HomeFeaturedFocusO parere despre robotul de aspirare Samsung Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS)

O parere despre robotul de aspirare Samsung Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS)

Samsung Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS)
Samsung Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS)

Ce este și ce poate face robotul de aspirare Samsung Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS)? În cele ce urmează veți afla părerea mea despre el.

Îmi aduc aminte că primul contact cu un robot de aspirare l-am avut acum 8 ani, tot cu un produs Samsung. Se întâmpla pe vremea când eram încă la CHIP și acest gen de dispozitive pentru smart home abia își făceau apariția pe piață. La vremea respectivă spuneam că vorbim despre un gadget interesant, ce merită avut prin casă atâta vreme cât nu ne deranjează să cheltuim pe el o sumă frumușică.

În primăvara acestui an, ce am vorbit despre Samsung SmartThings, am primit mai multe întrebări legate de oportunitatea folosirii unui robot de aspirare smart, capabil să se intereconecteze în platforma SmartThings și dacă se poate, cu asistenții de la Google, Amazon, Apple și/sau Microsoft. Cum subiectul mi se pare pe val, am apelat din nou la Samsung România și am avut ocazia să testez robotul Samsung Navibot VR20M707HWS/GE, 130W. Ce a ieșit, vedeți în cele ce urmează.

Am împărțit review-ul în patru secțiuni pe care le consider relevante în procesul de alegere/achiziție a unui robot de aspirare. Încă de la început trebuie să vă spun că dacă sperați că în urma achiziției unui robot smart, indiferent care va fi el, veți scăpa de necesitatea de a face curățenie prin casă, vă înșelați. Încă nu suntem acolo cu tehnologia, însă ajută foarte mult în anumit condiții. Și nu le pun cu steluță, pentru că trebuie să le cunoașteți în detaliu înainte de a vă arunca să cumpărați un astfel de aparat.

1. Construcție, instalare și configurare

Samsung Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS)

Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS) este un robot smart din oferta Samsung, echipat cu conexiune WiFi, telecomandă, stația de încărcare și un modul de tip gardian, folosit pentru a restrânge voit aria de acțiune a robotului.

Samsung Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS)
Stația de încărcare pentru Samsung Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS)

Construcția e clasică pentru un astfel de dispozitiv: un aspect rotunjit, cu o parte frontală dotată cu o bordură de cauciuc, făcută să reziste impactului cu diferitele obiecte pe care le va întâlni prin casă în procesul de curățare. Carcasa este de plastic, cu finisaje interesante. După cum se poate vedea în imaginea de mai jos, partea din față este plată, cu margini la 90 de grade, construcție special creată pentru a permite ”lipirea” de marginile pereților și aspirarea în condiții optime.

DSC_2326

În zona superioară Navibot are slot-ul de acces la zona de depozitare a prafului și display-ul pe care vedem detaliile de funcționare, plus butoanele (standard) touch de control – pornire/oprire, home.

Samsung Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS)
Butoanele touch de control pentru Samsung Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS).

Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS) nu are săculeți pentru depozitarea prafului, în locul acesta fiind un recipient din plastic, dotat la intrare cu un filtru de praf, a cărui menire este să țină în interior tot ceea ce este colectat de jos, în urma folosirii.

Samsung Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS)
Rezervorul de colectare a prafului de pe Samsung Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS).

Dedesubt, Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS) are cele două roți propulsoare și mai multe rotițe pentru direcționare plus sistemul de colectare a prafului. Atât rotițele cât și palele sistemului de colectare sunt din cauciuc cu o aderență bună.

Samsung Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS)
Samsung Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS): roțile și sistemul de aspirare.

Cum se pornește Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS)?

După ce este scos din cutie și asamblat, Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS) poate fi pus direct în funcțiune prin conectarea stației de încărcare la priză și poziționarea robotului cu cei doi conectori de dedesubt, peste cei ai stației de încăracare. Dacă bateria este suficient de încărcată, puteți porni procesul de curățare fie prin apăsarea butonului dedicat de pe telecomandă, fie prin apăsarea butonului touch de pe robot.

Samsung Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS)
Samsung Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS): stația de ”pază” și telecomanda.

El va porni și va începe să exploreze casa și în același timp să curețe. Din acest moment lucrurile devin interesante.

2. Eficiență

Samsung Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS)
Samsung Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS) poate intra și sub mobilă.

Odată pornit procesul de curățare, robotul Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS) își va începe treaba. Algoritmul său e unul clasic: merge înainte până când senzorul său detectează un obiect, moment în care se oprește și se va întoarce către dreapta. Dacă și acolo găsește un obstacol se va retrage puțin și va relua procesul. În cazul în care există mai multe tentative nereușite de trecere, va schimba strategia și se va retrage mai mult.

Robotul e smart, dar nu atât pe cât am crede. Sunt câțiva factori care au un impact negativ asupra eficienței de acoperire a zonei de curățare și ar fi bine ca atunci când porniți robotul să fiți siguri că îndepărtați cât mai mulți dintre ei.

Factori care îngreunează procesul de acoperire a zonei de curățare:

OBSTACOLE: încercați ca ori de câte ori folosiți un robot de aspirare să ridicați de pe jos toate obiectele care de obicei stau de pe jos, de la jucăriile copiilor și până la papuci sau animale de casă. Aspiratorul știe să ocolească picioarele meselor și ale scaunelor, doar că evitarea lor nu este neapărat un proces ordonat și s-ar putea să mai scape zone de curățare. Pentru o funcționare optimă e indicat să ridicați cam tot ce aveți pe jos.

DENIVELĂRI: în principiu Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS) poate trece peste obstacole ce au până la 0.5 cm înălțime datorită roților înalte și a unui sistem de ridicare prezent pe aspirator. Asta nu înseamnă că va curăța foarte bine și zonele adiacente – o să vedeți că rămân urme fix în zona de trecere între două denivelări. Aici includ și covoarele sau preșurile pe care le aveți prin casă. De cele mai multe ori va putea trece peste ele prin încercări repetate, chestie care o să aibă impact asupra autonomiei.

ZONE ÎNGUSTE: cu cât aveț mai multe zone înguste prin casă cu atât eficiența de curățare va scădea pentru că nu e sigur că Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS) va putea trece de ele sau prin ele. Încercați să lăsați spațiu suficient între ele, cel puțin cât e lățimea robotului. Totodată, dacă spațiul de sub dulapuri sau alte obiecte pe care le întâlnește în cale este suficient de înalt, va putea să intre sub ele și să își facă treaba – eu am avut noroc și mobila de bucătărie a fost construită la înălțimea perfectă pentru ca Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS) să poată intra și curăța.

TRASEE ÎNTORTOCHEATE: dacă zona pe care vreți să o curățați este întortocheată, șansele ca robotul de aspirare să treacă prin toate scad semnificativ și aici nu prea aveți ce face decât să activați programul de curățare manuală.

TIPUL DE SUPRAFAȚĂ: suprafața peste care trece și pe care încearcă să o curețe este un alt factor determinant vizavi de eficiență. Funcționează foarte bine pe parchet/gresie și are rezultate mulțumitoare pe covor/mochetă – nu și pe cele cu fir lung. Știe să detecteze automat suprața și să își sporească puterea pentru a curăța mai bine.

Samsung Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS)
Samsung Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS) are un sistem cu suspensie pentru roți și se poate ridica pentru a evita obstacolele.

Când toate cele de mai sus sunt rezolvate apar condițiile cele mai bune de funcționare pentru Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS). Acesta are trei zone de putere de aspirare, de la cel mai puternic (indicat să fie folosit pentru covoare/preșuri), la cel mediu și cel silențios, dedicate suprafețelor plane de tip parchet/gresie.

Folosirea pe putere maximă, într-o zonă deschisă, permite o autonomie de aproximativ 15 minute. Puterea medie aproape dublează autonomia iar setarea quiet (silențioasă) poate permite și până la 45 de minute de curățare, cu o baterie complet încărcată.

Robotul știe să se ducă singur la stație și să se reîncarce atunci când detectează că autonomia este pe terminate.

Cât de eficient este? Eu l-am folosit în casă, unde în proporție de 90% am parchet/gresie și am fost mulțumit de cum curăța zonele netede. Programat să plece singur o dată pe zi, strânge cantități impresionate de praf (deh, stau în Brașov, unul dintre cele mai poluate orașe ale țării, unde praful este omniprezent prin grija autorităților care au dat liber la construcții și nu se îngrijesc de respectarea normelor anti poluare). Folosit în acest fel, se crește semnificativ perioada între două sesiuni de curățenie intensă.

Pe parchet/gresie face o treabă foarte bună, cu o acoperire și eficiență ridicată. Pe covor/mochetă situația nu e la fel de bună și va fi nevoie fie de mai multe treceri succesive, fie de intervenție cu un aspirator dedicat.

3. Smart robot

Samsung Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS)
Integrarea Samsung Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS) cu Samsung SmartThings.

După cum am spus la începutul articolului, în acest test m-a interesat mai mult zona de smart pentru aspirator și nu neapărat eficiența sa. Îmi e clar că tehnologia de descoperire/memorare a zonelor de curățat și cea de curățare mai au de evoluat. Știu că un robot de aspirare are doar un rol de întreținere.

Însă, partea smart este elementul care îi va atrage pe mulți.

Ce înseamnă însă smart vizavi de Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS)?

Elementele smart asociate robotului Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS) decurg în două direcții: integrarea cu platforma Samsung SmartThings și partea de inteligență asociată procesului de curățare. Să le discutăm pe rând.

Integrarea cu SmartThings

DSC_2343

SmartThings este platforma Samsung creată pentru reunirea tuturor aparatelor inteligente pe care le avem în casă – de la televizor, dispozitive IoT și electrocasnice. Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS) face parte din ultima categorie și poate fi relativ simplu adăugată în SmartThings – se pornește SmartThings și urmărind instrucțiunile de pe ecran se poate adăuga robotul în platformă. Grație conexiuni WiFi (NU merge pe o rețea 5GHz, doar pe cea de 2.4 GHz) aplicația SmartThings poate interacționa cu robotul.

DSC_2340

După adăugarea în Samsung SmartThings elementele funcționale sunt disponibile acolo. Putem porni un proces de curățare, se poate seta puterea de aspirare, crea niște programe de aspirare bazate pe ore. Folosind aplicația se poate porni de la distanță aspiratorul, chestie utilă pentru situațiile în care e nevoie să facem rapid curat prin casă.

DSC_2344

Tot din aplicația SmartThings se poate urmări și starea curentă a robotului – este la încărcat, își face treaba prin casă sau dacă are probleme (a rămas blocat din diferite motive). Dacă cumva rămâne blocat nu prea există modalități de deblocare de la distanță, din păcate.

DSC_2347

Tot din aplicația SmartThings se poate modifica puterea de aspirare. Puteți crea chiar și un program de noapte, cu nivelul setat pe silențios (quiet). Chiar și așa îl veți auzi prin casă și nu cred că este o opțiune fezabilă.

În caz de nevoie puteți să folosiți din SmartThings partea de control manual ce se găsește și pe telcomandă – de cele mai multe ori veți folosi opțiunea Spot, unde spuneți robotului să curețe mai atent o anumită zonă.

Samsung Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS)
Samsung SmartThingș: Istoricul folosirii Samsung Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS).

Și nu în ultimul rând veți putea consulta istoricul de funcționare, inclusiv cu o hartă în care puteți vedea oe unde s-a plimbat roboțelul prin casă.

Mi-ar fi plăcut să văd că pot integra Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS) cu Alexa prin Samsung SmartThings, nu a fost cazul pentru că acest model nu este încă suportat. Cei ce folosesc Google Assistant și au integrat Samsung SmartThings pot să se joace cu niște rutine care să pornească cicluri de curățare.

Acoperirea smart

A doua direcție în care discutăm de partea smart vizavi de Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS) este modul în care știe să detecteze automat suprafețele, să le exploreze și să le curețe. După cum am mai spus deja, dacă nu aveți multe obiecte aruncate pe jos și suprafețele sunt predominant parchet/gresie, își face treaba bine și veți fi mulțumiți. Pot să spun că la mine a acoperit constant peste 95% din suprafață, cu rezultate chiar bune.

Pe de altă parte, dacă prin casă aveți mese, scaune, birouri și o combinație de covoare cu fire lungi, cu denivelări, inteligența robotului nu va fi suficientă ca să își facă bine treaba.

Știe să detecteze automat zona de scări și se va opri automat și va schimba direcția când simte că este pe margine, deci nu trebuie să vă faceți probleme vizavi de treaba asta. În combinație cu dispozitivul special de tip barieră, pot fi excluse anumite zone din casă – practic robotul se opri și întoarce atunci când detectează raza de acțiune a barierei.

4. Concluzie

După ce ajungi să te joci cu un astfel de robot de aspirare o să îți dai seama că viitorul sună bine și că există speranța că la un moment dat nu va mai trebui să îți aloci timp pentru a face curat prin casă. Roboții vor face asta automat.

Doar că nu acum și nu prin locuințele din România. Ca să ai eficiență ai nevoie de spații largi, dacă se poate fără niciun fel de obstacol.

DSC_2320

Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS), folosit zilnic, adună cantități mari de praf. Fiind o mașină, își face treaba fără nazuri și conștiincios – cel mai bine merge când suntem plecați de acasă. În vreo 30-40 de minute poate să curețe o zonă de aproximativ 60 mp, pe nivelul de putere quiet (cel mai mic). În cazul folosirii puterii maxime face și zgomot mult și îi scade semnificativ autonomia, undeva la 15 minute poate. Timpul de încărcare al bateriei este de vreo două ore, însă prin alegerea opțiunii de repetare se poate crea un program prin care să se acopere toată suprafața de curățat prin cicluri repetate de aspirare/încărcare.

Elementele smart sunt minimale și integrate în platforma Samsung SmartThings. Poți controla de la distanță robotul, îi dai drumul prin casă, urmărești stadiul, îl forțezi să plece la încărcat și îi schimbi puterea de aspirare. Poți să creezi un orar de lucru și ai posibilitatea de a consulta cât de bine și-a făcut treaba, toate astea direct de pe smartphone și nu e nevoie să fie unul Samsung.

Mi-ar fi plăcut să meargă și partea de integrarea cu Alexa, atât pe zona de control (să pot crea rutine și da comenzi vocale) cât și în direcția primirii de rapoarte în urma funcționării.

Navibot VR20M707HWS (SR20M707HWS) e un model matur deja de pe piață și mă gândesc că următoarele versiuni vor avea o eficiență crescută și mult mai multe elemente smart.

Merită investiția? Dacă vă numărați printre fanii Samsung ce folosesc platforma SmartThings pentru automatizarea gadget-urilor din casa smart, e o soluție ce merită luată în calcul. La fel și de cei ce vor să aibă opțiunea de control și monitorizare de la distanță pentru un astfel de dispozitiv.

Niciun robot de aspirare, indiferent de producător, nu este în acest moment o soluție excelentă pentru curățenie. Are rolul de întreținere, ceea ce este un argument decisiv pentru unii dintre noi. Însă prețul de 2250 de lei mi se pare puțin cam mare pentru ceea ce oferă în acest moment.

Da, este un excelent gadget pe care merită să îl faceți cadou prietenilor pasionați de tehnologie, aste e sigur.

Informații: Samsung

Preț: aproximativ 2250 de lei

PRO CONTRA
+ dimensiune

 

+ design

+ detecția suprafețelor, a scărilor

+ aspirare bună la colțuri

+ integrare în Samsung SmartThings

– autonomie

 

– preț

– nu se integrează cu Alexa/Siri

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep