HomeMobileAndroidAtentie: aplicatia CamScanner PDF OCR din Play Store, are malware!

Atentie: aplicatia CamScanner PDF OCR din Play Store, are malware!

Aplicația CamScanner pentru Android a fost descoperită ca fiind purtătoare de malware.
Aplicația CamScanner pentru Android a fost descoperită ca fiind purtătoare de malware.

Din păcate Android Play Store rămâne un magazin de aplicații din care niciodată nu poți fi sigur dacă descarci sau nu o aplicație infectată. Și prin intermediul Play Store o grămadă de malware ajunge pe aparatele utilizatorilor fără ca aceștia să își dea seama – noroc cu firmele producătoare de soluții de securitate care ne mai atrag atenția asupra pericolelor.

Cel mai recent incident pe care vreau să vi-l fac cunoscut este legat de aplicația CamScanner OCR PDF (pe care din păcate am recomandat-o și noi), cu peste 100 de milioane de download-uri din Play Store. Aceasta are posibilitatea de a transforma rapid imagini în documente text, folosind tehnologia OCR – chestii care există mult mai bine implementate în soluții precum Microsoft Office Lens de exemplu. Kaspersky a descoperit în CamScanner cod ce permite instalarea de troieni pe aparatele utilizatorilor. Cu toate că drepturile asociate sunt limitate și malware-ul instalat de obicei nu poate face mai mult decât să servească reclame false, problema rămâne și ar fi bine să știți de ea.

Mai mult, problema nu pare să fie a celor ce a dezvoltat CamScanner ci a uneia dintre platformele terțe folosite pentru servirea reclamelor. Chiar și așa, problema rămâne.

După ce Kaspersky a anunțat problema, Google s-a activat și a scos aplicația din Play Store, doar că nu a anunțat și toți utilizatorii de potențialul pericol.

Așa că dacă aveți CamScanner instalat și v-ați trezit cu reclame ciudate, acum știți de unde vine problema. Și aveți opțiunea să dezinstalați aplicația și să vă puneți Office Lens, mai bună și mult mai sigură!

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep