HomeMobileAndroidCum rezolvi problema de sincronizare a datelor de pe Huawei Watch GT...

Cum rezolvi problema de sincronizare a datelor de pe Huawei Watch GT dupa 1 ianuarie 2020, primul semn ca Huawei se departeaza de Google

De la 1 ianuarie 2020 utilizatorii ceasurilor Huawei Wtach GT s-au trezit în situația în care datele despre analiza somnului nu se mai pot sincroniza în aplicația de smartphone. Este primul semn că Huawei vrea să se îndepărteze de Google!
De la 1 ianuarie 2020 utilizatorii ceasurilor Huawei Wtach GT s-au trezit în situația în care datele despre analiza somnului nu se mai pot sincroniza în aplicația de smartphone. Este primul semn că Huawei vrea să se îndepărteze de Google!

Utilizatorilor ceasurilor smart Huawei Watch GT s-au trezit că după 1 ianuarie 2020, datele legate despre analiza somnului nu mai pot fi sincronizate în aplicația de smartphone (Android). Nici după mai multe resetări alea ceasului și verificarea disponibilității de update-uri în Play Store, situația nu s-a remediat.

De la 1 ianuarie 2020 aplicația Health de pe Huawei P30 Pro nu mai sincronizează corect datele legate de analiza somnului.

Ea are însă o soluție banală: update-ul aplicației Health (la versiunea 10.0.2.519) direct din App Gallery a Huawei, preinstalată pe smartphone-urile Android și nu din Play Store. E simplu și situația se rezolvă instant, după actualizarea Health și resincronizarea ceasului, datele apar corect în aplicație, ele nu sunt pierdute.

După actualizarea Health din App Gallery, datele legate de analiza somnului apar corect.

Vă veți întreba firesc ce se întâmplă? E vreo problemă legată de anul 2020? S-a ”stricat” aplicația Health?

Îmi e greu să cred că cei care au scris codul pentru Health au scăpat un bug legat de anul 2020 – nu prea există niciun fel de eroare de coding generală care să inducă așa ceva, prin urmare singura explicație pe care o am în acest moment (și poate mă înșel) este că Huawei s-a folosit de acest moment pentru a încerca să vadă cum reacționează utilizatorii care sunt ”obligați” să folosească App Gallery în locul Play Store pentru update.

De ce?

Explicația e puțin mai largă. După problemele cu guvernul SUA despre care am tot scris, Huawei se află acum în situația în care nu mai poate folosi liber API-urile Google și întreg sistemul de operare Android pentru că … nu mai are licență pentru așa ceva, iar treaba asta îi cauzează întârzieri în livrarea actualizărilor. Adică da, Android-ul ăla despre care toată lumea zice că e gratuit, nu e chiar gratuit atunci când vine vorba despre folosirea serviciilor Google Play, vitale pentru accesul la magazinul de aplicații Play Store și la aplicațiile Google YouTube, GMAIL.

Prin urmare Huawei a început să experimenteze folosirea unei versiuni Android care să nu aibă serviciile Google preinstalate, adică nici Play Store și nici aplicațiile Google. Face asta de mult timă în China, unde oricum livrează toate aparatele fără Play Store și GMAIL/YouTube, că nu pot fi folosite.

Acum sunt obligați să facă asta și la nivel mondial, cel puțin vizavi de noua serie Mate 30 și probabil că în curând și pentru P40. Doar că lansând un smartphone fără Play Store și YouTube/GMAIL, nu oferă funcționalități pe care mulți s-au obișnuit să le aibă de-a gata, chiar dacă nu își dau seama cu adevărat dacă le sunt utile sau nu.

Alternativa la care lucrează deja de multă vreme este să dea aparatele cu Android pur, fără serviciile Google Play (și fără magazinul de aplicații Play Store) și să ofere posibilitatea utilizatorilor de a instala aplicații din App Gallery, într-un mod similar cu cel din Play Store. Mulți văd, puțini pricep, atâta vreme cât la final se întâmplă același lucru.

Magazinul de aplicații App Gallery este propunerea Huawei de înlocuire a Play Store.

Numai că în afara Chinei sunt puțini sunt cei ce folosesc App Gallery în locul Play Store. Acum, cu această mișcare de a da update-ul aplicației Health doar în App Gallery, cred că Huawei testează reacția utilizatorilor și dacă ei se pot lăsa convinși să dea o șansă App Gallery, magazinul de aplicații Android oferit de Huawei.

E un pas îndrăzneț, care mie unul nu îmi place și care sugerează clar direcția în care merge Huawei: să încerce o desprindere de Google, cât mai repede și cât mai radicală.

Să zicem că pentru cei ce au smartphone-uri Huawei, folosirea App Gallery în loc de Play Store nu e o treabă chiar rea. Până la urmă Health a venit preinstalată, alături de App Gallery și nu descărcată din Play Store, motivul obișnuinței neputând fi invocat.

Dar ce facem cu utilizatorii ce au alte telefoane Android și care au ales să cumpere un Huawei Watch GT. Ei cum intră în posesia noului update al aplicației Health în afara obligativității instalării și folosirii App Gallery? Poate doar descărcând APK-ul Huawei Health dintr-o sursă terță, cum ar fi APKMirror, cu riscurile de rigoare.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep