HomeCloud & MobilityCum arata viitorul in care tehnologia 5G este peste tot

Cum arata viitorul in care tehnologia 5G este peste tot

Huawei Galileo Exhibition Hall, din campusul Huawei din Shenzen, unde am făcut un tur virtual în care am văzut cum o să arate viitorul cu tehnologia 5G.
Huawei Galileo Exhibition Hall, din campusul Huawei din Shenzen, unde am făcut un tur virtual în care am văzut cum o să arate viitorul cu tehnologia 5G.

Zilele acestea am răspuns invitației Hauwei de a face o vizită virtuală a expoziției Huawei Galileo Exhibition Hall, din campusul Huawei din Shenzen, ca să pot vedea cum ar putea să arate viitorul în care tehnologia 5G e accesibilă tuturor, de la utilizatorii casnici până la cei business, cu exemplificarea mai multor scenarii foarte aproape de noi.

De peste 20 de ani, de când lucrez în IT am avut ocazia să particip la mai multe astfel de evenimente în care diferite companii mi-au prezentat cum văd ele viitorul și de cele mai multe ori previziunile s-au adeverit, pentru că vorba aceea: oamenii (companiile) care au succes sunt cele care îndrăznesc să modeleze viitorul nu doar să se pregătească pentru el. Sunt un tip curios din fire și îmi place să mă joc cu ideile de cum ar fi dacă …, mai ales în lumea IT.

Galileo by Huawei

Expoziția despre care vreau să vă vorbesc se numește Galileo pentru că Huawei și-a dorit să facă o analogie între actul explorării necunoscutului universului de către „părintele științei moderne” și cel al explorării in domeniul științific și tehnologic, de către Huawei.

Povestea 5G începe relativ simplu: va veni un moment în care o să scăpăm de fire (și o să fim foarte bucuroși că am făcut asta) și mai toate dispozitivele noastre vor fi conectate la Internet printr-o rețea de mare viteză, să zicem 5G. După cum știți, tendința de miniaturizare există în toate domeniile și ea se va face simțită și în zona de telecomunicații, unde antenele 5G vor deveni tot mai mici – Huawei ne-a arătat unele care cântăresc doar 25 de Kg și care pot să fie montate oriunde. Așa va fi posibil de exemplu să avem recepție și acoperire WiFi (5G) în zone îndepărtate unde acum nu este posibil.

Totodată, având conexiuni 5G la îndemână, o să putem conecta la ele milioane de dispozitive IoT care să permită monitorizări și chiar operațiuni remote, în timp real pentru că 5G nu înseamnă doar o viteză de transfer de 10-15 ori mai mare decât cea actuală ci și timpi de răspuns foarte mici, care se pot traduce scenarii unice de utilizare care acum nu sunt posibile.

Cele mai faine scenarii pe care le văd posibile prin combinația soluțiilor de telecomunicație 5G și a altor dispozitive moderne (HoloLens de exemplu) sunt cele de teleprezență – de la chestii banale cum ar fi participarea în timp real la o ședință între personae aflate la polul opus al Pământului și până la cele mai complexe cum ar fi aplicații industriale din zona construcțiilor sau a medicinei.

Intervenții chirurgicale virtuale

Lucrând pentru o companie ce furnizează software pentru domeniul medical, treaba asta mi s-a părut de cel mai mare interes, mai ales în contextual actual în care epidemia COVID ne ține departe unii de alții și ne limitează accesul la diverse servicii medicale de care unii dintre noi au mare nevoie.

Imaginați-vă scenariul în care un medic chirurg foarte bun nu mai este nevoie să se deplaseze fizic pentru a face o anumită operație, putând să facă asta din confortul cabinetului său?

Sau gândiți-vă cât de util ar fi ca același medic să poată face mai multe operații în aceiași zi, în colțuri diferite ale planetei, cu echipe complexe de specialiști, putând să salveze mult mai multe vieți pentru simplul fapt că tehnologia de comunicație permite timpi de răspuns suficient de mici încât să poată fi controlat la perfecție un robot care devine un asistent virtual în cadrul operațiilor? Iar imaginile transmise de la fața locului să fie (aproape) în timp real datorită echipamentelor de achiziție, compresie (la rezoluție 4K) și transmitere a imaginilor deja făcute de Huawei.

Dacă vi se pare doar o poveste pot să vă spun că Huawei a furnizat deja echipamente de comunicație (antene, receptoare, modem-uri) către spitale din China care au programe pilot în direcția asta.

Aplicații industriale

Tot pe ideea că prin combinația de viteze mari de transfer cu latență mică și echipamente video performante de compresie care pot aduce imagini de rezoluție mare în timp real din toate colțurile lumii putem practic să fim prezenți virtual cam oriunde ne dorim, vreau să vă mai spun că Huawei ne-a oferit o privire asupra unui alt scenariu: posibilitatea de a manevra utilaje grele fără ca operatorul să fie fizic acolo. Un exemplu ar fi operațiile ce se execută într-un port, unde e nevoie de mare precizie – chestie care poate fi realizată de la distanță de către cei special antrenați pentru asta. Stând la un birou și având acces la un flux imens de date furnizate în timp real de camerele video montante în diferite puncte cheie, operatorul are o mai bună vizibilitate și poate controla operațiile mult mai bine.

… sau aplicații casnice

Doar că avantajele tehnologiei 5G nu există numai pentru aplicațiile industriale. Și noi, ăștia de am început să consumăm 5G acasă o să descoperim scenarii faine, altele decât rularea de filme 8K prin wireless, oriunde ne-am duce în concediu.

Apropo de treaba asta, știți ideea Telekom cu router-ul ăla wireless portabil? Sunt șanse mari de tot ca în foarte scurt timp să renunțăm la fibra optică și să folosim cu toții așa ceva, cu posibilitatea de a lua cu noi router-ul respectiv 5G și să ne ”dăm” net unde dorim.

Huawei ne-a mai arătat o chestie simpatică: un simulator VR în care putem face sport de acasă. Datorită vitezei mari de transfer date pe 5G și a latenței mici a conexiunii, nu o să mai fie nevoie de aparate complexe și cu multă putere de procesare gen HTC Vive, treaba asta putând să se întâmple în cloud, iar noi să folosim numai niște ochelari virtuali cu rol de a afișa imagini și de a prelua comenzi. Ca să fiu mai explicit: cu ajutorul unor ochelari VR mult mai simpli, cu conexiune 5G către un server dedicat, o să ne putem bucura de experiențe virtuale mult mai complexe și mai reale (rezoluție 8K?), fără să fim limitați de puterea de calcul locală. Totul se va muta în cloud (știu, sunt unii care nu se prea împacă cu ideea asta) iar noi o să putem folosi doar niște terminale simple, care degrevate fiind de necesitatea unei puteri de procesare mari, vor putea să devină mai mici și mai elegante.

Poate vă aduceți aminte de concertul virtual al Vodafone făcut la lansarea 5G în România? Ei bine, chestii de genul acesta ar putea să devină norma și cu toții o să putem să ne reunim virtual cu prietenii și să cântăm, să ne jucăm.

Acestea sunt doar câteva din chestiile care se vor întâmpla într-un viitor foarte apropiat. Tehnologia merge înainte și asta ne deschide noi orizonturi.

Pentru a saluta pionierul științei și tehnologiei, sala de expoziție 5G este, deci, numită și după Galileo. Prin urmare, te invităm să privești stelele, să explorezi zonele necunoscute ale planetei 5G, să găsești ideile și direcțiile erei 5G și să întrevezi posibilitățile viitorului! Designul sălii de expoziții folosește cerul înstelat cosmic ca element vizual principal.

Așa a sunat invitația Huawei și a evidențiat exact experiența prin care am trecut.

În cadrul periplului virtual am vizitat 5 mari zone expoziționale 5G:

Marte (Putere): Implementare 5G simplificată (față de implementarea 4G) – scenariul imersiv demonstrează că soluția 5G end-to-end a Huawei conduce industria din punct de vedere costuri, eficiență și securitate.

Saturn (Cooperare): Ecosistemul 5G în plină expansiune.

  • Experiența live a terminalului de rețea 5G
  • BALONG 5000 Chipset, modulul MH 5000 5G, CPE Win, MIFI, Kirin990 Chipset
  • Modulul 5G pentru vehicule de laHuawei
  • Securitatea 5G

Jupiter (Dezvoltare): Pionierat 5G: Huawei are deja 91 de contracte comerciale pe zona 5G, iar livrările 5G depășesc 600 + k, cu mult înaintea industriei.

Venus (Perfecțiune): O viață mai bună cu 5G, atât în sfera personală, cât și în ce de business.

  • LG 5G+ business:întâlnirea cu prietenii sau cu idolii, VR/AR, multi-view live
  • 5G+ media: 5G ajută conținutul media să devină din ce in ce mai creativ
  • 5G+8K: 5G ajută conținutul 8K să devină o experiență spectaculoasă, cu ajutorul tehnologiei VR

Mercur (Comerț): 5G îmbunătățește sute de industrii. Câteva exemple ar fi:

Producție inteligentă 5G: Fabricile 5G deschid calea pentru o nouă revoluție industrială: Lățime de bandă ridicată 5G, latență scăzută, concurență ridicată oferă conexiune completă în fabrică, folosită în zonele cu activități mobile, gestionarea ciclului de viață al echipamentelor, transfer de imagini și date la fața locului și compararea rapidă a modelului digital cloud, inspecția și mentenanța echipamentelor AR și menținerea predictibilității AI se numără printre aspectele facilitate de tehnologia 5G pe scena industrială.

Porturi navale 5G: Tabelul complet al portului conține scene din diferite operațiuni cheie ale portului, care arată că 5G va aduce modificări și valoare portului;

Servicii medicale 5G:DEMO-uri on site vor demonstra modul de realizare a intervențiilor medicale de mare precizie, de la distanță, pe masa de operare. DEMO-uri de testarea cu ultrasunete5G  vor demonstra schimbările pe care serviciile medicale 5G le aduc industriei medicale.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep