HomeFeaturedFocusIeri s-au implinit 25 de ani de la lansarea primului sistem de...

Ieri s-au implinit 25 de ani de la lansarea primului sistem de operare modern: Windows 95

Pe 24 august 1995 Microsoft lansa Windows 95, sistemul de operare ce a dat actuala direcție de dezvoltare a PC-urilor și a ajutat la împlinirea viziunii lui Bill Gates: un PC în casa fiecăruia.
Pe 24 august 1995 Microsoft lansa Windows 95, sistemul de operare ce a dat actuala direcție de dezvoltare a PC-urilor și a ajutat la împlinirea viziunii lui Bill Gates: un PC în casa fiecăruia.

Ieri s-au împlinit 25 de ani de când a fost lansat Windows 95, sistemul de operare ce a introdus o interfață grafică modernă și ideea de Plug&Play (sau Plug & Pray cum a fost asimilat de utilizatori) prin care se puteau conecta componente în timp ce PC-ul funcționa.

Pentru cine nu știe, Windows 95 a marcat trecerea de la arhitectura Windows 3 către un nou kernel ce avea la bază o nouă versiune MS-DOS și a adus o funcționare hibridă: Command Line și GUI, trecerea între cele două putând fi făcută relativ simplu.

Pentru a comemora această dată Microsoft a făcut un mic material video în care putem să ne reamintim câteva din elementele de design emblematice din Windows 95:

Și tot legat de acest subiect vă invit să ascultați podcast-ul Windows Insider unde Jason Howard discută pe marginea subiectului cu doi dintre dezvoltatorii ce au lucrat la Windows 95 și sunt încă în Microsoft. Merită să ascultați pentru că se discută chestii interesante.

Pentru mine aniversarea este extrem de importantă pentru că marchează momentul în care am primit primul PC (un IBM DX2 la 33 MHz) pentru care a trebuit să strâng bani suplimentari ca să pot să îmi cumpăr încă 2MB RAM și să am în total 4MB, pentru a putea instala și folosi Windows 95.

Am încă vii în memorie momentele în care m-am chinuit cu cele 15-17 diskete de 3.5 inci să fac instalarea de Windows 95. Și de câte ori am făcut reinstalarea pentru că diverse chestii nu mergeau și mă alegeam cu celebrul ecran albastru.

Pentru că nu mai am disketele originale, am folosit o poză de pe BetaCollector cu mediile de instalare pentru Windows 95 beta.

Dar așa am început să învăț, să îmi placă și în cele din urmă să înțeleg cu funcționa Windows-ul și să ajung să îl folosesc cât se poate mai bine și în final să ajung Windows Insider MVP la Microsoft. Și odată cu treaba asta să îmi croiesc și cariera în domeniul IT-ul.

De-a lungul timpului am avut amintiri foarte faine legate de Windows 95 și bineînțeles o grămadă de nervi – cine a folosit Windows 95 știe despre ce vorbesc.

Și dacă tot ne aducem aminte, uitați câteva secvențe de la lansarea Windows 95, care pe vremea aia se întâmpla în cadrul unor evenimente grandioase:

Și celebrul dans al ”geeks” realizat de Steve Ballmer, Bill Gates și alți directori din Microsoft:

Care a fost primul sistem de operare pe care l-ați folosit? Vă mai aduceți aminte de Windows 95?

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep