HomeOpinii5 lucruri care mi-au placut la router-ul Huawei WiFi 6 AX3 Quad-Core

5 lucruri care mi-au placut la router-ul Huawei WiFi 6 AX3 Quad-Core

DSC_4324

Am avut ocazia să testez puțin noul router WiFi 6 AX3 quad-core de la Huawei în combinație cu dispozitivele mele de acasă (câteva laptop-uri, două console Xbox One S + 360, câteva Amazon Echo Dot, câteva smart TV-uri LG, două generații de iPad-uri, iPhone etc.) alături Huawei P40 Pro și laptop-ul Matebook 13 2020 și am zis că e util să vă spun câteva lucruri care mi-au plăcut la el. În speță 5 lucruri pentru care merită să îl aveți pe lista de cumpărături în această toamnă.

Specificații tehnice Huawei AX3 quad-core WiFi6

Dimensiune / greutate 225 mm x 159,2 mm x 39,7 mm

Aproximativ 403 g

Wireless 802.11ax/ac/n/a 2 x 2 & 802.11ax/n/b/g 2 x 2,MU-MIMO

Viteza wireless este de până la 2.976 Mbps(2,4 GHz: 574 Mbps; 5 GHz: 2.402 Mbps)

CPU Procesor Gigahome Quad-core 1,4 GHz
Interfață WAN: Un port Ethernet 10 / 1.000 Mbps

LAN: Trei porturi Ethernet de 10 / 100 / 1.000 Mbps

NFC Butonul H pentru asocierea cu o singură cheie și resetare independentă compatibilă WPS
Software APP: HUAWEI AI Life App

Huawei Share(Tap to Connect), Huawei HiLink & 802.11v protocol, IPv4 / IPv6, PPPoE / DHCP / adresă IP statică / Bridge WAN metode de conectare, Wi-Fi timer, Guest Wi-Fi, Device speed limiting, MAC adresa filter, Control parental, VPN trece prin, DMZ / server virtual …

Securitate TrustZone Security, Algoritmi de forta anti-bruta, WPA3, Firewall, DMZ, PAP / CHAP, DMZ / DoS atac de protecție …

1. Huawei AX3 Quad-core are suport WiFi 6

Primul și cel mai important lucru este că acest router are suport WiFi 6 și este și primul pe care l-am testat în combinație cu dispozitivele mele de acasă – și am o grămadă de gadget-uri conectate prin fir și wireless în rețeaua de acasă, așa că a fost un moment bun să văd unde mai trebuie să fac upgrade. Da, pentru că am avut câteva dispozitive (un iPad de generație mai veche, un smart TV LG din 2012) care nu s-au putut conecta wireless decât dacă am renunțat la selecția automată WPA2-WPA3 și am mers pe modul de compatiblitate în care toate dispozitivele s-au conectat fără probleme.

DSC_4323

Din păcate asta nu e o soluție, așa că a trebuit să vin cu o soluție – am dezactivat modul unificat 2.4/5GHz și am creat două rețele separate, în care am specificat folosirea modului de securitate hibrid pe rețeaua 2.4 GHz și cea modernă pe 5 GHz.

3

M-am bucurat să văd că router-ul permite acest mod de folosire.

2. Configurare rapidă direct din telefon

DSC_4331

A doua chestie foarte faină este că acest router are incluse funcții smart (inclusiv Huawei Share și Huawei HomeSec) ce permit să îl configurați direct din aplicația AI Life disponibilă în Play Store și AppGallery.

Screenshot_20200806_094640_com.android.settings

Pașii sunt simpli: scoateți router-ul din cutie, îl puneți în priză, descărcați AI Life pe smartphone și urmați pașii (apăsați pe butonul H de pe router și aduceți smartphone-ul lângă el cu NFC-ul activ (funcția Huawei Share e implementată), moment în care se face negocierea și vă puteți conecta la router). Odată ce router-ul este identificat, puteți să vă conectați la el prin intermediul aplicației și să faceți toate setările de care aveți nevoie.

Screenshot_20200812_223629_com.huawei.smarthomeScreenshot_20200812_223649_com.huawei.smarthome

După cum am spus deja, majoritatea setărilor vor fi realizate automat (inclusiv să își dea seama dacă îl vreți pe post de router sau repeater) sau dacă să folosească IPv4 sau IPv6.

Screenshot_20200813_092442_com.android.captiveportalloginScreenshot_20200813_092614_com.android.nfcScreenshot_20200813_093425_com.android.captiveportalloginScreenshot_20200813_093458_com.android.captiveportallogin

Are un mod de diagnoză ce vă oferă rapid informații esențiale despre modul său de funcționare:

Screenshot_20200812_223657_com.huawei.smarthomeScreenshot_20200812_223757_com.huawei.smarthome

Pentru foarte mulți utilizatori aceste opțiuni de configurare sunt utile și se pot realiza rapid. Totuși, cei ce vor un control mai amănunțit asupra modului de funcționare ar fi bine să deschidă un browser de pe PC și să intre în interfața de administrare și să arunce un ochi pe acolo.

3. Interfața de configurare simplă1

Am bunul obicei de a mă uita atent la setările pe care router-ul mi le oferă, imediat după instalare și configurarea inițială. Același lucru l-am făcut și în cazul modelului AX3 quad-core WiFi6 de la Huawei și am descoperit o interfață simplă, unde poți identifica rapid setările de care ești interesat.

Statisticile arată cam așa:

2

Configurarea LAN este facilă:

6

La fel și cea legată de setările Wi-Fi.

7

4. Opțiuni suficiente pentru securitate

DSC_4330

M-au interesat în special opțiunile de securitate și modul în care le pot manevra. Am zis deja despre posibilitatea de folosire a autentificării hibride (nu că aș recomanda asta, dar dacă ai deja o grămadă de aparate care merg cu WPA/WPA2 și nu ai chef să le schimbi, trebuie să ai o opțiune să le poți folosi în continuare).

Urmează apoi posibilitatea de acces white list/black list:

8

Apoi firewall-ul (l-am dezactivat să pot folosi sharing-ul din rețeaua WiFi6 5GHzcătre cea WiFi5 pe 2.5 GHz) și funcțiile NAT și DMZ Host:

10

Pentru cei interesați de filtrarea conținutului am o veste bună: se poate face pe bază de gadget:

11

Și nu în ultimul rând posibilitatea de setare a accesului la interfața de configurare prin HTTPS și/sau activarea DDNS.

Interfața pentru update arată așa:

5

Și setarea de actualizare automată este activă în mod automat – eu am ales să o controlez manual și să am posibilitatea de a citi înainte care sunt schimbările aduse de firmware înainte de a-l instala.

La fel stă situația și cu update-urile critice: în interfața de developer de unde se pot obține log-uri detaliate legate de trafic există și o setare legată de aplicarea update-urilor critice. În teorie asta ar trebui să fie activă (și Huawei o pune activă în mod implicit!) dar din nou, dat fiind că vreau să văd exact ce și cum, am decis să o dezactivez.

13

5.Viteză și acoperire

DSC_4326

Am lăsat la sfârșit partea de viteză și acoperire: AX3 quad-core stă bine pe zona de acoperire iar vitezele de transfer sunt constante. M-am jucat puțin cu Speedtest Ookla cu Huawei P40 Pro (care îți și arată că ești conectat pe o rețea WiFi 6) și am avut viteze de upload/download cu aproape 10% mai bune decât ce obțineam pe un router TP-Link WiFi 5 – în speță 220 Mbps download față de 198 Mbps și vreo 240 Mbps față de 210 Mbps pentru upload.

Dar nu asta m-a interesat în mod special ci partea de stabilitate unde TP-Link mai dă rateuri majore. Așa că am făcut un test simplu: am conectat în Huawei AX3 quad-core smart TV-ul LG (prin fir) pe care am dat drumul la un film pe Netflix 4K, apoi pe wireless am pus unul dintre laptop-uri și am dat drumul la o distribuție Linux via Torrent. Iar în paralel copiii se jucau pe Xbox online (minecraft) prin WiFi și eu rulam de pe smartphone (pe WiFi6) un material YouTube 4K.

Și am testat configurația asta preț de vreo 30 de minute timp în care niciuna dntre conexiuni nu a avut vreo problemă – am uitat să spun, dispunerea aparatelor era într-o sferă cu raza de vreo 8 m, router-ul fiind poziționat la etajul casei). În atari condiții pot să spun că Huawei AX3 quad-core s-a descurcat chiar bine – pe viitor, vreau să îi fac niște teste mai clare în care să îi măsor comportamentul și în alte condiți de stres pe trafic WiFi.

DSC_4328

Și cu acoperirea stă destul de bine, chiar dacă nu a excelat. Testele de acoperire le fac simplu: măsor puterea semnalului în casă și în curte pentru a vedea cum stă treaba.

Pentru că în jurul meu este o aglomerație de rețele WiFi, harta semnalului (preluat din curte) e cam greu de citit:

Screenshot_20200812_201510_abdelrahman.wifianalyzerproScreenshot_20200812_201421_abdelrahman.wifianalyzerpro

Asta în condițiile în care am lăsat router-ul să aleagă cele mai bune setări. În imaginile de mai sus rețelele din zona verde sunt cele deservite de Huawei AX3 quad-core. Din punctul meu de vedere nu e rău, deși sunt sigur că se poate și mai bine dacă aș fi stat să fac configurări manuale legate de canalele alese și puterea semnalului pe fiecare rețea în parte.

DSC_4333

Astea fiind zise, țineți cont de informațiile de mai sus atunci când evaluați acest router. Dintre tot ce v-am povestit mai sus pe mine m-a încântat cel mai mult posibilitatea de folosire a unui singur nume de rețea WiFi pentru 2.4 și 5 GHz, lăsând la latitudinea gadget-urilor pe care dintre rețele să se conecteze.

Acum voi alegeți ce vă interesează mai mult și luați decizia în funcție de asta.

Informații: Huawei

Preț: 499 LEI

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

4 COMENTARII

  1. Salut,

    ceva de extenderele alea din partea de marketing? (apareau 4 extenere intr-o formulare proasta care sugera includerea in pachet, vad ca pcgarage nu vinde extendere huawei separat, deci probabil ca nu le vand pe zona europeana)

    suna interesant jucaria

    sugestie: blureaza poza cu wifi-urile, o cautare pe https://wigle.net poate sa afiseze locatia de unde lucrezi.

    • Nu am nicio informatie legata de extendere, dar daca imi dai mai multe detalii pot intreba la Huawei ca sa aflu un raspuns clar.

      Mersi de sugestie, de obicei am grija sa scot detaliile astea.

      • ma refeream la partea asta unde sunt mentionate cele “4 amplificatoare de semnal independente”, cred ca a fost ceva greseala de redactare la traducere in comunicatul de presa, ca doar la seria aia de postari (ei, si altii) au avut mentiunea asta, dupa a disparut 🙂

        https://www.mobzine.ro/2020/07/wifi-ax3-o-serie-de-router-e-huawei-cu-procesor-gigahome-quad-core-si-wi-fi-6-plus/

        “Pe lângă tehnologia cu bandă îngustă dinamică exclusivă, versiunea quad-core include patru amplificatoare de semnal independente (două pentru versiunea dual-core), permițând o rețea de tip mesh pentru mai multe routere HUAWEI, compatibilă atât cu moduri de rețea wireless, cablu, cât și cu wireless hibrid + cablu, care extind accesul la rețea în fiecare colț al casei sau biroului.”

        • Da. Eu nu mi-am dat seama ca se poate interpreta si asa cum ai spus tu: de fapt sunt cele patru antene ale router-ului, care functioneaza separat.
          In plus, din ce am testat, AX3 poate lucra cu alte routere (inclusiv alte Huawei AX3) in mod extender = mesh?

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep