HomeFeaturedFocusCateva impresii despre Allview Viva Home, o tableta de 17,3 inchi

Cateva impresii despre Allview Viva Home, o tableta de 17,3 inchi

Allview Viva Home

Curiozitatea excesivă m-a făcut să mă bucur destul de mult când am primit la teste Allview Viva Home. Nu am testat până acum tablete mai mari de 11 inchi, iar dispozitivul companiei brașovene propune un ecran de 17,3 inchi. De altfel, piesa de rezistență a lui Allview Viva Home, o tabletă destinată consumatorilor de multimedia, este chiar ecranul.

Ca o scurtă paranteză, prefer să cataloghez acest produs ca fiind o tabletă de dimensiuni mari, deși construcția acestuia (și mai ales dimensiunile) ne duc cu gândul la un sistem all-in-one, cu sistem de operare Android. Totuși, configurația hardware de bază limitează destul de mult activitățile la care Allview Viva Home se prezează, așa că rămânem la zona de tablete. E drept, nu este tocmai un portabil (la dimensiunile generoase se adaugă și o greutate de peste două kilograme), însă aici ajută destul de mult suportul/stativul integrat în construcție într-un mod foarte inteligent.

Allview Viva Home

Până la a trece însă în detaliu la aspectele care mi-au plăcut la această tabletă, dar și la cele la care s-ar mai fi putut lucra, haideți să vedem care este configurația sa. Așadar, lista cu specificații tehnice complete pentru Allview Viva Home.

  • Ecran: IPS LCD
  • Diagonală: 17,3 inchi
  • Rezoluție: 1920 x 1080 pixeli
  • Chipset: MediaTek MT8173
  • Procesor: quad-core, până la 1,55 GHz (Cortex-A53)
  • GPU: Mali-T720
  • Memorie RAM: 2 GB
  • Memorie internă: 32 GB
  • Slot microSD: da, până la 128 GB
  • Cameră foto frontală: 2 megapixeli
  • Sistem de operare: Android 9.0 Pie
  • Acumulator: Li-Po 5000 mAh
  • Altele: difuzoare stero, jack 3,5 mm, Bluetooth 4.0, WLAN (WiFi 802.11 a/b/g/n 5GHz), GPS, telecomandă
  • Dimensiuni: 418,5 x 266,3 x 19,5 mm
  • Greutate: 2018,3 g

Așa cum se poate vedea, o listă de specificații din care se desprinde destul de clar că ecranul este componenta principală (la care nu s-a făcut rabat), iar restul configurației a trecut cumva în plan secund. O listă cu specificații care sunt capabile să ducă la îndeplinire cerințele pe care un utilizator consumator de multimedia le poate avea de la un astfel de produs. Și nu în cele din urmă, o listă cu specificații care trebuie privită prin perspectiva prețului de vânzare. Allview Viva Home costă 999 de lei pe site-ul Allview. Preț în care este inclusă și o telecomandă inteligentă (așa este ea denumită de producător, nu sunt chiar de acord cu terminologia, dar o să revin).

Revenind la partea de construcție a tabletei, avem un soi de inel metalic, foarte bine prins de carcasa tabletei (la rândul ei foarte închegată și din materiale ce par a fi de calitate și suficient de solide). Când ți în mână un produs de peste două kilograme, ai nevoie de o senzație de lucru bine construit, nu de plastic care să scârțâie și să lase impresia de fragilitate. Viva Home se descurcă foarte bine la acest aspect. Iar soluția pentru a fixa produsul este una, așa cum spuneam, foarte inteligentă. Unghiul inelului metalic care va sprijini tableta se poate ajusta în funcție de nevoile utilizatorului.

Este completat la nivel de integrare în construcția dispozitivului de un cerc mai mic, tot metalic, care pare a avea și un rol de cooler, dincolo de intenția grafică. În orice caz, și dacă nu aceasta a fost intenția producătorului, preia într-un mod foarte eficient din căldura pe care o poate genera produsul atunci când este solicitat.

Dincolo de partea de stativ, tot pe spatele tabletei se găsește și toată conectica lui Viva Home. Și aici alternativele sunt destule. Două sloturi USB 2.0, un slot USB 3.0, un slot mini HDMI, unul pentru un jack de 3,5 mm, portul pentru încărcarea tabletei, slotul microSD (care suportă până la 128 GB, conform declarațiilor producătorului), dar și un orificiu pentru resetarea hardware.

Allview Viva Home
Allview Viva Home

Mai există un soi de conector cu patru cinci metalici, care deocamdată nu are vreo utilizare declarată. Semn că, dacă produsul prinde, s-ar putea să primească și alte accesorii dedicate. Poziționarea sa duce cu gândul la o tastatură sau o husă de tip cover, cu tastatură integrată. Deocamdată sunt doar speculațiile mele.

Allview Viva Home

Consider că, alături de construcția solidă, conectica de pe Allview Viva Home este un alt punct pozitiv al acestui dispozitiv.

Cel mai important pentru un produs destinat consumatorilor de conținut multimedia, rămâne ecranul. Iar Viva Home se ține bine și aici. Propune un panel IPS LCD, cu o rezoluție fullHD, suficientă pentru un display de 17,3 inchi. Calitatea imaginii este mulțumitoare, culorile sunt păstrate în limitele normale, fără a fi accentuate suplimentar, contrastul este bun. Cu condiția ca dispozitivul să fie utilizat în interior. Sticla de protecție a ecranului reflectă destul de mult lumina puternică și asta afectează calitatea experienței utilizatorului.

La polul opus, marginile ecranului sunt destul de groase și strică din aspectul general al tabletei. Cred că niște margini mai finuțe ar fi dat mult mai bine.

Allview Viva Home

Tot pentru conținutul multimedia este destul de importantă și partea de sunet. Cele două difuzoare de pe spatele tabletei asigură un sunet suficient pentru o cameră chiar și de dimensiuni peste medie. Nu excelează în zona de bas, dar Viva Home nu este un instrument menit să facă atmosferă la o petrecere. Jack-ul de 3,5 mm permite însă conectarea unui sistem de sunet extern, pentru cei cu pretenții ceva mai ridicate în această direcție. Mie mi s-au părut suficiente cele două difuzoare.

Allview Viva Home

Nici autonomia nu m-a dezamăgit, deși un astfel de produs, care nu este ultra-portabil, va sta într-un loc și va putea beneficia astfel de conectarea încărcătorului. Am preferat să testez și autonomia și am lăsat tableta să ruleze în full screed stream-ul TV live al celor de la Digi24, cu sunetul pornit, cu luminozitatea ecranului la maxim și cu bateria încărcată complet. Patru ore și 22 de minute au trecut până când Viva Home s-a stins, ceea ce mie mi se pare o performanță frumoasă. Mai ales pentru un acumulator care pare cam mic pentru un produs atât de mare.

O altă bilă albă merge în zona de sistem de operare. Cei de la Allview au ales să lase Android-ul 9.0 Pie curat, fără să intervină asupra sa aproape deloc. Este mare lucru, într-o piață plină de interfețe personalizate și de bloatware inutil.

În talerul opus al balanței, cu aspectele care nu mi-au plăcut, sau la care s-ar mai fi putut lucra, am plasat deja marginile generoase ale ecranului.

Însă cea mai deranjantă pare să fie combinația de chipset de generație veche (MediaTek MT8173), cu procesor quad-core (ceva destul de greu de găsit în 2019), cu un GPU slab, dar și cu o memorie RAM sub-dimensionată, de doar 2 GB.

Acest schelet hardware își arată limitările. Tableta răspunde uneori greoi la comenzi, iar de jucat pe ea, cam iese din discuție, mai ales dacă vorbim despre titluri ceva mai pretențioase. Și e păcat, pentru că un astfel de ecran te cheamă parcă și în zona de gaming.

Allview Viva Home

De altfel, am încercat testul de performanță standard, AnTuTu Benchmark, însă secțiunea de GPU nu poate fi parcursă și este sărită. Practic, aplicația nu punctează GPU-ul dispozitivului.

Am încercat de mai multe ori, am crezut că este o problemă punctuală, am dezinstalat și apoi reinstalat aplicația, dar rezultatul a fost mai mereu același. Apoi am văzut că și alți colegi au avut aceeași problemă. Vă las mai jos și un clip video cu Allview Viva Home rulând AnTuTu Benchmark.

M-a dezamăgit puțin și camera foto frontală, destinată apelurilor video. Cei 2 megapixeli nu reușesc o imagine bună nici în condiții foarte bune de luminozitate. Înțeleg lipsa senzorului foto de pe spate (cel care de cele mai multe ori este cel principal). Este greu să faci poze cu un dispozitiv de asemenea dimensiuni și cu o asemenea greutate. Însă ea ar fi trebuit să fie suplinită de o cameră foto frontală ceva mai potentă. Mai ales că zona de apeluri video este una în care Viva Home țintește.

De altfel, deși îi poți conecta o tastatură și un mouse (prin slot-urile USB), experiența transformării în sistem all-in-one este limitată de posibilitățile hardware. Iar zona de apeluri video, funcționează și ea în cadrul acestor limitări. De aici și tentația mea (pe care am și pus-o în practică) de a privi Viva Home ca pe un dispozitiv multimedia/smart TV Android portabil, mai mult decât ca pe un sistem all-in-one.

Și dacă am pomenit de conectarea unei tastaturi și a unui mouse, mă opresc puțin și asupra telecomenzii. Acțiunile la care se dovedește utilă sunt limitate și funcționalitatea acesteia nu este chiar cum mă așteptam. Îți permite controlul de la distanță al volumului, accesarea butoanelor de pe tastatură (back, home), dar partea de cursor este una destul de rudimentară. Practic poți mișca cursorul cu ajutorul săgeților, până la poziționarea dorită. Mă așteptam la o experiență de genul Magic Remote de la LG. Nu a fost deloc cazul.

În plus, am constatat că odată conectată telecomanda, printr-un mic dongle USB, nu mai poate fi activată tastatura software pe display. Poate că este doar un bug punctual, așa că nu insist. E drept, telecomanda are un buton pentru comenzi vocale prin Google Assistant și chiar funcționează, dar cu limitările impuse de această aplicație.

Tot printre chestiile care nu mi-au plăcut se numără și greutatea produsului. Peste două kilograme este parcă prea mult, pentru un dispozitiv care este, practic, doar un ecran. Sunt laptop-uri care au și jumătate din această greutate. E drept, nu ar trebui să conteze foarte mult, pentru că nu este genul de device pe care să îl plimbi peste tot după tine, dar sunt momente în care te incomodează.

În rest, nu am ce să îi reproșez. Oricum, este important să evaluați acest produs, cu bune și cu rele (așa cum am reușit eu să le expun), prin perspectiva prețului. Practic, un smart TV cu Android, pe care să îl poți purta prin casă, în funcție de nevoile utilizatorului, cu o diagonală de 17,3 inchi și cu telecomandă inteligentă, la 999 de lei, cred eu că reprezintă o afacere bună. Și, cu o conexiune wireless bună, poți găsi suficiente canale TV care emit și stream live. Luați aici în calcul și eliminarea cablului TV care de cele mai multe ori este destul de inestetic prin camerele locuințelor.

Plus că poți conecta un mediu de stocare extern, cu filme, seriale și conținut pentru toate gusturile. Aici depinde mult de fiecare utilizator. Adăugați și libertatea permisă de Android (cu bune, dar și cu rele) în instalarea de aplicații și aveți o arie mult mai mare de utilizare decât la un televizor clasic.

Allview Viva Home

În fond, decizia finală vă aparține, trebuie doar să analizați bine toate opțiunile.

Eu cred că Allview Viva Home este cu siguranță un produs care trebuie luat în considerare în această analiză. Un device care își poate găsi ușor locul într-o locuință (de la garsonieră și până la casă cu etaj) și care poate fi folosit în diferite activități, la care poate nici nu v-ați fi gândit până când veți interacționa cu el.  

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep