HomeFeaturedFocusWindows 10 on ARM poate functiona pe MacBook cu M1

Windows 10 on ARM poate functiona pe MacBook cu M1

Una dintre întrebările care nu au încă un răspuns oficial este cea legată de posibilitatea de a instala nativ Windows 10 on ARM pe noile MacBook-uri cu procesorul Apple Silicon M1.
Una dintre întrebările care nu au încă un răspuns oficial este cea legată de posibilitatea de a instala nativ Windows 10 on ARM pe noile MacBook-uri cu procesorul Apple Silicon M1.

În urmă cu două săptămâni Craig Federighi a anunțat că dacă Microsoft vrea (adică e dispusă să schimbe modalitatea de licențiere a Windows 10 on ARM, care nu vine sub forma unui kit de instalare), noile sisteme MacBook cu procesorul Apple Silicon M1 ar putea funcționa cu Windows 10 nativ. Evident că de atunci au pornit multe tentative (reușite) de a rula Windows 10 pe macOS big Sur prin Parallels, Crossover și alte modalități de virtualizare.

Cel mai interesant mi se pare experimentul lui Alexander Graf care a folosit o imagine Windows 10 on ARM pe care a folosit-o în hypervisor-ul Apple de pe big Sur Hypervisor.framework cu niște patch-uri QEMU. Și a rezultat o versiune de Windows 10 care funcționează destul de bine.

Mai mult, Graf a afirmat că a rulat și ceva aplicații Windows pe această versiune emulată și că au funcționat ok.

În condițiile date experimentul arată că dacă Microsoft o să vrea, va fi posibil să vedem Windows 10 nativ pe platforma Apple Silicon M1 și în felul acesta noile MacBook-uri vor fi competitori direcți cu Surface X, laptop-ul hibrid al Microsoft, creat tot pe o platformă ARM, dar cu procesorul Microsoft SQ.

Și din câte am citit zilele astea, platforma M1, chiar și rulând Windows 10 on ARM cu emulare, e mai rapidă decât cea Microsoft.

În acest context, nu sunt sigur că Microsoft o să dea oficial o versiune Windows 10 on ARM care să funcționeze via Boot Camp pe MacBook-urile cu M1. Și asta e mare păcat pentru toată lumea, în special pentru cei ca mine care folosesc MacBook-uri cu Windows 10 nativ via Boot Camp.

Un lucru e clar: faptul că se poate folosi Windows 10 on ARM pe Apple Silicon M1, chiar și fără suportul Microsoft, înseamnă că vor fi entuziaști care o să lucreze și o să ducă proiectul mai departe. Iar la un moment dat o să vedem și versiuni mai stabile.

Dacă vă tentează ideea și vreți să vă implicați în proiect, aici găsiți detaliile lui Alexander Graf despre cum se poate patch-ui QEMU să permită rularea Windows 10 on ARM pe Apple macOS Big Sur cu M1.

via 9to5mac

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep