HomeMobileiOSTOP 10 noutati din iOS 13

TOP 10 noutati din iOS 13

iOS 13 e disponibil din această seară publicului larg aducând multe schimbări de interfață și funcționalitate.
iOS 13 e disponibil din această seară publicului larg aducând multe schimbări de interfață și funcționalitate.

În seara asta noul iOS 13 a devenit disponibil pentru toată lumea, inclusiv în România. Vedeți care sunt cele mai interesante și utile 10 noi funcții și decideți dacă merită să faceți upgrade-ul!

După mai bine de 3 luni de testare în stadiul beta Apple a lansat azi iOS 13 către publicul larg. Ca de obicei, multă vâlvă în jurul noului sistem de operare de smartphone, mai ales pentru faptul că au fost (în sfârșit!) introduse multe dintre elementele cerute frecvent de utilizatori.

Pachetul iOS 13 e măricel – aproape 3GB și o să vă ia ceva până se descarcă. Și după asta o să mai așteptați încă vreo 10-15 minute până când e decomprimat și pregătit pentru instalare – partea bună e că instalarea propriu-zisă durează doar câteva minute.

Ce aparate primesc iOS 13?

Înainte să discutăm ce aduce nou iOS 13 vreau să vă spun care sunt aparatele compatibile ce vor putea instala noul sistem de operare de la Apple.

iPhoneiPad
iPhone XS
iPhone XS Max
iPhone XR
iPhone X
iPhone 8
iPhone 8 Plus
iPhone 7
iPhone 7 Plus
iPhone 6S
iPhone 6S Plus
iPhone SE
12.9 iPad Pro
11 inch iPad Pro
10.5 iPad Pro
9.7 inch iPad Pro
iPad (generația 6)
iPad (generația 5)
iPad Mini (generația 5)
iPad Mini 4
iPad Air (generația 3)
iPad Air 2
iPod Touch (generația 7)

Practic, ultimele 5 modele de iPhone sunt eligibile pentru upgrade, chestie pe care nu o să o vedeți niciodată pe Android, indiferent dacă vorbim de Samsung, Google sau Huawei. Țineți minte asta atunci când vă decideți asupra unui nou smartphone!

Dar haideți să nu mai pierdem timpul și să discutăm noutățile pe rând:

1.Dark Mode

Sau mai bine spus, modul de folosire a sistemului de operare cu fundal negru – pentru un contrast mai bun și pentru a extinde durata de viață a bateriei. Apple a lucrat mult până să îl lanseze, acum a venit și arată interesant.

Noua interfață poate fi activată automat (Settings, Display & Brightness) de la apus până la răsărit, sau să fie cea standard, folosită mereu.

2.Photos

Aplicația de Photos pentru managementul pozelor are o nouă interfață, mai intuitivă, făcută să ajute utilizatorul să (re)descopere momente importante. De exemplu opțiunea ”On this day”, similară cu cea de pe Facebook, o să vă prezinte poze făcute cu mult timp în urmă, în aceiași zi din anii precedenți.

3.Camera

Cu iOS 13 Camera a primit la rândul ei câteva elemente de noutate pe care nu le veți descoperi chiar de la început. De exemplu e permis să ajustați intensitatea luminii pentru pozele Portrait, opțiune despre care Apple ne spune că va ajuta la imortalizarea unor culori mai naturale pentru piele, ochi și chiar să deschidă imaginea per ansamblu. Iar dacă aveți un iPhone XR sau mai nou, veți descoperi și efectul High-Key Light Mono.

4.Messages

Câteva chestii noi schimbate și în aplicația Messages – una dintre ele este posibilitatea de a trimite rapid prietenilor detaliile legate de nume și fotografia de profil. Asta se întâmplă atunci când porniți prima dată o sesiune de chat cu o anumită persoană. Peste asta puneți o grămadă de Emoji, Animoji, inclusiv povestea cu Emoji stickers.

5.Health

Aplicația Health are și ea multe schimbări, majoritatea fiind concepute să fie puse în valoare de un Apple Watch. Femeile au acum opțiuni de monitorizare a menstruației, predicții pentru perioada de fertilitate, notificări etc. Noua fereastră Summary prezintă detalii importante, alerte ce pot ajuta la obținerea unei imagini mai clare asupra stării de sănătate.

6.Quick path keyboard – sau mai bine spus, Swype

Tastatura din iOS are acum opțiuni de swype.

După ani buni în care Apple s-a opus schimbării, doar pentru că nu a venit din partea sa, iOS 13 primește suportul pentru opțiuni swype direct în tastatura Apple. Așa că nu mai trebuie să instalați tastaturi terțe (Swype-ul Microsoft are de pierdut) ca să beneficiați de această facilitate.

QuickPath keyboard, că așa se numește facilitatea, permite să scrieți cuvinte fără să mai ridicați degetul de pe ecran, legând literele între ele.

7.Privacy

Intimitate pe românește. Multe chestii puternice de protecție a intimității au fost aduse pe iOS 13 și ăsta e un lucru extrem de bun. A condus chiar la descoperirea faptului că Facebook și-a făcut de cap multă vreme, activând Bluetooth-ul și încercând să detecteze locația și persoanele cu care ne interesectăm zilnic, pentru a putea face mai simplu corelații.

În iOS 13 e mai ușor de monitorizat ce face fiecare aplicație în fundal și e mult mai simplu de blocat accesul la anumite funcții ce nu ar trebui accesate (locație, contacte, poze etc.).

8.Performanță

Ca de obicei, Apple ne spune că noul sistem de operare este cel mai bun și cel mai rapid de până acum. Dacă ar fi așa, iOS 13 ar trebui să se miște instant și să facă lucruri fără ca noi să îi spunem – și nu e chiar așa. Da, sunt ceva schimbări, mă îndoiesc că le veți sesiza curând. Și asta în condițiile în care Apple spune că aplicațiile ar trebui să pornească în jumătate din timpul necesar pe iOS 12 și că Face ID e mai rapid cu 30%.

Însă, chestii bune sunt multe. Una dintre ele este că aplicațiile sunt mai mici, la fel și dimensiunea pachetelor de update.

9.Apple Arcade

Suportul pentru noul serviciu Apple Arcade e prezent în iOS 13 – ăla pentru care veți plăti 4.99 USD lunar și veți avea acces la o colecție exclusivă de jocuri. Și odată cu asta, Arcade vă va permite să vă jucați pe iPhone folosind un controller de Xbox sau PlayStation. Chestie foarte faină dacă ați dat 800 EUR (sau și mai mult) pe un iPhone ca să îl folosiți la jocuri.

10.Alarme

Nu în ultimul rând, iOS 13 vine cu un sistem mai optimizat pentru alarme și notificări, pentru a ajuta omul modern să își țină o evidență mai bună a timpului. Siri vă sugerează alarmele, așa că îl puteți folosi fără opreliști să mai adăugați sau scoateți dacă agenda e prea goală sau din contră, prea încărcată.

Noul sistem de remindere din iOS 13 permite atașarea de liste smart sau documente.

Unii vor găsi utilă posibilitatea de a atașa diverse elemente unui reminder, de la documente și până la liste sau opțiuni de automatizare.

Dincolo de toate acestea iOS 13 mai are multe alte noutăți ascunse. Evident, unele vor fi utile, altele mai puțin. Dacă aveți timp și chef, parcurgeți lista completă publicată de Apple pe site urmând link-ul de aici.

Partea proastă este că degeaba vă bucurați că a venit iOS 13 pentru că Apple nu și-a schimbat năravul și face testarea pe spinarea utilizatorilor – așa că pe 30 septembrie e anunțat deja primul update de iOS 13.1, unde printre altele vor fi readuse niște funcții scoase în perioada de testare – Shortcuts Automation, Audio Sharing și Share ETA în Maps. Sper ca până atunci să nu aveți probleme majore.

Spor la update!

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep