HomeFeaturedFocusReview Huawei Watch 3 Pro Classic: elegant, rezistent si smart!

Review Huawei Watch 3 Pro Classic: elegant, rezistent si smart!

DSC_6176

Ce trebuie să stiți despre varianta Pro a ceasului smart Huawei Watch 3: prin ce se remarcă, cui i se adresează, performanțe și elemente mai puțin bune. Citiți cu atenție cele ce urmează ca să puteți lua cea mai bună decizie de achiziție.

Huawei a ales să aducă pe piață două variante de ceasuri smart în seria Watch 3 pentru a răspunde mai bine cerințelor consumatorilor. Așa avem la dispoziție modelul Huawei Watch 3, la rândul său în variantă Active și Classic, cu specificații similare modelului Pro, dar mai mic și făcut din alt tip de materiale. Seria Huawei Watch 3 Pro vine și ea la rândul ei în două variante: Classic și Elite, cu specificații identice, diferența fiind dată de tipul de curea asociată (piele pentru Classic și Titan pentru modelul Elite).

Pentru că sunt utilizator foarte mulțumit de Watch GT2 Pro (mai nou îl folosesc cu iPhone 12), m-a interesat foarte mult noul model Huawei Watch 3 Pro din prisma conectivității LTE și a faptului că pe un hardware similar se pot instala acum aplicații, extinzând zona smart. Așa că m-am bucurat mult atunci când am primit un sample Huawei Watch 3 Pro Classic, pe care l-am pus la treabă în același scenariu în care utilizez și modelul GT2 Pro: monitorizarea sănătății, notificări, măsurarea activității fizice, iar dincolo de acestea am vrut să văd și eficiența aplicațiilor ca să îmi fac o idee completă.

DSC_6181

Atunci când vine vorba despre un ceas smart cred că trebuie să îl analizăm din trei perspective: aspect și calitatea materialelor, autonomie/ergonomie și în final modul de funcționare, având în vedere ceea ce ne dorim de la el. Din punctul meu de vedere (lucru pe care l-am mai spus de câteva ori), un ceas smart trebuie să fie întâi și întâi capabil să îți ofere o autonomie suficientă, apoi să îți aducă mai aproape informațiile dorite (prin elementele sale smart) și nu în ultimul rând să te ajute să îți monitorizezi sănătatea și activitatea fizică.

Aspect: un design consacrat cu un mic upgrade

Așa că o să încep cu aspectul: Huawei Watch 3 Pro Classic este un ceas elegant, care atrage fără îndoială privirile. Este puțin mai mare decât varianta GT2 Pro de anul trecut, având 48 mm x 49.6 mm și o grosime de 14 mm (și totodată mai masiv decât Huawei Watch 3).

DSC_6169

Eu sunt un fan al ceasurilor masive, în format clasic, chiar dacă acest tip de construcție nu arată bine pe încheietura oricui. Îmi place senzația de masivitate pe care ți-o oferă când pui ceasul la mână și mai ales că arată în continuare ca un ceas clasic – aici ajută și skin-urile standard oferite implicit de Huawei.

După cum se poate observa în imaginile de mai sus, Huawei Watch 3 Pro Classic folosește același design al seriei GT2 Pro, fiind puțin mai gros, lucru necesar pentru ca designerii să poată strecura rotița ce are rol de control pentru ceas și aplicațiile ce funcționează pe acesta.

DSC_6174

Vorbim de aceiași construcție rotundă, de data asta cu degajare în zona prinderii curelei de piele (caracteristica modelului Watch 3 Pro Classic) – apropo de treaba asta, sistemul de prindere este cel standard ca pentru un ceas clasic, așa că dacă vreți puteți încerca să puneți o curea normală, dacă cele oferite de Huawei nu vă sunt pe plac.

Deși îmi place mult cureaua de piele, am preferat să folosesc ceasul Huawei Watch 3 Pro Classic cu cureaua de silicon de pe Watch GT2 Pro – sunt compatibile și se pot schimba fără probleme.

DSC_6177

Carcasa lui Huawei Watch 3 Pro Classic este una din titan și ceramică, întregită de ecranul AMOLED de 1.43 inci (466 x 466 pixeli), făcut din sticlă safir pentru o protecție maximă. Poate că atunci când citiți articolul, specificațiile acestea nu vă spun nimic, însă pot să confirm că având o carcasă de titan plus sticlă safir pe ceas nu o să mai tresăriți de fiecare dată când atingeți ceasul de perete sau îl loviți de un obiect metalic/piatră pentru că nu vor exista urme de impact – bine, exclud cazul în care vă doriți cu tot dinadinsul să lăsați urme pe carcasă/ecran. În utilizarea normală puteți sta liniștiți că ceasul nu se va deteriora.

DSC_6187

Revenind la design, Huawei a ales să graveze pe ecran marcajele a 24 de intervale – mie unul nu imi place ideea, dar nici nu mă deranjează. Am discutat cu persoane care au fost încântate de acest aspect, așa că probabil inginerii Huawei au o explicație pentru care au ales să facă asta.

Marginile ecranului și ale carcasei sunt frumos tăiate ca să se alinieze, aproape ca finsajele unui diamant.

Față de modelul precedent, ceasul Huawei Watch 3 Pro beneficiază de o altă configurație de butoane: în locul celor două rotunde avem o rotiță (frumos gravată și cu striații pentru ușurința în folosire) și un buton simplu, pentru accesul în meniul principal.

Mai jos vedeți Huawei Watch GT2 Pro alături de Huawei Watch 3 Pro Classic.

DSC_6168

Partea din spate a ceasului Watch 3 Pro e aproape identică cu cea de pe Watch GT2 PRo: avem aceiași ridicătură în care sunt montați senzorii de monitorizare a pulsului. Mai jos puteți vedea și cu sunt poziționate șuruburile ce prind carcasa.

DSC_6172

După cum am spus, acest tip de construcție masivă poate să fie un element care place sau care displace. Nu cred că există o rețetă universală aici, iar din punctul meu de vedere alegerea Huawei este cea corectă, Watch 3 Pro arată excelent și se simte foarte bine pe mână (cred că greutatea de 63 de grame contribuie decisiv la acest aspect).

Fix sub rotiță există fantele pentru difuzor – ceasul Watch 3 Pro are microfon și difuzor, în felul acesta fiind posibil să inițiați sau să preluați apeluri de voce via Bluetooth sau direct prin eSIM.

DSC_6201

Elementele smart: aplicații, noi elemente de monitorizare

Al doilea aspect despre care vreau să vă vorbesc este cel legat de elementele smart. Față de Watch GT2 Pro, noul model Huawei Watch 3 Pro vine cu noul sistem de operare Harmony OS 2.0 și cu posibilitatea de a folosi aplicații terțe. Apreciez disponibilitatea Huawei de oferi utilizatorilor ceasurilor sale smart posibilitatea de a folosi aplicații terțe (Ex: VirtualCards), însă cred că nu asta e direcția de urmat. O dată pentru că scade semnificativ autonomia pentru prea puțină utilitate extra și a doua oară pentru că zona de aplicabilitate este redusă.

DSC_6202

Prefer implementările Vector Watch și Huawei de pe Watch GT2 Pro celei actuale de pe Watch 3 Pro, cu toate că știu că sunt mulți utilizatori entuziasmați de ideea de a rula diverse aplicații direct pe ceas.

Watch 3 Pro știe să monitorizeze somnul (o chestie pe care o face chiar bine), să verifice nivelul oxigenului din sânge (foarte utilă în situația actuală), să verifice nivelul de stres și mai nou, să ia și temperatura.

DSC_6205

Pentru că nu vorbim de un dispozitiv medical, nu vă așteptați să aveți informații exacte, recomandarea mea este să priviți trend-ul dat de măsurători și nu valoarea lor. În felul acesta puteți detecta din vreme eventualele probleme cardiace sau de altă natură. Folosiți senzorii, activați monitorizarea continuă (în detrimentul autonomiei) dar să nu deveniți obsedați de așa ceva.

DSC_6206

Vă spun astea pentru că am întâlnit persoane care au început să se panicheze ori de câte ori nivelul de oxigen raportat de ceas scădea sub 90% sau bătăile inimii ajungeau la cote prea ridicate.

Amintiți-vă că nu vorbim despre dispozitive medicale și că datele sunt doar informative – cum ar fi de exemplu temperatura măsurată de Huawei Watch 3 Pro. M-am distrat să văd că în mod constant îmi arăta undeva la 33-35 de grade, chiar și când afară erau aproape 40 de grade celsius. Mă bucur să văd că Huawei a adus pe Watch 3 Pro și funcția de măsurare a temperaturii și probabil că în timp tehnologia va fi finisată (ni se spune de la început că pe măsură ce ceasul e folosit, datele sunt ajustate) și la un moment dat va oferi și informații valide.

IMG-1201IMG-1202 - Copy

Mă mulțumesc cu monitorizarea somnului și a bătăilor inimii plus măsurarea activității fizice (deși în continuare ceasul îmi numără pașii în timp ce conduc …). Rapoartele generate în urma analizei somnului sunt relevante și destul de exacte.

IMG-1198 - CopyIMG-1199 - Copy

Odată activați senzorii, puteți lăsa ceasul să funcționeze (între 3 și 5 zile) și să înregistreze date, pe care ulterior le puteți consulta în aplicația Huawei Health. Tot de aici urmăriți și progresul vizavi de activitățile sportive pe care le faceți – fie că lăsați ca ele să fie detectate automat, fie că le porniți manual.

IMG-1194IMG-1200

Funcțiile smart din ceas pot să detecteze o gamă variată de activități sportive și să înceapă automat măsurarea lor, recomandare mea este să fiți siguri că selectați voi ceea ce vreți să faceți. Așa sunteți siguri că nu ratați bucăți din sesiunea respectivă sau că vor fi înregistrate altele. Există peste 100 de tipuri de activități fizice pe care le puteți monitoriza cu Huawei Watch 3 Pro, de la simplul plimbat prin oraș până la înot, alergare, ciclism sau chiar schi (poate iarna asta o să am ocazia să văd cum se descurcă AI-ul Huawei pentru schi și revin cu detalii).

DSC_6208

Și pentru că am adus în discuție înotul e momentul să vă spun că Huawei Watch 3 Pro poate fi folosit fără probleme în apă (dacă nu faceți scufundări, evident). L-am testat în apă sărată în concediul din Turcia, fără niciun fel de probleme, inclusiv cu scufundări la 1.5 m (Huawei spune că ”Dispozitivele care respectă clasificarea de 5 ATM au o clasificare de rezistență la apă de 50 metri conform standardului ISO 22810:2010. Aceasta înseamnă că pot să fie folosite la activități în apă puțin adâncă, precum înotul în piscină sau în ape deschise. Însă, nu ar trebui să fie folosite la scufundări, schi pe apă sau alte activități care implică apă de mare viteză sau scufundarea la adâncimi mai mari.”).
Dacă alegeți să folosiți ceasul în apă sărată fiți siguri că îl veți clăti bine cu apă curată după ce ați ieșit din mare. Făcând asta vă asigurați că îi prelungiți viața.

Față de seria GT/GT2, Huawei Watch 3 mai are un mare plus: dispune de conectivitate WiFi și LTE. Adică îl puteți lega la o rețea wireless pentru ca aplicațiile instalate pe ceas să poată avea access la internet, sau folosiți un eSIM pentru asta, inclusiv pentru funcția de telefonie. Din păcate nu am putut testa acest din urmă aspect să vă spun cum funcționează.

Aplicația de vreme și cea de redare audio merg bine pe WiFi, asta pot confirma.

DSC_6209

Până acum am descris în mare cam tot ceea ce știe să facă și Watch GT2 Pro, mai puțin măsurarea temperaturii și conectivitatea. Altă mare diferență este opțiunea de a rula aplicații pe sistemul de operare Harmony OS 2.0. Deja de când intri în meniul ceasului vezi că ai la dispoziție o grămadă de chestii pe care le poți încerca, inclusiv un magazin din care să adaugi unele noi. Ceea ce am și încercat, dar am fost dezamăgit: instalarea de aplicații pe Harmony OS 2.0 direct de pe ceas e un proces care a avut probleme în momentul testului. Din trei aplicații selectate, doar una singură s-a instalat și a funcționat independent de telefon – cea de redare a stream-ului audio de pe internet.

DSC_6207

Meniul Harmony OS 2.0 e rapid și interesant – se poate folosi și în mod compact, fiind controlat prin mișcarea butonului rotiță sau apăsarea lui. Nu am avut probleme în folosirea meniului, însă vizavi de aplicațiile smart, altele decât cele standard livrate de Huawei, situația e alta. Exact la fel cum s-a întâmplat și în cazul altor ceasuri smart, aplicațiile scrise de diverși dezvoltatori pot să vă rezerve surprize – plăcute sau mai puțin plăcute.

Eu încă nu am descoperit pe niciun smart watch de pe piață vreo aplicație care să merite să fie pusă pe un ceas și în schimbul utilității aduse să renunț la stabilitate și la autonomie. Știu sigur că pe măsură ce senzorii vor deveni mai buni și puterea de procesare va crește, vor apărea și aplicațiile.

Autonomie, performanță

DSC_6203

Și acum să discutăm despre experiența de folosire: e o plăcere să porți Huawei Watch 3 Pro la mână. După cum deja am spus, e foarte bine construit și echilibrat, orice fan al ceasurilor masive se va bucura să îl aibă.

Ecranul AMOLED este strălucitor și informația se vede bine chiar și atunci când puneți în meniu modul auto de setare a luminozității. Ceasul răspunde bine la comenzi, atât prin touch cât și prin mișcarea rotițe sau apăsarea ei. Chiar mi-am dat seama că uneori e mai simplu să folosesc rotița decât să apelez la opțiunile touch, în ciuda faptului că eram obișnuit cu ele.

Nivelul audio generat de difuzor este suficient pentru a putea asculta ceva muzică (apropo, Huawei Watch 3 Pro are 16GB unde pot fi stocate informații și funcționează cu 2GB RAM). Și microfonul este bun, nu am avut probleme în timpul apelurilor.

Deja am amintit care sunt senzorii cu care acest model este dotat: accelerație, giroscop, geomagnetic, optic de ritm cardiac, lumină ambiantă, presiune barometrică, temperatură și care îl fac interesant. Reamintesc si că datele preluate de acești senzori trebuie luate doar ca nivel de informație, sub nicio formă nu le folosiți ca sursă de diagnosticare, tratament, vindecare sau pentru prevenirea apariției vreunei afecțiuni medicale!

În combinație aduc o grămadă de informații utile despre persoana noastră. Dar ca treaba asta să funcționeze e bine să activați monitorizarea continuă – recomandarea mea este să faceți asta, pentru că altfel de ce mai purtați un astfel de ceas smart?

IMG-1194 - CopyIMG-1204 - Copy

Mergeți în aplicația Huawei Health și activați monitorizarea continuă a bătăilor inimii, a stresului, a nivelului de oxigen, a mișcării și somnului și chiar a temperaturii. Folosiți ceasul câteva zile și apoi uitați-vă pe statistici și încercați să înțelegeți ce faceți bine și ce nu.

Însă, această configurație vine cu un mare dezavantaj pe Huawei Watch 3 Pro: autonomia. Huawei spune că bateria ar putea să ajungă și 21 de zile, în anumite condiții speciale. Mie nu mi-a ieșit și nici nu am fost dispus să verific asta: dacă folosesc un ceas smart, vreau ca toate opțiunile să îmi fie disponibile.

Așa că folosind toți senzorii, luminozitatea pusă pe auto și o temă care îmi dădea detalii suficiente direct pe ecranul principal, cu WiFi și Bluetooth pornite mereu, am reușit să obțin o autonomie de aproape 3 zile. Fix în intervalul menționat de Huawei pentru folosirea împreună cu iPhone 12 – da, am făcut testul acesta legând Huawei Watch 3 Pro de iOS 14.7.

Pentru comparație, o utilizare similară a lui Huawei GT2 Pro (fără WiFi, elementele smart, monitorizarea temperaturii) îmi oferă cam 7 zile de autonomie.

DSC_6189

Apelurile se aud clar, microfonul e puternic  iar acoperirea Bluetooth (2,4 GHz, compatibil cu BT5.2 și BR+BLE) este foarte bună, până la 10 m în casă.

Încărcarea telefonului se face wireless și durează aproape 2 ore de la 10%. Am observat că încărcătorul de pe Watch GT2 Pro nu este compatibil.

Concluzie: un ceas ce arată bine, cu potențial

DSC_6191

În concluzie, Huawei Watch 3 Pro Classic este un ceas smart care arată excepțional (Huawei s-a preocupat de detalii) și pe care vi-l recomand din această perspectivă. Dotarea cu senzori este una exemplară și exceptând partea cu monitorizarea temperaturii se comportă foarte bine. Datele legate de bătăile inimii, nivelul de stres și calitatea somnului sunt importante pentru a putea înțelege de ce suntem uneori mai irascibili decât ar trebui.

Materialele din care este construit dau garanția că ceasul nu se va zgâria/deteriora la prima atingere de un obiect dur și în plus poate fi folosit fără probleme și în apă/mare. E un ceas care arată foarte bine și de care nu veți dori să vă despărțiți, mai ales că în magazinul Huawei veți găsi o grămadă de teme care să facă display-ul să arate așa cum vă doriți.

Posibilitatea de a instala și folosi aplicații separate peste sistemul de operare Harmony OS 2.0 (foarte rapid de altfel) este un plus și totodată un minus, depinde de așteptările fiecăruia. Eu nu sunt dispus să renunț la autonomie pentru câteva aplicații a căror utilitate pe ceas este oricum relativă.

Am obținut o autonomie de 3 zile, aș putea zice normală pentru un ceas smart ce poate rula aplicații terțe. Mi-aș fi dorit să fie mai mare, să zicem aproape de 7 zile ca să fiu fericit.

Singurul neajuns peste care am dat în folosirea lui Huawei Watch 3 Pro este faptul că notificările (mesaje apeluri, email-uri) veneau cu întârziere de pe iOS (uneori și pe Android am pățit asta), lucru ce nu se întâmplă cu Watch GT2 Pro. Și destul de des am fost în situația în care deși răspundeam la un apel de pe telefon, ceasul continua să prezinte notificarea și să sune.

Asta mă face să spun că poblema e undeva la sistemul de operare care mai are nevoie de ceva finisări până să fie desăvârșit. Se vede că Huawei încă lucrează la el și mă aștept ca în câteva update-uri de firmware (am primit 3 în perioda de teste) problemele să fie rezolvate.

Acestea fiind spuse, sper ca informațiile de mai sus să vă fie de folos să luați cea mai bună decizie vizavi de acest superb ceas.

Informații: Huawei

Preț: 2499 LEI

PRO

CONTRA

+ design

+ carcasă titan

+ display AMOLED protejat cu sticlă safir

+ eSIM

+ o grămadă de senzori

+ WiFi

+ microfon/difuzor

+ multe skin-uri faine

– autonomie

– ceva probleme software

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep