telefonul era conectat. În principiu aceste date erau trimise imediat ce aparatul era pornit și că perioada de ”urmărire” a fost de câteva luni.

Măcar HMD nu a încercat să ascundă cu totul problema și a admis că datele au ajuns în China, doar că nu au fost procesate – asta e ca povestea cu marmota care împletea apă minerală. Că doar ”din greșeală” datele au ajuns în Chine și au stat acolo, pe server, fără ca nimeni să se uite la ele.

Fiecare crede ce vrea, doar că e bine să mai știți și că server-ul unde datele au ajuns este http://zzhc.vnet.cn, ce pare să aparțină unei entități guvernamentale – China Telecom.

HMD ar fi reparat problema printr-un update din februarie, însă e foarte clar că nu este o scăpare ce va fi trecută cu vederea, mai ales din prisma regulamentului GDPR din Europa. Se pare și că organismul finlandez pentru protecția datelor – Data Protection Ombudsman va demara o anchetă în acest caz.

Dacă sunteți (ne)fericitul posesor al unui Nokia 7 Plus, atunci mergeți în setări și verificați dacă aveți cel mai nou patch instalat: “Go to Settings > System > About Phone > Scroll down to “Build Number.” Mesajul fericit trebuie să fie versiunea “00WW_3_39B_SP03” sau “00WW_3_22C_SP05” pentru “Build number”.

Altfel aveți încă un model vulnerabil care trimite constant date despre voi în China. Din păcate știu că pe mulți nu îi va deranja problema …

via ARS

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep