HomeMobileAndroidHuawei (inca) spera sa vanda 20 de milioane de Mate 30, pentru...

Huawei (inca) spera sa vanda 20 de milioane de Mate 30, pentru asta va debloca bootloader-ul

Huawei a lansat seria Mate 30, dar fără integrarea serviciilor Google, lucru ce va afecta grav vânzările.

Lasnsarea seriei Mate 30 de săptămâna trecută ne-a arătat că Huawei, în ciuda problemelor pe care le are cu guvernul SUA, e hotărâtă să meargă înainte și să încerce să găsească o cale prin care să își continue ascensiunea (încetinită masiv în ultimele luni) pe piața Android. Este o aventură extrem de grea pentru că în ciuda unui hardware excelent și a unui design interesant, smartphone-urile sale se vând în primul rând datorită existenței Android și integrării serviciilor Google Play care permit accesul facil la GMAIL, YouTube, Chrome, Calendar, Google Docs.

Faptul că guvernul SUA a blocat colaborarea Huawei cu Google înseamnă că seria Mate 30 a fost lansată cu un Android Open Source (ceea ce nu e rău deloc) și interefața clasică deja EMUI 10, dar căruia îi lipsesc serviciile Google. Pentru un entuziast, lipsa serviciilor Google nu este deloc o problemă, e mai degrabă o oportunitate de a ieși din plasa Google, însă treaba asta nu e deloc la îndemână pentru marea masă de utilizatori. Pentru că fără serviciile Google Play preinstalate nu e posibil să pui Play Store sau să lansezi YouTube, chiar dacă faci rost de pachetul APK de undeva. El pur și simplu nu va funcționa pentru că nu are drepturi suficiente de acces pe smartphone.

E nevoie de ceva mai mult decât de un simplu download și instalare de APK pentru ca lucrurile să funcționeze cum trebuie – în esență e nevoie de instalarea unui ROM terț, care să aibă serviciile Play Store active. Iar pentru asta e nevoie ca bootloader-ul să fie deblocat.

Exact așa cum am spus cu mult timp în urmă, Huawei nu are altă șansă decât să ofere posibilitatea de a debloca bootloader-ul pe Mate 30 (și probabil și modelele P20/P30) ca să mențină atenția entuziaștilor. Și va trebui să vină cu o soluție simplă, accesibilă tuturor dacă vrea să nu țină seria Mate 30 doar ca o lansare în care a vorbit 2 ore despre capabilitățile camerei foto și nu despre un smartphone.

Richard Yu, șeful Huawei, a declarat după lansarea seriei Mate 30 că va reveni asupra deciziei de a limita deblocarea bootloader-ului în ideea că trebuie menținută securitatea aparatelor, dat fiind că situația actuală o impune. Utilizatorii au nevoie de libertate (acum, când nu pot să fie legați forțat de Google e nevoie de libertate!?) ca să își personalizeze după cum au chef aparatele, așa că Huawei o să le ofere asta.

În mod ironic, exact motivul pentru care Huawei a limitat (probabil în colaborare cu Google) opțiunile de deblocare a bootloader-elor și instalare de ROM-uri Android terțe (unele fără aplicațiile Google atât de adânc legate) este exact cel care duce la această schimbare radicală de paradigmă: Huawei are nevoie să vândă seria Mate 30 și își dă seama că fără Google Play Services (incluzând aici și Play Store) are mici șanse să facă asta. Iar ținta propusă de 20 milioane de unități e un obiectiv extrem de îndepărtat mai ales că nu avem încă nicio dată oficială de lansare. Părerea mea este că încă se negociază și dacă lucrurile se îndreaptă atunci Mate 30 vine cu serviciile Play Store iar Huawei încă mai speră în așa ceva.

Huawei nu e singura companie care a ajuns în situația asta: Amazon a vândut aparatele Fire fără Google Play, Nokia le fel. Teoretic se poate și mie mi-ar plăcea să văd Huawei așege să continue pe direcția Android Open Source și că investește în dezvoltarea unui ecosistem care să permită utilizatorilor să nu mai fie atât de strâns legați (și monitorizați) de Google.

Pe de altă parte, Microsoft a pierdut cu Windows Mobile exact din acest motiv: lipsa integrării cu serviciile Google. Doar că aici a fost rea voință din partea Google, lucru care nu se întâmplă acum.

Problema cea mai mare este că din acest război SUA/CHINA în care Huawei e prinsă la mijloc are de suferit piața de Android iar singurii care câștigă sunt Samsung și Apple.

via AA

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

3 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep