HomeFeaturedFocusAplicatia de chat ToTok este de fapt un instrument de monitorizare si...

Aplicatia de chat ToTok este de fapt un instrument de monitorizare si spionaj al Emiratelor Arabe Unite

Atenție! Aplicația de mesagerie ToTok ce a făcut furori în App Store e de fapt o soluție de supraveghere creată de Emiratele Arabe Unite.
Atenție! Aplicația de mesagerie ToTok ce a făcut furori în App Store e de fapt o soluție de supraveghere creată de Emiratele Arabe Unite.

Zilele acestea Apple și Google au scos din magazinele lor de aplicații programul de mesagerie ToTok deoarece acesta a fost identificat ca fiind un instrument de monitorizare în masă, creat de Emiratele Arabe Unite. Prin intermediul aplicației a fost posibilă monitorizarea activităților celor ce au descărcat și folosit aplicația, ne spune New York Times. Din păcate numărul de download-uri a fost de câteva milioane, impactul negativ fiind unul semnificativ – ToTok înregistrând fiecare conversație, mișcare (via GPS), contactele, întâlnirile, sunetele ambientale (preluate prin microfon) și imaginile din jur (preluate prin camera foto). Inițial aplicația a avut succes în Emiratele Arabe Unite, însă de curând a început să fie folosită și în SUA și probabil din cauza asta a fost și detectată și clasificată drept malware.

Mai mult, compania din spatele ToTok este un intermediar pentru DarkMatter, compania de cyberintelligence și hacking din Abu Dhabi, formată din foști angajați NSA și Israelieni. Nici Google și nici Apple nu au comentat pe marginea subiectului, doar au scos aplicația din magazinele lor.

Din păcate, eliminarea din App Store și Play Store nu aduce după sine și dezinstalarea de pe aparatele utilizatorilor, așa că dacă ați apucat să descărcați și să folosiți ToTok să știți despre ce e vorba.

Cum diferă ToTok de aplicația Facebook o să vă întrebați? În esență nu prea mult, că și Facebook face cam același lucru, dar cu aprobarea autorităților americane. O chestie similară s-a întâmplat și cu TikTok, unde americanii s-au activat că spionează, de data asta pentru chinezi, respectiv FaceApp pentru ruși.

Când o aplicație nu e pe placul americanilor, imediat e clasificată drept spyware ce aduce beneficii altora. Dacă aduce beneficii SUA, e în regulă să fie folosită. E chiar recomandat să se facă asta, nu?

Oricum, dincolo de aceste aspecte, reiterez ideea că ar fi bine să vă uitați cu atenție la ce permisiuni au aplicațiile pe care le instalați și folosiți și dacă vi se par suspecte (ex: o aplicație de editare video nu are de ce să ceară accesul la lista de prieteni, sau una de editare foto la microfon) atunci blocați accesul și eventual dezinstalați aplicația.

E mult mai sigur.

via NYT

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep