HomeFeaturedFocusAveti un telefon Xiaomi? Aveti grija ca va trimite (neautorizat!) datele in...

Aveti un telefon Xiaomi? Aveti grija ca va trimite (neautorizat!) datele in China

Xiaomi, al patrulea producător de smartphone-uri la nivel mondial, trimite neautorizat date despre utilizatori în China.
Xiaomi, al patrulea producător de smartphone-uri la nivel mondial, trimite neautorizat date despre utilizatori în China.

Nu e prima dată când apar discuții și suspiciuni legate de Xiaomi: de data asta Gabi Cirlig a demonstrat că Xiaomi Redmi Note 8 îl spiona și trimitea date despre comportamentul său de browsing direct în China. Site-urile vizitate, cuvintele de căutare (inclusiv atunci când folosea DuckDuck Go), tot ce făcea inclusiv în modul incognito, era trimis către server-uele Xiaomi înregistrate în China.

Mai trist este că acest tip de comportament nu se rezumă doar la browser-ul implicit de pe smartphone-urile Xiaomi, incluzând aici Xiaomi Mi 10, Xiaomi Redmi K20, Xiaomi Mi MIX 3 sau Redmi Note 8. Alte două browser-e Xiaomi, disponibile în Google Play – Mi Browser Pro și Mint Browser – fac exact același lucru.

Datele extrase de pe smartphone și trimise către server-ele Xiaomi sunt criptate, doar că au o cheie extrem de slabă, ce poate fi spartă în câteva secunde. Și mai rău este că datele respective pot să fie corelate în mod unic cu un anumit dispozitiv și prin urmare cu un anumit utilizator.

Bineînțeles că Xiaomi o dă de gard venind cu o grămadă de explicații de doi lei: ba că ar fi date anonimizate, ba că și alții fac la fel, ba că folosește datele să verifice compatibilitatea dintre sistemul de operare și anumite aplicații. Cu cât încearcă mai mult să motiveze decizia, cu atâta ne dăm seama că de fapt scopul era clar: monitorizarea utilizatorilor (cu sau fără permisiunea lor).

După mai multe runde de povești spuse prin diverse publicații Xiaomi a decis să anunțe că o să ofere un update de browser care va dezactiva trimiterea de date către server-ele Xiaomi și că utilizatorii vor putea să dezactiveze complet monitorizarea atunci când folosesc modul incognito.

Ce înțelegem de aici? Că ar fi bine să dezactivăm instant browser-ele terțe puse de producători pe telefoanele noastre Android și că până la urmă brand-ul și reputația contează, mai mult decât performanțele hardware și prețul.

Treaba asta îmi aduce aminte de o discuție pe care am avut-o în urmă cu vreo 5-6 ani cu Costin Raiu, Director Global Research & Analysis Team la Kaspersky, fix pe marginea acestui subiect: monitorizarea utilizatorilor de către companiile chinezești. Și după cum se poate vedea, nimic nu s-a schimbat, companiile din eșalonul doi fac ce știu mai bine: dau telefoane mai ieftine și încearcă să compenseze spionând comportamentul utilizatorilor.

UPDATE: Intre timp Xiaomi ne-a trimis urmatoarea declarație vizavi de acest subiect.

“Compania Xiaomi a fost dezamăgită să citească articolul publicat recent de Forbes.com. Considerăm că publicația a înțeles greșit ceea ce am comunicat referitor la principiile și politica noastră privind confidențialitatea datelor. Confidențialitatea datelor utilizatorilor noștri și aspectele legate de securitatea pe internet reprezintă priorități de top pentru Xiaomi; suntem siguri că respectăm cu strictețe și respectăm pe deplin legile și reglementările locale. Am contactat Forbes pentru a oferi claritate asupra acestei interpretări nefericite”.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

5 COMENTARII

  1. Acelasi lucru face si Google cu Chrome-ul lui : dupa ce vizitezi niste magazine online te pomenesti pe la mijlocul paginii cu exact aceleasi poduse pe care recent tocmai te decisesei sa nu le .. cumperi deci … si Google face fix acelasi lucru si nu te mai scandalizezi atit ! “Vede” obiceiurile tale de … cumparare ca axact din asta traiesc, din reclama !
    Tu nu stiai de asta ? 🙂

    • Sa inteleg ca din punctul tau de vedere faptul ca si Google face asta (chestie pe care o stim, ca doar am acceptat o gramada de acorduri pe care foarte putini le-au si citit) absolva Xiaomi de orice responsabilitate?

      • Cunoști vreo companie care să nu spioneze și să ofere smartphone-uri la un preț decent? Apple se laudă că nu spionează; habar n-am; poate of fac, poate nu, dar trebuie să rabzi de foame câteva luni care să cumperi un iPhone nou. Iar interfața iOS-ului este plictisitoare. Nu permite niciun launcher. Siri nu cunoaște limba română. Meh.

          • Va raspund eu: un pret decent inseamna pana in 5-600 euro pe un telefon. ei bine, Xiaomi reuseste sa ofere la telefoane cu preturi de pana in 3000 ron, performante pe care Apple le ofera la preturi de peste 5000 ron, asta, bineinteles, daca la ofera! Plus de asta, nu avem nicio garantie asupra faptului ca Apple nu spioneaza. Si pt cultura dvs generala: utilizatorii de Xiaomi din Ro sunt, in general, oameni mult mai educati si avand cunostinte de tehnologie peste medie. Iq-ul unui utilizator tipic de iPhone…e similar cu cel al soferului agresiv de BMW seria 3 care doarme intr-o garsoniera confort 3!

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep