HomeFeaturedFocusCum ajută aplicațiile mobile de health la menținerea unei sănătăți mai bune

Cum ajută aplicațiile mobile de health la menținerea unei sănătăți mai bune

Huawei Watch GT2 Pro și Huawei Watch FIT, două ceasuri smart cu opțiuni avansate de monitorizare a activității fizice.

Știați că 20 de minute de activitate fizică moderată, pe zi, reduc riscul bolilor de inimă cu 30% și cel de diabet cu 27%?

Să ne păstrăm sănătoși este un deziderat tot mai important pentru mulți dintre noi și de asta am început să folosim diverse aplicații care să ne ajute să ne monitorizăm activitatea fizică, de la numărul de pași și până la cantitatea de apă băută sau ingredientele dietei zilnice.

În acest moment vorbim de câteva mii de aplicații mobile ce adresează subiectul sănătate, variind de la soluții simple de monitorizare a activității fizice și până la programe mai complexe care ajută la urmărirea simptomelor asociate unor probleme de sănătate specifice. Un studiu publicat de Accenture arată că 43% dintre utilizatorii ce folosesc pe mobil aplicații dedicate sănătății au reușit să își mențină motivația și 34% au și o idee mai bună asupra sănătății lor și ce reprezintă datele adunate în aceste aplicații.

Sunt niște cifre importante pe care World Heart Federation (WHF) ni le comunică vizavi de campania World Heart Day derulată săptămâna trecută. Tema de interes este legată de bolile cardiovasculare și faptul că multe dintre cauzele generatoare (fumatul, diabetul, alimentația proastă, obezitatea și tensiunea mare) pot să fie ameliorate prin simpla schimbare a atitudinii vizavi de mișcare și mâncare, iar aici aplicațiile de health și dispozitivele hardware de monitorizare a activității fizice pot să ne ajute.

Ceas smart cu opțiuni de monitorizare a activității în locul unor brățari clasice

Până în urmă cu 4 ani nici nu mă gândeam să folosesc vreo aplicație de acest gen sau vreo soluție de monitorizare a activității fizice. Am început cu o brățară Jawbone pe care am primit-o de ziua mea, iar când ea s-a stricat am trecut la Fitbit pentru aproape 2 ani, iar de când s-a stricat și brățara asta am ajuns la concluzia că nu merită să dai banii pe ele pentru că din punct de vedere hardware, sunt praf.

În schimb am migrat către ceasurile smart cu opțiuni avansate de monitorizare a activității care oferă o dublă utilizare: monitorizarea activității fizice (numărul de pași, bătăile inimii, nivelul de stres, calitatea somnului) plus livrarea de notificări de pe smartphone și în felul acesta justifică un preț mai mare pe un dispozitiv hardware de o mai bună calitate.

Huawei Watch GT2 Pro cu ecran safir și carcasă din titan.

Fiind utilizator de Android m-am orientat către ceasurile smart de la Huawei, cu primul GT, urmând apoi Gt2e și mai nou GT 2 Pro (care acum îmi place cel mai mult, cu toate că inițial i-am dus dorul lui Gt2e, dar asta este o altă discuție). Am putut urmări cum s-a schimbat (în bine) aplicația Huawei Health, care oferă (fără să te sâcâie) detalii clare despre activitatea fizică, oferind suportul pentru monitorizarea unor exerciții fizice comune: mersul pe jos, alergarea, ciclismul cu detalierea palierelor asociate bătăilor inimii în timpul activităților respective și statistici interesante despre performanță și efort.

Inițial nu am considerat importantă prezența unui senzor SpO2 (de măsurare a saturației cu oxigen a sângelui) dar odată cu COVID-19 și noile Watch GT2e și GT 2 Pro am descoperit că informația asta e chiar importantă și trebuie să o avem la îndemână. La fel cum este și nivelul stresului, alt aspect pe care până acum l-am ignorat.

Citeam că ”Ideea din spatele noilor ceasuri (Huawei) este că de fiecare dată când un utilizator face mișcare, gadget-urile vor monitoriza automat starea de sănătate, alertându-l dacă bătăile inimii ies din zona normală.” Și că ele sunt create pentru a da oricărui tip de utilizator posibilitatea de a le folosi fără să se gândească la cum funcționează: le pune pe mână, se antrenează și la final citește rezultatele, iar aplicația Health îl ajută să le interpreteze – fie că vorbim de înot, alergare, yoga, mers pe munte, ciclism sau chiar snowboard și mai nou schi. Am spus și la lansare – noile ceasuri smart au posibilitatea de a monitoriza peste 100 de moduri de sport.

Ce alte aplicații de monitorizare folosiți?

Înainte să ajung să folosesc ceasurile Huawei Watch care vin cu aplicația Huawei Health, foloseam Runtastic (acum Adidas Running) pentru a-mi monitoriza mersul pe munte, schiul și turele cu bicicleta – nu neapărat pentru că vroiam să mă întrec cu cineva, cât să fiu sigur că îmi ating țintele propuse.

Discutând cu unii și cu alții pe marginea subiectului am mai aflat și de Sleep Cycle ce permite o altfel de analiză a somnului, doar că monitorizarea se face prin microfon și unii dintre noi nu se vor simți confortabil știind că în timpul nopții telefonul le ascultă fiecare sunet/mșicare.

O altă aplicație interesantă este Home Workouts care ajută la identificarea exercițiilor fizice specifice pentru a pune în valoare anumite grupe de mușchi, direct de acasă, similară cu FizzUp. StepsApp poate fi folosită pentru monitorizarea pașilor direct de pe smartphone, iar Period Tracker le permite femeilor să aibă o imagine mai clară asupra ciclului menstrual.

Toate cele de mai sus se regăsesc atât în Google Play Store cât și în Huawei AppGallery, fiind ușor de instalat și configurat.

Spre zona health care

Pentru că lucrez pentru una dintre cele mai cunoscute companii din domeniul halth care, termenii legați de sănătate (health), fitness (păstrarea condiției fizice) și medical care (îngrijire medicală) îmi sunt foarte cunoscuți. Începem să îi auzim mai peste tot în jurul nostru și începe să se vadă un trend: cei ce fac parte din sistemul medical (doctori, companiile farmaceutice, spitale, lanțurile de companii ce oferă servicii specializate de sănătate) au ajuns la concluzia că este mai eficient ca populația să înțeleagă că mai bine este să se protejeze decât să se trateze. Și odată cu avansul tehnologiilor din zona wearable, utilizatorii finali pot să aibă beneficii suplimentare în direcția asta, dacă le integrează cu servicii medicale dedicate.

Aplicațiile de tip health au un rol tot mai important în monitorizarea și colectarea de date relevante de la pacienți, aducând schimbări substanțiale și beneficii majore vizavi de modul în care este aplicată asistența medicală. Într-un articol din IQVIA, publicat în 2017, legat de aplicațiile de tip health de pe smartphone, se argumenteaza ca asistăm la convergența trendurilor din zona inovației, utilitate și adopție. Împreună cu dispozitivele hardware dedicate (ceasurile smart și brățările de fitness) și avansul în tehnologiile AI din zona healh care ajută la luarea unor decizii medicale mai bune, asistăm la un impact pozitiv vizavi de oameni și sistemul medical, care prin prevenție își va reduce semnificativ costurile.

Indicatorii de mișcare oferiți de Huawei Watch FIT.

Gândiți-vă doar la câte cazuri (documentate) în care sistemele wearable (Apple Watch în special) au putut detecta probleme de inimă și pacienții au putut fi salvați.

Pentru Android, Huawei împreună cu 301 Hospital din Beijing au făcut un studiu vizavi de detecția fibrilației atriale, care generează bătăi neuniforme ale inimii, putând avea consecințe nefaste asupra pacienților care nu au fost diagnosticați și care au ignorat simptomele. 187000 de persoane au participat la acest studiu, monitorizându-și bătăile inimii cu ajutorul dispozitivelor wearable și ale unor aplicații de pe smartphone. După ce datele au fost analizate, persoanele cu risc au fost înștiințate și după o atentă analiză, 87% dintre acestea au fost diagnosticate cu fibrilație atrială! Și ulterior, pe baza rezultatelor studiului a fost creată o platformă care preia datele de la dispozitivele wearable Hauwei ale pacienților, le analizează continuu și ajută la oferirea de servicii medicale adecvate, cu consult în timp real și ajustarea tratamentului medicamentos.

Atentie la ce tip de aplicații folosiți

În mod cert combinația dintre dispozitivele wearable și aplicațiile de monitorizare a sănătății are un impact pozitiv asupra vieții noastre, dar trebuie să avem grijă și ce fel de combinații folosim. Multe dintre aplicațiile de tip health din Play Store, Huawei AppGallery sau App Store nu au suportul instituțiilor medicale și nici nu sunt certificate de autorități.

Majoritatea dintre ele sunt create pentru a impulsiona utilizatorul să facă mai mult sport, să se mențină în formă, uneori iritând cu notificările. Știu asta din experiență, dar lucrul acesta nu trebuie să ne dezamăgească – uitându-ne la zona de notificări, putem să le dezactivăm pe alea ce sunt prea enervante.

Trebuie să ținem cont și de faptul că aceste aplicații sunt create pe baza unor indicatori generici și nu tratează fiecare individ în mod particular, de asta e bine ca cei ce vor să facă mai mult, să se adreseze unor specialiști (medici, fizioterapeuți, nutriționiști) pentru a-și putea obține un program specific.

Dincolo de asta, dacă vă tentează să explorați mai mult domeniul acesta, al aplicațiilor de tip health (poate și cu care), folosiți aceleași sisteme de filtrare ca în cazul altor programe de mobil: vedeți cine le produce, câte review-uri are, dacă face ce zice că face (dacă vă monitorizează pașii, de ce ar avea nevoie de acces la contacte sau la microfon?) etc.

Ține doar de noi să alegem ce facem de acum încolo.

Ca fapt divers, zilele trecute cineva îmi cerea o recomandare vizavi de un gadget pentru monitorizarea activității fizice exact din aceleași considerente pe care le-am descris mai sus. I-am spus că are o vastă gamă de dispozitive din care poate alege, dar că din punctul meu de vedere cele care își justifică banii pentru o persoană obișnuită sunt Huawei Watch Fit (499 LE), Huawei Watch GT2e și Huawei Watch GT2 Pro (1499 LEI).

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep