HomeFeaturedFocus5 lucruri PRO Samsung Galaxy Note 10+ si cateva CONTRA

5 lucruri PRO Samsung Galaxy Note 10+ si cateva CONTRA

5 motive PRO Samsung Galaxy Note 10+
5 motive PRO Samsung Galaxy Note 10+

După o săptămână în care am testat intens noul Samsung Galaxy Note 10 Plus (venit în teste prin programul Orange Smartphone Tester) disponibil oferta Orange, sunt în măsură să vă dau 5 motive pentru care vă recomand acest smartphone și câteva pentru care nu. Seria Note 10 este un avans normal, su modificări subtile și opțiuni interesante, care însă sunt departe de a justifica prețul de peste 1000 EUR al acestui smartphone.

Prima dată o să vă spun de ce îl recomand.

1. Aspect, greutate, dimensiune

5 motive PRO Samsung Galaxy Note 10+
5 motive PRO Samsung Galaxy Note 10+

Cu fiecare lansare a seriei Note Samsung reușește să găsească și să finiseze caracteristicile modelelor precedente, oferind fanilor un produs mai elegant și mai atractiv. În cazul lui Galaxy Note 10+, modelul mai mare al seriei Note 10, dimensiunea este principalul atu.

Mi-a plăcut să descopăr că deși vorbim de un smartphone mai mare (are 162.3 x 77.2 x 7.9 mm) decât precedentul Note 9 (161.9 x 76.4 x 8.8 mm), Note 10+ nu pare nici mare și nici greu (are doar 196g în comparație cu Note 9 ce avea 201g). Alături de ecranul mai generos al lui Note 10+ (de 6.8 inci! faă de cei 6.4inci de pe Note 9), regăsim margini curbate și o carcasă mai subțire – cred că de fapt aici este secretul: este mai subțire și asta îl face să fie mai ușor de ținut în mână în ciuda unui display mai mare (într-o carcasă de dimensiuni similare).

Vedeți mai jos Galaxy Note 9 (sus) alături de Samsung Galaxy Note 10+ (jos):

Comparație Note 9 vs Note 10+
Comparație Note 9 vs Note 10+

Marginile carcasei beneficiază de o curbură mai pronunțată și asta duce la o priză mai bună. Dincolo de asta, faptul că Samsung a păstrat fix același design, renunțând însă la jack-ul audio, butonul dedicat Bixby (care acum e și buton de pornire/oprire) și intrducând notch-ul pe display, dau un aspect familiar lui Note 10+. Fanii seriei Note se vor simți în elementul lor, regăsind funcționalitatea familiară și S-Pen-ul fix în aceiași poziție.

DSC_2109

Îmi place foarte mult și finisajul carcasei, mai ales că marginile asociate ieșiturii camerei foto sunt mai mult mai mici decât la generația Note 9.

2. S-Pen cu funcții noi

DSC_2101

A doua schimbare semnificativă față de seria Note 9 este și al doilea motiv pentru care vă recomand NOte 10+: S-Pen-ul poate fi folosit mai eficient, fiind cel mai avansat produs până acum de Samsung. Design-ul este puțin schimbat, însă funcționalitatea este mult crescută: este depășit stadiul în care este folosit strict pentru a scrie/desena și e transformat într-un ”băț” magic, capabil să îți ofere experiențe deosebite.

Faptul că îl poți folosi pe post de click-er pentru prezentări, pornit/oprit aplicații e doar începutul. Așa ceva exista și înainte și am apreciat asta de foarte multe ori, atunci când l-am folosit prin DeX pentru prezentări. Acum însă lucrurile sunt și mai bune: pentru că beneficiază de giroscop, S-Pen-ul poate fi folosit pentru control mai exact. De exemplu alături de camera foto, poate să fie instrumentul de control de la distanță al camerei video pentru pornire/oprire, zoom, schimbarea camerei, declanșarea de poze sau înregistrare video.

Screenshot_20190908-215503_Air command

Mai mult chiar, funcționalitatea de telecomandă poate să fie personalizată în funcție de aplicație – pentru camera foto știe să facă ceva, pentru player-ul audio altceva etc. Chestii care pot fi personalizate.

3. Editorul video încorporat

Samsung a înțeles în sfârșit că e cazul să facă din modelul Note un smartphone care să poată ține piept Apple iPhone și pe zona de creere de conținut. De asta s-a gândit că e momentul să pună în valoare combinația excelentă de resurse hardware: cipset Exynos 9825 cu sistem Octa-core (2×2.73 GHz Mongoose M4 & 2×2.4 GHz Cortex-A75 & 4×1.9 GHz Cortex-A55), Mali-G76 GPU și 12GB RAM plus 256 GB pentru stocare, pe un display remarcabil de 6.8 inci (1440 x 3040 pixeli) și super combinația de camere foto, pentru a permite crearea de conținut video direct pe smartphone. Ani de-a rândul am resimțit acest lips și am fost nevoit să lucrez cu iPhone-ul soției, unde munca de editare/randare a materialelor video se făcea imediat.

1

Cu Note 10+ se deschid oportunități interesante pentru creatorii de conținut video, din acest moment și aparatele Samsung putând fi transformate în mici studiouri de editare video.

Trebuie doar să înregistrați materialul video, să porniți aplicația Gallery și de acolo să apăsați pe icon-ul ce simbolizează în pix. Se deschide interfața aplicației de editare video și se poate începe partea de finisare a filmului: schimbat rezoluția, tempo-ul, inserat capitole etc.

2

Iar la final să se facă randarea propriuzisă.

4. Autonomie

Sunt plăcut impresionat de faptul că în sfârșit Samsung a (re)făcut un Note care să aibă autonomie de o zi. În ultima vreme autonomia a început să devină un criteriu eliminatoriu (bine, după performanță și display) atunci când îmi aleg smartphone-ul și motivul principal pentru care am rămas la Huawei P30 Pro. După experiența cu Note 10+ pot să vă spun că Samsung a înțeles ce e important și a depus eforturi ca să răspundă cererii pieței.

Din acest motiv Note 10+ vine cu o baterie de 4300 mAh, încărcare Fast Charge de 45W (dacă se întâmplă cumva să rămăi fără baterie să poți încărca rapid smarphone-ul) și suport de încărcare wireless Fast Qi/PMA de 15W, inclusiv transformarea în baterie cu reverse wireless charging. Saltul de 300 mAh față de modelul Note 9 nu pare mult, în realitate, ajutat fiind și de optimizarea hardware și software, noul Note 10+ duce liniștit o zi de folosire.

Din ce am putut testa, Galaxy Note 10+ dă un scor de 13 ore și 8 minute în testul de baterie din PC Mark, ceea ce corespunde unei autonomii de 100-0 de 16 ore și 25 de minute.

baterie1baterie2

Iar pe un model de utilizare cu conexiunile WiFi și 4G+ pornite permanent, display-ul la rezoluție maximă setat cu strălucirea pe auto, TuneIn Radio cam 4 ore, Facebook, Twitter și WhatsApp plus email și browsing, Note 10+ încărcat 100% dimineața, m-a dus cu brio până seara unde mai aveam cam 30% pe la ora 23:00.

Așa ceva urmăresc să am pe orice flagship.

5. Samsung Desktop Experience, sau cum faci din smartphone un fel de laptop

Mai jos vedeți Samsung DeX pe Windows 10, rulând pe un MacBook Air de 13 inci:

samsundex

Sunt fanul ideii de DeX – adică Samsung Desktop Experience, prin care poți folosi Note 10+ pe post de laptop. Adică îl iei cu tine, cu toate documentele și aplicațiile utile și oriunde te duci îl transformi rapid în laptop, legându-l la o tastatură, maus și un monitor (care poate fi chiar un Smart TV cu WiFi Direct).

M-am folosit intens de această funcționalitate ori de câte ori plec în concediu: am smartphone-ul la mine, îl leg prin WiFi la un TV smart și am aplicațiile pe un ecran mare. Sau dacă am nevoie de un laptop, scos docking-ul DeX, pun tastatura și mausul și îl leg la TV prin HDMI ca să am o experiență de tip desktop – se folosesc tot aplicațiie Android, într-un shell de tip desktop. Cine nu a experimentat încă așa ceva ar fi bine să o facă, pentru că acesta este viitorul.

Față de Note 9, Galaxy Note 10+ se mișcă mult mai bine în mod DeX, iar în plus colaborarea cu Microsoft în direcția extinderii mobilității face posibil ca nici măcar să nu mai fie nevoie de maus, tastatură și monitor. Dacă ai la îndemână un laptop (al cuiva, nu neapărat al tău că atunci apare o incongruență), poți lega Note 10+ cu cablul USB Type-C, instalezi DeX app pentru Windows (sau MacOS!) și lansezi pe ecran o fereastră DeX în care ai acces la sistemul de operare și aplicațiile/fișierele de pe smartphone, putând lucra liniștit direct pe smartphone.

Văd extrem de utilă ideea de DeX pe monitor/TV cu docking DeX, îmi scapă motivul pentru care ai vrea să ai după tine laptop-ul și de el să legi Note 10+ ca să lucrezi pe el. Probabil că dincolo de parteneriatul strategic cu Microsoft există și o motivație reală, eu încă nu am descoperit-o.

Revenind, DeX pe Note 10+ merge superb și mă bucur că Samsung nu renunță la treaba asta. Combinația de smartphone, tastatură, maus, monitor și docking sunt chestii de care ne vom apropia în perioada următoare.

Însă, am un mare regret: la începutul anului am început să mă joc cu Linux on DeX pe Note 9 și mi-a plăcut foarte mult: o versiune de Ubuntu Linux, compilată pentru ARM64 putea fi instalată din Play Store și folosită atunci când legai smartphone-ul de maus, tastatură, monitor, oferindu-ți cu adevărat accesul la un sistem de operare construit pentru desktop. Pe Note 10+ suportul nu există (încă) și e lesne de înțeles de ce: colaborarea strategică cu Microsoft a interzis asta. E mare păcat pentru că sunt sigur că noua configurație hardware cu 12GB RAM, 256GB pentru stocare și un procesor mult mai rapid, ar fi oferit o performanță excelentă și ar fi deshis orizonturi noi, inclusiv în zona de development.

Și câteva motive CONTRA

Pentru toate motivele de mai sus (plus display, cameră foto, senzor de amprentă în ecran, introducerea senzorului de scanare 3D) cred că Galaxy Note 10+ este un smartphone bun, ce merită luat în considerare pentru o achiziție. Însă, trebuie să știți și motivele pentru care ar trebui să stați departe de el. Nu sunt foarte multe, doar că sunt semnificative.

Primul ar fi prețul: pentru 1200 EUR, preț mai mare decât al unui laptop performant (MacBook Air de exemplu) ar fi trebuit să nu aibă niciun fel de minusuri. Varianta cea mai bună ar fi să îl luați împreună cu un abonament (Orange are aici oferta) șia atunci combinația ar fi mai eficientă.

Pe perioada testării am observat inconsistențe la nivel software: luminozitatea fluctuează prea tare și am fost neplăcut surprins că în soare puternic se comportă mai slab decât Note 9, poate și din cauza faptului că vine implicit cu o folie de protecție:

Display: comparație între Note 9 (stânga) și Note 10+ (dreapta).
Display: comparație între Note 9 (stânga) și Note 10+ (dreapta).

Și o comportare similară am observat vizavi de sunet: în difuzor și pe bluetooth am avut oscilații legate nivelul sunetului pe redarea multimedia. Bănuiesc că e ceva software, nu am avut timp să investighez prea mult, însă s-a păstrat și după cel mai recent update de securitate cu Android de septembrie.

Cu asta sper că v-am ajutat să vă faceți o idee mai clară despre ce este Samsung Galaxy Note 10+ și dacă merită investiția. Mai multe o să spun când public review-ul complet.

 

PS: recomandare de huse pentru Samsung Galaxy Note 10+.

Până atunci mai am un singur lucru de spus: pentru că arată foarte bine ar fi păcat să nu îl protejați cu o husă. Iar ca să pot să vă fac niște sugestii am cerut câteva modele de huse Samsung Galaxy Note 10+ de la partenerul nostru MobileDirect.ro.

DSC_2046

Mi-a plăcut mult cea originală, Silicone Cover Silver EF. Se montează extrem de ușor.

DSC_2055La fel și cea de tip cover, cu smart display :

DSC_2069

Iar din seria CUBZ mi-a sărit în ochi modelul rugged, Hybrid Shell.

DSC_2065

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep