HomeFeaturedFocusMi-am instalat macOS 11.0.1 (Big Sur) cu peripeții, macar primele impresii sunt...

Mi-am instalat macOS 11.0.1 (Big Sur) cu peripeții, macar primele impresii sunt pozitive

Noul sistem de operare macOS 11 Big Sur e disponibil pentru download. L-am pus și eu rapid, iar primele impresii sunt pozitive.
Noul sistem de operare macOS 11 Big Sur e disponibil pentru download. L-am pus și eu rapid, iar primele impresii sunt pozitive.

Joia trecută Apple a lansat actualizarea macOS 11 Big Sur pentru sistemul de operare macOS, iar utilizatorii s-au grăbit să îl descarce. Ca de obicei și eu am fost printre primii ce au încercat asta, numai că problemele de download ce au afectat server-ele Apple m-au oprit să îl pun din prima. După alte câteva încercări am reușit să îl pun pe MacBook Air 13.3 (model 2017), rezultatul fiind unul mulțumitor.

Ideea a fost așa: după ora 20:00 când Big Sur a devenit disponibil în App Store și/sau ca update pe macOS Catalina am dat drumul la download – pachetul are 12.2 GB iar conform estimării Apple ar fi trebuit să dureze cam două zile. Am renunțat și am zis că mai aștept puțin.

Vineri am reluat operațiunea, de data asta pachetul a venit destul de repede (undeva la o oră de download) numai că în momentul în care i-am dat drumul la instalare m-am lovit de un mesaj care zicea că nu am spațiu liber. Pentru că am varianta cu 128 GB stocare, pe care i-am împărțit egal între Windows 10 (via Boot Camp) și macOS Catalina, am fost strâns rău cu spațiul. E drept că nici nu am citit detaliile despre beta-uri, în care se spunea că noul macOS va cere mai mult spațiu decât Catalina, așa că m-am trezit în imposibilitatea de a-l instala.

Pentru a putea instala noul macOS Big Sur e nevoie să aveți un minim de 35GB liberi, peste cei 12.5 necesari pentru descărcarea sistemului de operare.

Inițial m-am pus să fac curat prin macOS: am dezinstalat tot ce părea inutil, de la iMovie la Chrome și Visual Studio, nu mai că nu a fost suficient. Cumva, cumva am scos un 25GB liberi, doar că nici asta nu a fost suficient.

Când eram pe punctul de a renunța, mi-a venit o idee: ce ar fi dacă aș muta kit-ul Big Sur pe un stick USB, îl șterg de pe disk și încerc așa instalarea – mișcarea s-a dovedit inspirată, pentru că având kit-ul de Big Sur pe un USB și 37GB liberi pe partiția cu macOS Catalina am putut să dau drumul la instalare și după mai mult de o oră și vreo trei reporniri, m-am ales cu macOS Big Sur pe MacBook Air 13.3 și cel mai important, am Boot Camp activ, cu Windows 10 funcțional.

Primele impresii despre macOS Big Sur

Primele impresii despre macOS Big Sur sunt pozitive: noua interfață arată mai polișată, ferestrele mai aerisite.

Safari și noul Control Center.

Apple a copiat Control Center-ul de pe iOS în Big Sur și treaba asta îl face să arate chiar bine. Arată similar cu ce oferă Microsoft pe Windows 10, doar că desenat ceva mai bine. Dacă te prinzi unde e (ar fi bine să urmăriți tutorialul What is new propus de Apple ca să vă familiarizați cu noua interfață), o să îl poți folosi ușor.

Safari pare să fie mai light și mă gândesc să îi dau o șansă date fiind noile opțiuni de Privacy cu care vine – bine, problemele de securitate pe care încă le are sunt foarte importante și de asta nu sunt sigur că o să îl folosesc foarte mult de acum încolo.

Cine vrea, poate să folosească acum widget-uri pe macOS – prima impresie a fost că mi-am instalat un Linux cu GNOME și că mă pot juca în voie cu personalizarea. Nu e chiar așa, pentru moment gama de widget-uri e limitată.

Widget-urile pentru macOS Big Sur.

Nu pot să spun că mă încântă modul Dark Modeplace cu toate că transparențele ferestrelor sunt mai accentuate. Prefer varianta Light.

E interesantă și zona de notificări, care îți dau senzația de dinamicitate.

Încă nu m-am jucat cu partea de mesaje, care îți afișează mai frumos conversația.

Noua aplicație Maps mă lasă rece, nu am folosit-o niciodată și nu cred că are rost să mă complic cu ea când Google Maps merge excelent în România.

Photos pare să fie mai rapid, iar noile funcții de editare sunt interesante.

Până acum îmi funcționează toate aplicațiile: Edge Chromium, PowerPoint, Visual Studio Code, Da Vinci Resolve, iMovie, Tweeten, Mail așa că nu am de ce să mă plâng.

Interfața e mai plăcută decât cea din macOS Catalina, nu neapărat mai fluidă. Mă așteptam ca după ce a șters tot macOS Catalina, Big Sur să fie semnificativ mai rapid – încă nu am văzut să fie așa. Încă nu mi-am dat seama dacă are și autonomia mai bună, voi vedea în zilele ce urmează.

Inițial am fost dezamăgit de problemele legate de instalare, acum că am trecut peste ele și am Big Sur funcțional mă gândesc că nu sunt chiar atât de grave – cu un USB stick și o zi de așteptare, am putut să instalez noul sistem de operare. Interfața e nouă, mai bine desenată dar nu mai rapidă.

Oricum, marea schimbare cu Big Sur nu e legată de interfață și nici măcar de elementele noi introduse: e legată despre compatibilitatea cu sistemele MacBook cu M1 Silicon, adică migrarea pe arhitectura ARM ce va permite compatibilitatea cu aplicațiile iOS/iPadOS. După cum am mai spus, este un moment de cotitură și sunt foarte curios cum o să funcționeze Mac-urile pe ARM la prima iterație. Sper să fac rost de un MacBook M1 și să vă spun mai multe.

Până atunci, dacă nu ați instalat încă macOS Big Sur și aveți multe aplicații mai vechi, mai așteptați puțin. Pe de altă parte, dacă folosiți macOS doar pentru browsing, multimedia puteți să încercați upgrade-ul, nu are de ce să strice.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep