HomeMobileAndroidIn loc de review: 10 lucruri esentiale pe care trebuie sa le...

In loc de review: 10 lucruri esentiale pe care trebuie sa le stii despre Samsung Galaxy Active2 LTE eSIM

DSC_2643

A trecut o săptămână de când testez pachetul Samsung Galaxy S10 5G și ceasul smart Samsung Galaxy Watch Active2 LTE cu 4G și eSIM în cadrul programului Orange Smartphone Tester și pot să vă spun ce cred despre experiența folosirii unui ceas cu eSIM în România. Doar că spre deosebire de alte situații, cred că e mai indicat ca în loc de review să răspund la întrebările pe care le-am primit de la voi pe marginea subiectului eSIM, smart watch și Number Share și cred că suma răspunsurilor o să vă dea o imagine mai bună a ceea ce este Galaxy Active2 LTE și la ce poate fi el folosit (și la ce nu!).

Haideți să vedem.

1. Ce este Samsung Galaxy Watch Active2 LTE?

După cum se poate observa, Samsung Galaxy Watch Active2 LTE este cel mai nou ceas smart realizat de Samsung, ce are în plus posibilitatea de a fi conectat direct rețeaua Orange, cu funcții complete de voce și date.

DSC_2662

Galaxy Watch Active2 funcționează cu sistemul de operare Tizen și poate fi folosit atât legat prin Bluetooth pe un smartphone, cât și separat cu conectivitate proprie la rețeaua de voce și date a Orange. Watch Active2 beneficiază de toate elementele smart prezente pe modelele anterioare de ceasuri smart de la Samsung plus partea de conectivitate.

2. Ce este eSIM și Number Share la Orange?

DSC_2662

eSIM este o tehnologie nouă care înlocuiește SIM-ul clasic de plastic, cu unul electronic, deja livrat cu dispozitivul. eSIM vine de la ”embedded subscriber identity module” și după cum spuneam, este un cip electronic, în cazul de față inclus în ceasul smart Galaxy Watch Active2 LTE (de aici vine LTE) și care oferă aceiași funcționalitate ca și cea oferită de un SIM clasic, de plastic, pe care îl folosim de 20 de ani.

Fără un SIM de plastic, majoritatea telefoanelor nu pot să fie conectate la rețeaua operatorilor și nici nu pot ști care le este numărul de telefon alocat. La rândul său, operatorul nu știe ce servicii să ofere către telefon. eSIM-ul este varianta electronică a unui SIM, care spre deosebire de un SIM clasic, ce este blocat pe rețeaua unui anumit operator, eSIM-ul din telefoanele și ceasurile smart moderne, poate fă fie rescris de nenumărate ori, fără să îi fie afectată funcționalitatea.

Să fiu mai exact: eSIM-ul este un mic cip din ceas/telefon, în care se scriu detaliile necesare pentru ca dispozitivul să se poată conecta la rețeaua unui operator și acesta din urmă să îl poată identifica și să îi ofere serviciile aferente. Dacă cu un SIM clasic, mutarea în altă rețea de telefonie presupune schimbarea lui fizică, în cazul unui aparat cu eSIM e necesară doar rescrierea infromațiilor din cip.

La ce e bun un eSIM? După cum spuneam, este o tehnologie nouă, de viitor care facilitează folosirea gadget-ului ce are un eSIM (Schimbarea informațiilor din el nu necesită deplasarea la sediul unui operator pentru a ridica un plastic nou, se poate rescrie în câteva secunde). Folosirea unui SIM (microSIM mai exact) presupune spațiu pierdut în smartphone pentru a crea locașul și sistemul de conectare – treaba asta dispare în cazul unui eSIM și permite producătorului să pună în interior chestii mai utile/interesante, cum ar fi o baterie mai mare.

Acum, degeaba ai funcționalitate eSIM pe un gadget (de obicei pe smartphone și/sau smart watch) dacă operatorul la care ai abonamentul de telefonie și servicii de date nu suportă această tehnologie. Orange a anunțat din primăvară că a implementat tehnologia eSIM și a început să ofere funcționalitatea celor ce au smartphone-uri compatibile.

Următorul pas a fost opțiunea de partajare a aceluiași număr de telefon pe mai multe dispozitive, chestie posibilă datorită suportului eSIM care a fost gândit, printre altele, pentru așa ceva. Orange permite asta prin serviciul Number Share (costă 2 EUR pe lună alături de un abonament Orange). După ce este activată opțiunea de Number Share, prin aplicația dedicată (Samsung Wear pentru Galaxy Watch Active2 LTE) se fac setările necesare pentru ca ceasul smart să poată funcționa independent de smartphone și să primească direct apelurile de voce care vin pe numărul de telefon asociat dispozitivului primar (smartphone-ului) sau să beneficieze de accesul la internet prin date mobile (doar 4G).

3. Se poate folosi eSIM și Number Share la Orange, pe un ceas Active2 LTE care nu este cumpărat de la Orange?

Da, se poate, cu condiția ca respectivul ceas să fie achiziționat din România (adică să fie compatibil cu rețeaua Orange România) de la un distribuitor autorizat Samsung. În acest moment funcționalitatea sa este identică cu cea a unui ceas cumpărat direct de la Orange.

4. Ce poți face cu un ceas Samsung Galaxy Watch Active2 LTE?

Dincolo de funcționalitatea clasică a unui ceas smart – afișarea orei, afișarea de notificări, elementele de monitorizare a sănătății (pași, bătăile inimii, detecția automată a mișcării, detecția și monitorizarea somnului), Samsung Galaxy Watch Active2 mai știe multe chestii, unele dintre ele posibile doar cu conectarea prin Bluetooth la smartphone, altele prin aplicații stand alone, ce pot rula fără probleme fără să fie nevoie de prezența ceasului.

O să încep cu lucrurile ce sunt posibile atunci când ceasul funcționează independent de smartphone, cu serviciul Number Share activ:

– primire, inițiere de apeluri: ceasul are microfon și difuzor și poate să fie folosit pentru a primi, iniția apeluri. E interesantă experiența și o văd utilă pentru cazurile în care nu avem telefonul prin preajmă: la alergare, drumeție, în timpul muncii când nu putem ajunge la telefon etc.

– browsing pe internet: da, se poate, deși e cam dificil și nu e ceva ce recomand. Dar pentru situații speciale, folosind browser-ul făcut pe ceasul smart Samsung, puteți naviga pe internet direct de pe ceas.

6

– redare muzică de pe ceas: dacă în prealabil ați încărcat melodii pe ceas, le puteți reda direct în difuzor (sau în căștile pe care le puteți lega direct la ceas) de pe ceas. Excelentă funcționalitate pentru pasionații de drumeție sau activitățile fizice în interior sau exterior.

– vizualizare de filme pe YouTube: și asta e posibil, dar vă consumă rapid bateria. Există mai multe implementări de aplicații care pot să acceseze YouTube și să redea filme pe ecranul ceasului. E recomandat? Dacă nu aveți altă soluție.

9

– obținerea de informații via Bixby. Puteți activa asistentul digital Bixby direct pe ceas și să îl folosiți fie cu comandă vocală (da, se poate face asta) fie cu întrebări scrise (puteți folosi tastatura virtuală sau să scrieți de mână – m-am jucat cu asta și merge binișor).

4

– prognoza meteo. Prin aplicația de vreme a Samsung puteți vedea rapid progoza meteo direct pe ceas.

1

Mai sunt și alte chestii ce pot fi făcute direct de pe ceas, mie cele de mai sus mi s-au părut cele mai relevante.

Dincolo de acestea mai sunt câteva funcționalități ce merg doar prin conectarea prin Bluetooth la telefon.

– instrucțiuni de navigare asistată prin GPS. Merge cu mai multe aplicații, eu am testat cu Here Maps: e însă nevoie de activarea conexiunii GPS (care consumă bateria cu o rată foarte mare) și instalarea Here Maps și pe smartphone.

8

– primirea de notificări SMS, Whatsapp, Messenger etc. cu posibilitatea de răspuns direct de pe ceas. Aveți posibilitatea nu doar să primiți notificările pe ceas, dar și să răspundeți la ele de pe Galaxy Watch Active2. Pentru asta aveți mai multe modalități de a insera răspunsul – prima este folosirea unor șabloane predefinite, a doua să scrieți folosind tastatura virtuală sau opțiunea de recunoaștere a scrisului pe ecran și a treia să folosiți microfonul și să dictați răspunsul dorit.

M-am jucat cu toate și pot să vă spun că merg chiar mai bine decât mă așteptam. Pe măsură ce înveți să te folosești de comenzile vocale și/sau scrisul de mână, lucrurile devin simple.

3

– citit știri/informații utile via Google Assistant. Integrarea Google Assistant de pe smartphone poate fi extinsă și pe ceas.

12

5. Care e autonomia lui Samsung Galaxy Watch Active2 LTE?

Aici lucrurile sunt simple: nu vă faceți iluzii. Dacă folosiți ceasul smart fără GPS activ și legat de smartphone (Samsung Galaxy S10 5G în cazul meu) atunci puteți obține cam 48 de ore de autonomie, plus minus ceva. Chiar și în condiții de stres maxim, cu vorbit la telefon de pe ceas, citit emailuri, preluat majoritarea notificărilor și chiar răspuns la ele.

Când renunțați la legătura cu telefonul și vă bazați pe serviciile LTE prin Number Share și activați și GPS-ul, autonomia scade drastic, eu abia am putut să îl folosesc timp de 24 de ore, în urma unei călătorii spre București.

Ambele configurații active cu monitorizarea permanentă a bătăilor inimii.

6. Poate Samsung Galaxy Active2 să fie folosit în apă?

Da, Samsung Galaxy Active2 LTE poate să fie folosit în apă. El este certificat IP68 pentru apă și praf, așa că îl puteți folosi liniștiți prin ploaie și chiar la bazin/apă (50 de metri și 5 atmosfere). Entuziaștii vor pot chiar încerca să îl ducă în apă sărată – s-ar putea să funcționeze, dar eu nu vă recomand asta. Gândiți-vă că dați pe el aproape 500 EUR, nu îi aruncați pe geam – dacă vreți un ceas care să facă față cu brio în apă sărată, mergeți pe o soluție Garmin Fenix.

DSC_2649

Și încă ceva: ceasul Samsung Galaxy Watch Active2 LTE vine în pachet cu o curea de piele, elegantă. Sunt sigur că nu vreți să o băgați în apă decât în situațiile în care nu aveți de ales. Vestea bună este că se dă ușor jos și puteți să vă cumpărați unele din silicon, mai bine făcute pentru utilizarea extremă.

7. Are Samsung Galaxy Watch Active2 senzor de măsurare a bătăilor inimii?

Da, are. Se află pe spatele ceasului și folosește o tehnologie nouă, mai bună, capabilă să citească mai exact și bătăile inimii și prin noul software, poate să dea și informații legate de nivelul de stres.

DSC_2637

8. Poate să fie schimbat skin-ul implicit de pe fața lui Galaxy Watch Active2?

Da, în Galaxy Store puteți găsi o grămadă de programe care oferă alte modalități de afișare a ceasului și detaliilor importante pe ecranul principal al lui lu Samsung Galaxy Watch Active2. Țineți însă minte că toate informațiile extra pe care le afișați pe ecran, deși vă dau multe detalii utile, au ca dezavantaj scădere autonomiei. Citirea în timp real a datelor de la toți senzorii, interpretarea lor într-o manieră elegantă duc la scăderea (uneori drastică) a autonomiei.

Screenshot_20191208-123530_Watch Active2 PluginScreenshot_20191208-123523_Watch Active2 Plugin

9. Poate fi personalizat aspectul și funcționarea lui Samsung Galaxy Watch Active2 LTE?

Da, chiar foarte mult. DIn interiorul aplicației Samsung Wear, odată ce ați legat ceasul, aveți acces la foarte multe elemente de personalizare – de la luminozitate, culori, ce aplicații apar, ordinea lor, modul de interacțiune etc. Sunt foarte multe setări ce vă stau la dispoziție, inclusiv acțiunile automate ce trebuie executate la apăsarea butoanelor fizice sau la acțiuni touch.

Screenshot_20191208-123608_Watch Active2 Plugin

Screenshot_20191208-123557_Watch Active2 Plugin

10. În cât timp se încarcă Samsung Galaxy Watch Active2 LTE?

Din păcate încărcarea lui Samsung Galaxy Watch Active2 LTE se face prin încărcătorul durează cam 90 de minute de la 10%. E cam multișor, însă partea faină este că am putut să mă folosesc de Wireless PowerShare de pe Samsung Galaxy S10 5G ca să îmi încarc Watch Active2 atunci când a mai fost nevoie de mic spor de autonomie.

DSC_2634

Concluzie: merită investiția în Samsung Galaxy Watch Active2 LTE?

În aceste condiții, merită investiția în Samsung Galaxy Watch Active2? Răspunsul este foarte simplu: dacă vreți un ceas smart capabil să funcționeze cu aplicații proprii atunci da, Active2 este o alegere foarte bună. Și mergeți pe modelul LTE cu Number Share pentru că atunci îl puneți mai bine în valoare și nici nu sunteți legați de smartphone.

Gândiți-vă că puteți pleca fără aveți smartphone-ul la voi (la club, la sport, oriunde altundeva) și puteți fi conectat în continuare la serviciile online.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

2 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep