HomeFeaturedFocusGata: noul browser Microsoft Edge Chromium e dispoibil oficial pe Windows, MacOS...

Gata: noul browser Microsoft Edge Chromium e dispoibil oficial pe Windows, MacOS si Android

Browser-ul Microsoft Edge Chromium e lansat oficial pentru Windows, MacOS și Android și poate fi descărcat gratuit.
Browser-ul Microsoft Edge Chromium e lansat oficial pentru Windows, MacOS și Android și poate fi descărcat gratuit.

După o perioadă intensă de testare Microsoft a lansat ieri browser-ul Edge Chromium, în versiunea finală, pentru Windows, MacOS și Android. Edge Chromium vine să înlocuiască era Internet Explorer/Edge cu un browser modern, realizat pe codul Open Source al Chromium (baza lui Chrome). Implicit Edge Chromium vine cu motorul de căutare Bing setat ca motor standard, însă cine vrea poate să îl treacă rapid pe orice altceva, incluzând Google.

Vă invit să descărcați și să folosiți noul Edge Chromium (link aici) de Windows și MacOS din două motive: ocupă mai puține resurse decât Chrome și are activă opțiunea de protecție pentru majoritatea sistemelor de urmărire a activității pe Internet, alături de un sistem mai curat de păstrare a intimității via InPrivate, iar datorită Microsoft Defender SmartScreen este activă protecția malware.

Îl testez pe Windows și MacOS de câteva luni, inclusiv în producție fără niciun fel de probleme. De când am trecut pe variantele de teste ale lui Edge Chromium nu a mai fost nevoie să folosesc Chrome, chestie ce m-a ajutat să obțin o autonomie mai bună pe MacOS și Windows 10.

Și mai faină este posibilitatea de sincronizare a datelor cross platform (Windows, Android, MacOS) prin simpla conectare cu contul Live ID.

De când a fost lansat programul de testare beta pentru Edge Chromium, noul browser al Microsoft a primit multe opțiuni noi: suport pentru AAD, Internet Explorer mode, 4K streaming, Dolby audio, inking în PDF, intergrarea Microsoft Search și Bing, suportul pentru extensiile Chrome.

În acest moment Edge Chromium e disponibil în 90 de limbi (incluzând limba română), cu versiuni x64 de MacOS și Windows și x32 de Windows. De pe site-ul Microsoft Edge Chromium poate fi descărcat de pe trei surse: versiunea stabilă (79.0.309.65), cea beta (80.0.361.32) sau cele Dev (81.0.389.2/81.0381.0).

Recomandarea mea este să mergeți pe versiunea stable, e cea mai sigură și cea mai performantă. Celelalte sunt versiuni în care veți descoperi funcții noi, dar care pot să nu funcționeze la fel de bine.

Descărcați-l și lucrați cu el câteva zile. O să vă placă!

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep