HomeFeaturedFocusNe indreptam catre momentul in care vom folosi un singur tip de...

Ne indreptam catre momentul in care vom folosi un singur tip de incarcator pentru toate gagdet-urile

UE plănuiește să adopte un standard comun pentru cablurile și încărcătoarele smartphone-urilor vândute în interiorul Comunității Europene.
UE plănuiește să adopte un standard comun pentru cablurile și încărcătoarele smartphone-urilor vândute în interiorul Comunității Europene.

Comisia Europeană a votat în favoarea adoptării unui singur tip de încărcător pentru toate gadget-urile ce vor fi comercializate în interiorul UE. Cu 582 la 42, Comisia Europeană (organismul ce dă legile UE) a decis că e momentul ca cetățenii UE să fie protejați și să nu mai fie nevoiți să își cumpere un alt încărcător ori de câte ori achiziționează un nou smartphone. Dacă lucrurile merg bine, Comisia Europeană va putea supune (chiar în luna iulie) la votul Parlamentului European un proiect de lege în acest sens.

Pe lângă adoptarea unui standard pentru încărcătoare se discută și de posibilitatea folosirii încărcătoarelor wireless pentru a reduce poluarea electronică și modalități mai eficiente de colectare și reciclare a încărcătoarelor actuale.

Pentru moment nu e clar ce standard va fi ales, probabil că USB Type-C este cel preferat pentru că deja există un număr mare de companii care au ales să îl folosească și pentru care se pot interschimba fără probleme încărcătoarele.

Decizia UE va avea impact negativ direct asupra business-ului Apple, unde se știe că se fac bani foarte mulți din vânzare diferitelor tipuri de cabluri și încărcătoare speciale. Bineînțeles că Apple a venit deja cu abureli legate de ”stăvilirea inovației” și că de fapt consumatorii UE vor avea de suferit și nu de câștigat prin adoptarea unui standard pentru încărcătoare. Adică pentru un posesor de Apple va fi foarte rău că o să poată să se ducă la oricare prieten și să își încarce smartphone-ul folosind încărcătorul respectivului, în loc să trebuiască să dea 30-50 EUR să își cumpere încă unul ”special” pe care să îl poată căra cu el.

Probabil că dacă treaba asta cu standardizarea cablurilor și a încărcătoarelor va intra în vigoare, Apple va trebui să producă aparate speciale pentru UE, sau măcar să ofere în pachet adaptoare. Și nu va fi un lucru chiar atât de rău, atâta vreme cât alegerea se va face având în vedere avantajele tehnologice și reducerea reziduurilor electronice.

Să nu uităm că ideea standardizării nu a apărut acum, ea fiind în discuție de mai bine de 10 ani, timp în care standardul de încărcare a trecut la miniUSB la microUSB și acum a ajuns la USB Type-C.

via UE

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep