HomeFeaturedFocusSamsung Galaxy A71, raport pret/specificatii foarte atractiv – sau de ce merita...

Samsung Galaxy A71, raport pret/specificatii foarte atractiv – sau de ce merita ales in defavoarea unor modele (semnificativ) mai scumpe!

Aș fi putut la fel de bine să spun că vorbim despre un raport preț/performanțe, pentru că menirea specificațiilor tehnice este să genereze performanțe pe măsură. Însă s-au văzut și situații în care lucrurile arată bine doar pe hârtie. Nu este cazul lui Samsung Galaxy A71, un smartphone cu care mă joc de vreo două săptămâni și care începe să îmi placă tot mai mult.

Și unul dintre motivele pentru care îmi place este tocmai acest raport preț/specificații/performanțe, care mi se pare foarte atractiv, mai ales pe piața din România. Și o să argumentez ceva mai târziu acest lucru. În plus, în place foarte mult și construcția lui Galaxy A71, atenția la detalii și la finisaje pe care a arătat-o compania coreeană. Am avut și norocul să testez varianta de culoare albastru deschis, cu un pattern interesant pe spate, care arată chiar foarte bine.

Love at first sight, cum s-ar spune. Și da, știu că gusturile diferă de la utilizator la utilizator și că aprecierea mea poate fi subiectivă. Îmi plac telefoanele viu colorate, m-am cam săturat de negru.

Revenind, înainte de a trece la analiza detaliată, ar fi cazul să vedem configurația pe care o propune acest terminal. Așadar, aceasta este lista cu specificațiile tehnice pentru Samsung Galaxy A71:

  • Ecran: Super AMOLED Plus
  • Diagonală: 6,7 inchi
  • Rezoluție: 2400 x 1080 pixeli
  • Aspect: 20:9
  • Densitate: 393 ppi
  • Protecție: Gorilla Glass 3
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon 730
  • Procesor: octa-core (2 x 2,2 GHz Kryo 470 Gold + 6 x 1,8 GHz Kryo 470 Silver)
  • GPU: Adreno 618
  • Memorie RAM: 6 GB
  • Memorie internă: 128 GB
  • Slot microSD: da, dedicat
  • Sistem de operare: Android 10, OneUI 2.0
  • Cameră foto principală: sistem quad camera (senzor principal 64 megapixeli, ultra-wide de 8 megapixeli, senzor de adâncime de 5 megapixeli, senzor macro de 5 megapixeli)
  • Cameră foto frontală: 32 megapixeli
  • Acumulator: Li-Po
  • Capacitate: 4500 mAh
  • Încărcare rapidă: da, 25W
  • Cititor de amprentă digitală: da, integrat sub display
  • Altele: FM radio, USB 2.0, Type-C 1.0 reversible connector, USB On-The-Go, NFC
  • Dual-SIM: da, slot-uri dedicate
  • Dimensiuni: 163,6 x 76 x 7,7 mm
  • Greutate: 179 g
  • Culori: Prism, Crush Black, Silver, Blue, Pink

După cum vedeți, discutăm despre o configurație atractivă, cu specificații mult peste medie, aflate în partea de sus a categoriei mid-range. O configurație care nu ar trebui să întâmpine nicio dificultate în fața sarcinilor impuse de un utilizator obișnuit de Android. Și chiar mai mult.

În același timp, o configurație care vine cu un preț avantajos. Samsung Galaxy A71 costă doar 1689 de lei pe eMAG.ro. Fix versiunea testată de noi, cea cu 6 GB de RAM și 128 GB pentru stocare, modelul în varianta de culoare albastru deschis.

Ce primești cu adevărat

Și aici o să vă spun de ce cred că obții foarte multe pentru acești bani. Și că Galaxy A71 găsește cu greu un rival pe măsură la nivelul său de preț, sau chiar pe un nivel superior. În mod firesc am căutat alte telefoane în oferta din online, care să vină la prețuri similare. Singurul care ar fi meritat oareșce atenție a fost Xiaomi Mi Note 10 Lite, cu același preț, dar care este totuși departe.

Mie îmi plac companiile cu o prezență solidă (și directă) pe piața din România, istoric ce în principiu și garantează o rezolvare rapidă a eventualelor probleme neplăcute legate de dispozitiv, prin prezența unor centre autorizate de service, care să respecte niște standarde clare. De fiecare dată când mi-am ales smartphone-ul, acest aspect a fost unul primordial, iar Samsung are unul dintre cele mai bune servicii de suport în România.

Nu am nimic cu producătorii chinezi care vin din urmă, ba chiar le urez succes pe piața locală, însă faptul că terminalele lor sunt vândute (chiar și pe eMAG) de companii al căror nume nu îmi spune nimic, nu este tocmai pe placul meu. Așa că o astfel de comparație directă cu Xiaom Mi Note 10 Lite nu mi s-a părut potrivită.

Așa că m-am gândit la un alt smartphone interesant și mi-au picat ochii pe Motorola Edge, unul dintre telefoanele pe care le testăm în această perioadă și care s-a dovedit că are o grămadă de specificații similare cu cele ale lui Galaxy A71, doar că este situat pe un palier superior de preț.

Și dacă putem face o comparație, de ce nu?

Ambele telefoane au ecrane cu diagonala de 6,7 inchi, OLED în cazul Motorola Edge, Super AMOLED Plus pentru Samsung. În amândouă situațiile, ecranul integrează cititorul de amprentă și camera foto frontală găzduită de un orificiu discret. Ambele au 6GB RAM și capacități interne de stocare de 128 GB, la fel, ambele au acumulatori cu capacitate de 4500 mAh. Mai mult, ambele propun in sistem foto principal format din patru, cu senzor principal de 64 megapixeli. Și uite așa aveam premisele unei comparații inedite.

Desigur, există și câteva diferențe între cele două telefoane. Samsung are de partea sa avantajul unei camere foto frontale mai performante (cu un senzor de 32 MP vs. 25 MP în cazul Motorola). Acumulatorul lui A71 se încarcă mai repede (25W vs. 18W).

Dincolo de asta, Samsung Galaxy A71 are trei sloturi separate, două pentru SIM-uri și unul pentru cardul microSD și este mai ușor și mai subțire (7,7 mm vs. 9,3 mm) decât Motorola Edge. O chestie subiectivă (aici gusturile pot fi diferite) care mi se pare un avantaj este și faptul că Samsung a pus la dispoziția consumatorilor mai multe opțiuni de culoare, unele ceva mai vioaie. Parcă m-am săturat numai de telefoane negre!

De cealaltă parte, Motorola Edge propune un chipset de generație mai nouă, Snapdragon 765, care aduce suportul pentru rețelele 5G. Are un sistem de camere foto care, în teorie, arată mai bine, cu un senzor telephoto de 8 megapixeli și un ultra-wide de 16 megapixeli. Al treilea senzor nu este de fapt o cameră, ci un 3D ToF.

Însă Samsung Galaxy A71 mai are un argument mare de partea lui. Unul extrem de important. Prețul!

Față de cei 1689 lei ai săi, Motorola Edge are un preț de 2499 lei pe Altex. Un preț proaspăt redus de la 2999 lei. Chiar și așa, merită un plus de 48% din prețul Samsung-ului? Oare diferența de performanțe dintre cele două telefoane justifică o asemenea diferență?

Performanță: Samsung Galaxy A71 versus Motorola Edge

Căutarea răspunsului la această întrebare m-a determinat să fac mai multe teste cu aceste două dispozitive pentru a vedea diferențele. Prima, și poate cea mai evidentă, este cea din AnTuTu Benchmark, una dintre cele mai populare platforme de benchmark pentru dispozitive mobile. Vedeți mai jos ce a ieșit. Ca o scurtă paranteză, m-am bucurat de ajutorul fiului meu pentru acest clip.

Vedem un scor cu 20% mai mare pentru Edge.

Am făcut și o comparație în 3DMark.

Plusul este de 30%.

În niciuna dintre cele două situații procentul nu se apropie de cei 48% diferență la nivel de preț. Și atunci chiar merită banii investiți?

Mie mi se pare că nu.

Design, construcție

Comparația poate fi dusă mai departe și la nivel de construcție. Însă gusturile diferă de la un utilizator la altul și aprecierile sunt subiective. Îmi plac ambele telefoane, însă atenția pentru detaliu și calitatea finisajelor sunt mult mai vizibile în cazul lui Samsung Galaxy A71. Profilul îngust, spatele în culori vii sunt elementele care mi-au plăcut cel mai mult. Și chiar dacă vorbim despre un mid-range, dispozitivul arată ca un vârf de gamă – seamănă extrem de bine cu Galaxy S20+ pe care îl dețin de ceva vreme.

Mi-a plăcut mult faptul că vizavi de Galaxy A71, trecerea dintre cele două suprafețe (sticla ecranului și plasticul de pe spate) este foartă lină și rama metalică ce le unește nici nu se simte la mână. Am fost atent la acest detaliu după ce la Motorola Edge am constatat un soi de decalibrare/descentrare a celor două suprafețe. De parcă cineva le-a lipit strâmb.

Revenind la construcția lui Galaxy A71, parcă ar fi și păcat să nu îi oferi o protecție pe măsură. Așa că am apelat pentru mai multe soluții la cei de la MobileDirect. Au în ofertă câteva huse de protecție pentru Samsung Galaxy A71 chiar interesante.

Autonomie

La nivel de autonomie am fost foarte curios să văd rezultatele testelor, având în vedere că pe hârtie bateriile celor două smartphone-uri sunt egale. Mă așteptam ca în testul de baterie din PCMark, Samsung Galaxy A71 să scoată un rezultat sensibil mai bun – este cu aproximativ 30% peste ceea ce a reușit Motorola. Stau dovadă screenshot-urile de mai jos. Este destul de clar care cui îi aparține.

Trebuie spus că rezultatul poate fi influențat (și cu siguranță este) de rata de refresh a ecranului mai mare pentru Motorola. Dincolo de asta, pentru foarte mulți utilizatori este importantă autonomia și aici duelul are în mod evident un singur câștigător: Galaxy A71.

În plus, Samsung Galaxy A71 are și avantajul că se încarcă mult mai repede. Înainte de testul respectiv am avut nevoie să am ambele terminale încărcate complet. Și am câștigat cam 18 minute la Samsung, folosind încărcătoarele din cutia fiecărui telefon.

Desigur, orice analiză a unui smartphone este incompletă fără o evaluare a performanțelor camerei foto. Tot mai mulți utilizatori se bazează pe telefonul lor pentru a surprinde momente inedite, vacanțe, călătorii, amintiri de familie, etc. Cu alte cuvinte, lumea folosește camera telefonului pe post de aparat foto, din păcate chiar și atunci când este vorba despre evenimente importante. Așa că este nevoie de o prestație pe măsura performanțelor expuse până acum.

Testul de cameră foto rămâne să fie subiectul unui material viitor. Vremea din Brașov este extrem de capricioasă și nu am prins încă o zi cu condiții meteo impecabile.

Concluzie: Galaxy A71 sau Motorola Egde?

V-am oferit mai multe argumente care în viziunea mea îl fac pe Samsung Galaxy A71 un candidat serios, ce trebuie să se găsească în opțiunea celor ce caută un smartphone în jurul valorii de 1600 lei. Vorbim despre un telefon care la acești bani are specificații și performanțe foarte atractive, ce îl poziționează în partea de sus a categoriei mid-range.

Nu uitați că am început discuția de la un lucru evident: când ai de ales un smartphone, în principiu te uiți prima dată la buget și apoi la ce alternative ai disponibile oficial pe piața din România. Cred că în momentul în care scoți din buzunar o sumă deloc mică, e important să te orientezi către un telefon al unui producător cu o prezență solidă pe această piață. Cumva de aici a reieșit și comparația de față cu Motorola Edge. Am făcut asta pentru că le-am avut pe amândouă în mână, fix în aceiași perioadă și că au suficient de multe specificații similare.

Revenind la prezența solidă pe piața locală, nimeni nu dorește să aibă probleme de natură tehnică, dar, câteodată acestea apar. Și atunci când apar este bine să te poți baza pe un centru de service local, autorizat, pus la punct. Astfel, eventualele intervenții în perioada de garanție, nu numai că au loc, dar se întâmplă și suficient de repede.

Să nu se înțeleagă că aș sugera că aceste modele ar avea probleme – din contră, discutând cu diverși reprezentanți ai operatorilor locali, am informații care validează o fiabilitate foarte bună a acestor dispozitive. Ca pentru orice alt gadget, partea de service și suport ar trebui să fie un element important în procesul de alegere.

Și nu în ultimul rând, Samsung Galaxy A71 are preinstalată suita completă a aplicațiilor Google, inclusiv Google Mobile Services.

Acestea fiind zise, vă recomand pe Samsung Galaxy A71. De fapt, îl recomandă un raport foarte bun între preț, specificații și performanțe, fix așa cum spuneam la început!

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep